Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ επανήλθε το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού στην Κύπρο

Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανήλθε το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά από το 2012, σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑνΑΔ) με τίτλο Διαχρονικές Τάσεις Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού στην Κύπρο 2012-2018. 
 
Ωστόσο, αντίθετη πορεία παρουσίασε το γενικό ποσοστό σε εκπαίδευση και κατάρτιση, αφού το ποσοστό της Κύπρου μειώθηκε ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ αυξήθηκε, αφού το 2018 το ποσοστό της Κύπρου ήταν στο 6,5% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανερχόταν στο 11,1%.
 
Ειδικότερα, ωθούμενο ανοδικά από τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού 20-64 χρονών ανήλθε το 2019 στο 73,9% σε σύγκριση με 73,2% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
 
Το 2012 το γενικό ποσοστό απασχόλησης ήταν στο 70,2%, με το αντίστοιχο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου να ανερχόταν 68,2%. Από το 2013 το ποσοστό της Κύπρου υποχώρησε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και διατηρήθηκε έτσι μέχρι και το 2017.
 
Η επίδοση αυτή, εκτιμά η ΑνΑΔ, «καθιστά συγκρατημένα εφικτή την επίτευξη του στόχου της Κύπρου (75-77%) για το 2020».
 
Από το 2013, που ήταν το χαμηλότερο σημείο της περιόδου, μέχρι το 2018, το γενικό ποσοστό απασχόλησης πληθυσμού της Κύπρου κέρδισε σχεδόν επτά ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες.
 
«Η ευρεία ανάκαμψη από το 2014 επηρέασε θετικά όλους τους δείκτες απασχόλησης», σημειώνει η ΑνΑΔ, με τις μεγαλύτερες βελτιώσεις να παρουσιάζονται στους άνδρες (αύξηση κατά +7,7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014 μέχρι το 2018),στα άτομα ηλικίας 55-64 χρονών (αύξηση κατά +14,0 ποσοστιαίες μονάδες), καθώς και στα άτομα με εκπαίδευση μέχρι  κατώτερη  δευτεροβάθμια  και μέχρι μεταλυκειακή μη  τριτοβάθμια (αύξηση κατά  +7,0 ποσοστιαίες  μονάδες αντίστοιχα).
 
Επισημαίνεται ότι το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών 20-64 χρονών στην Κύπρο σημείωσε το 2018 την ψηλότερη καταγραμμένη επίδοση, φτάνοντας στο 68,9%.

Σύμφωνα με την ΑνΑΔ, το γενικό ποσοστό ανεργίας πληθυσμού 15+ χρονών στην Κύπρο παρουσίασε δραματική αύξηση από το 2012 μέχρι το 2014 ενώ από το 2015 σημειώνει αισθητή πτώση. Το ποσοστό αυξήθηκε από 11,8% το 2012 στο 16,1% το 2014, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία και από 14,9% το 2015 μειώθηκε σημαντικά στο 8,4% το 2018.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό στην Κύπρο παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-2018 σε ψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ με τη διαφορά να μειώνεται από +5,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2014 (ψηλότερη τιμή περιόδου) σε +1,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2018.
 
Πρόκληση η αύξηση του γενικού ποσοστό σε εκπαίδευση και κατάρτιση

Σύμφωνα με την ΑνΑΔ, το γενικό ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού 25-64 χρονών στην Κύπρο σημείωσε πτώση, ανοίγοντας περισσότερο την ψαλίδα σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ από -1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2012 σε - 4,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2018.

Η μεγέθυνση της ψαλίδας που καταγράφεται, οφείλεται στην πτωτική τάση που παρατηρείται στο ποσοστό στην Κύπρο και της ανοδικής τάσης στο ποσοστό στην ΕΕ.
 
Σημειώνεται ότι το 2018 καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση της περιόδου σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής στην Κύπρο (6,7%), την ώρα που το στοχευόμενο ποσοστό για το 2020 ανέρχεται στο 12%.
 
«Με βάση τα δεδομένα αυτά, η προσπάθεια για επίτευξη του εθνικού στόχου (12%) μέχρι το 2020, ο οποίος είναι μικρότερος από τον στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση (15%), καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη», σημειώνει η ΑνΑΔ.
 
Σύμφωνα με την ΑνΑΔ, βασική προϋπόθεση για διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί ο συνεχής εμπλουτισμός των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς και η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες δια βίου μάθησης κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
 
«Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και η πτωτική τάση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με την απόκλιση από τον εθνικό στόχο, καθιστούν αναγκαία την παραπέρα και εντατική προώθηση δράσεων και μέτρων από τους αρμόδιους  φορείς  με  πρωτοστάτες το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εργασίας,  Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού", προσθέτει.
 
Σημειώνει, τέλος, ότι κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των πιο πάνω δράσεων και μέτρων θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους απασχολούμενους στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στους απασχολούμενους χαμηλής εξειδίκευσης, στους άνεργους νέους, στους μακροχρόνια άνεργους, στους άνεργους  μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλής εξειδίκευσης και στους αδρανείς.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή