Ο αυτοκαταστροφικός λαϊκισμός στο επενδυτικό πρόγραμμα (4)

Για ακόμα μια φορά δεν επικράτησε η λογική αλλά ο λαϊκισμός και στο θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις να τίθενται στο στόχαστρο όλων όσοι ήθελαν να αποκομίσουν είτε προσωπικά οφέλη είτε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τρίτων. Το μόνο κατάφεραν, όμως, είναι να πλήξουν το κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μηδενίζοντας τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέσω του ΚΕΠ για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που από μόνοι μας προσπαθούμε να γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει και όπως λέει και η λαϊκή ρήση «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει».

Διαβάστε ακόμα: Μύθοι και πραγματικότητες για επενδυτικό πρόγραμμα (3)

Δεν αρκούσαν φαίνεται τα ξένα δημοσιεύματα που σπίλωναν το όνομα της Κύπρου που έκαναν λόγω για παραχωρήσεις υπηκοοτήτων σε ζάμπλουτους που προσπαθούσαν να «ξεπλύνουν» το χρήμα που απέκτησαν μέσω παράνομων δραστηριοτήτων, εξυπηρετώντας βέβαια τους δικούς τους στόχους σε μια εκστρατεία να εμποδίσουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταστεί η χώρα μας διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Στις προσπάθειες των ξένων προστέθηκαν και οι αντιδράσεις-λαϊκισμοί εκ των έσω. Στα λαϊκίστικα σχόλια γινόταν αναφορά πως το ΚΕΠ καταρτίστηκε για να κάνουν «πάρτι», με την έκδοση διαβατηρίων σε ξένους, ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επαγγελματικών υπηρεσιών (κυρίως λογιστές και δικηγόροι) και ορισμένες εταιρείες αναπτύξεως γης (developers) είτε παρέχοντας τους υπηρεσίες είτε πουλώντας τους πολυτελέστατες κατοικίες. Παράλληλα, σημείωναν πως η εισροή ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο γινόταν μέσω αυτής της «καλοστημένης βιομηχανίας έκδοσης διαβατηρίων» σε ξένους που ψάχνουν τρόπους να ξεπλύνουν χρήματα που απέκτησαν από παράνομες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα: Tρ. Κύπρου: 15+1 νέα ακίνητα από €12,500 (photos)

Ουδέν αναληθέστερο, καθώς το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις δεν αποτέλεσαν το μοναδικό εφαλτήριο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο και οι όποιες πολιτογραφήσεις έχουν γίνει δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι των επενδύσεων που έχουν γίνει στην Κύπρο. Οι κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αποτελεί ένα και μόνο ένα πρόσθετο στοιχείο για επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη από τρίτες χώρες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί η διακίνηση τους σε χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, ο αριθμός πολυτελέστατων κατοικιών που έχουν πωληθεί δεν έγινε μόνο για την εκπλήρωση ενός εκ των κριτηρίων που πρέπει κάποιος να πληροί ώστε να υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα.
 
Τελευταία παραδείγματα λαϊκισμού αποτελούν τα περιστατικά με τον Μαλαισιανό επιχειρηματία και τα συγγενικά πρόσωπα του Πρωθυπουργού της Καμπότζης. Στο τρυπάκι του λαϊκισμού υπεισήλθαν και λειτουργοί του Τύπου με πηχυαίους τίτλους. Δεν λέμε πως κακώς τα μέσα ενημέρωσης προέβησαν στις πιο πάνω αποκαλύψεις. Τουναντίον, οι εν λόγω αποκαλύψεις συμβάλλουν ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Απλά έγινε αχρείαστος λαϊκισμός περί βιομηχανίας έκδοσης διαβατηρίων με ορισμένους να πλουτίζουν.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά αποτυπώνουν τα λάθη που έχουν γίνει και δεν αποτελούν τον κανόνα. Τα άτομα που έχουν εξασφαλίσει την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του ΚΕΠ δεν είναι όλοι εγκληματίες και δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και δολοπλοκίας.

Δυστυχώς η προσφιλή τακτική λαϊκισμού που ακολουθείται κάθε άλλο παρά σπιλώνει την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρίτες χώρες, ενώ επιδρά αρνητικά στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από αξιωματούχους, συνδέσμους και οργανισμούς να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις στην Κύπρο και να αναπτυχθεί περαιτέρω η χώρα μας ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Η τακτική του λαϊκισμού μας οδήγησε στο παρελθόν στο χείλος του γκρεμού. Ας μην ξεχνάμε πως στο πρόσφατο παρελθόν ο λαϊκισμός που επικράτησε γύρω από τον Συνεργατισμό οδήγησε στην μαζική φυγή καταθέσεων περιστατικό που συνέβαλε στο κλείσιμο του. Οι δημόσιες δηλώσεις πριν από το 2013 περί κακού τραπεζικού συστήματος από πολιτειακούς αξιωματούχους στην Κύπρο βοήθησαν ώστε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί σε δημόσιες τοποθετήσεις και ας μην προβάλλουμε την εξαίρεση του κανόνα, διότι από μόνοι μας γκρεμίζουμε ό,τι χτίζουμε.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές