Μύθοι και πραγματικότητες για επενδυτικό πρόγραμμα (3)

Η Κύπρος θεωρείται και όχι άδικα μία χώρα που προσφέρει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, κατέχοντας μία στρατηγικά εμπορική θέση ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την υπόλοιπη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να εδραιωθεί η χώρα μας ως ένα διεθνές επενδυτικό κέντρο με διάφορους τρόπους μέρος των οποίων είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Ο αυτοκαταστροφικός λαϊκισμός στο επενδυτικό πρόγραμμα (4)
 
Ο τομέας των υπηρεσιών
Ο τομέας των υπηρεσιών θεωρείται η κινητήριος δύναμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας. Με βάση επίσημα στοιχεία, ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών περιλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα συνεισφέρει γύρω στο 80% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και απασχολεί περίπου το 74% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Ο κλάδος των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νομικές και λογιστικές/συμβουλευτικές υπηρεσίες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ναυτιλίας και διαχείρισης πλοίων, ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Διαβάστε ακόμα:Tρ. Κύπρου: 15+1 νέα ακίνητα από €12,500 (photos)
 
Λόγοι να επενδύσει κάποιος στην Κύπρο
Υπάρχει επίσης προστιθέμενη αξία για κάποιον στο να επενδύσει στη χώρα καθώς η Κύπρος είναι ένα δυναμικό επιχειρηματικό κέντρο που προσφέρει αφενός χαμηλό κόστος λειτουργίας, και αφετέρου υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών, ελεγκτικών, φορολογικών, διοίκηση επιχειρήσεων, νομικών, επενδύσεων και διαχείριση κεφαλαίων.
 
Η Κύπρος προσφέρει επίσης ένα από τα πιο ελκυστικά φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη με ένα απλοποιημένο, αποτελεσματικό και διάφανο φορολογικό σύστημα που είναι πλήρως συμβατό με τους νόμους και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν πως τα έσοδα από μερίσματα, τα κέρδη από τις μόνιμες εγκαταστάσεις εξωτερικού και τα κέρδη από την πώληση τίτλων απαλλάσσονται φορολογίας. Γνωρίζουν επίσης πως δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων που καταβάλλονται από την Κύπρο.

Το παράδειγμα της Κρήτης
Αυτή λοιπόν η προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο άρχισε να αποδίδει καρπούς και δεν είναι τυχαία η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας στα €20 δις.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως το ΑΕΠ της Κρήτης ενός νησιού με παρόμοιο πληθυσμό και έκταση από την Κύπρο και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών είναι στα €13 δις. Άρα η διαφορά μας με την Κρήτη είναι το ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα επένδυσαν στην προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.
 
Λάθη και παραλείψεις αλλά…
Σίγουρα υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στο επενδυτικό πρόγραμμα, όμως δεν πρέπει να πυροβολούμε το πόδι μας καθώς η απώλεια θα είναι τεράστια και το κόστος θα το επωμιστούμε όλοι οι φορολογούμενοι.
 
Η ανάκληση υπηκοοτήτων που αποφάσισε το Υπουργικό είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να επικρατεί η άποψη σου πως από το πρόγραμμα επωφελούνται 3 δικηγορικά γραφεία, 3 ελεγκτικά γραφεία και 3 developers. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά και ο στόχος πρέπει η Κύπρος να γίνει μια χώρα headquarter για ξένες επιχειρήσεις. Δηλαδή να πείσουμε τους ξένους να έρθουν στην Κύπρο με τις οικογένειες τους, να εργαστούν, να αγοράσουν ακίνητο και αυτοκίνητο από τη χώρα μας, να φοιτήσουν τα παιδιά τους εδώ, να ψωνίζουν από τις υπεραγορές μας, να τρώνε στα εστιατόρια μας και να ανοίξουν λογαριασμό σε κυπριακές τράπεζες.
 
Ανάγκη προστασίας του προγράμματος
Το επενδυτικό πρόγραμμα αποτελεί στην ουσία ένα κομμάτι στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας να καταστεί ένα διεθνές επενδυτικό κέντρο και να πείσει ξένους να ζουν και να εργάζονται στην Κύπρο με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Ας το προστατεύσουμε ενωμένοι όσο μπορούμε.

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου