ΠτΔ: Στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

H ανάγκη για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα θέσουν την ανάπτυξη της οικονομίας σε μια πιο βιώσιμη βάση, τονίστηκε στο 10οΦόρουμ Οικονομικών Ιδεών του Κέντρου Οικονομικών Ιδεών Βίλφριντ Μάρτενς, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης. 
 
To μήνυμα για προώθηση μεταρρυθμίσεων έστειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο για προώθηση των αναγκαίων αλλαγών που κρίνονται αναγκαίες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
 
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε σε διαβούλευση με τη Βουλή τις όποιες μεταρρυθμίσεις που θα κριθούν αναγκαίες, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και συγκεκριμένα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η δημόσια υπηρεσία να καταστεί πιο αποτελεσματική και ευέλικτη, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών», είπε.
 
Σε ομιλία του στο Φόρουμ , ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην έξοδο της κυπριακής οικονομίας από την κρίση, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε τα καθήκοντά της σε ένα περιβάλλον ύφεσης με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 6% το 2013 και το 2018 παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 4% και προβλέπεται ότι θα διατηρήσει μεσοπρόθεσμα ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 
Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι το 2012 το κυπριακό ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς βρισκόταν στα €18,1 δισ., ενώ το 2018 έφθασε στα €20,7 δισ., το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από €20.000 ανέβηκε στις €23,300 το 2018 και ότι η ανεργία από την κορύφωση στο 16% βρίσκεται στο 7,5% το 2018 με καθοδική τροχιά, ότι το 2012 το κυπριακό αξιόχρεο βρισκόταν στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ενώ το 2018 επανήλθε στην επενδυτική κατηγορία και ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν κατά 60%.
 
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ωστόσο θα συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική προώθησης μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, την ηλεκτρονική υπογραφή και τη μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας.
 
«Στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς μας να διατηρήσουμε τη συμμόρφωσή μας με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες ως μια χώρα που στο πρόσφατο παρελθόν πλήρωσε το τίμημα της απρόσεκτης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, αναγνωρίζουμε ότι η βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση είναι προϋπόθεση για τη μακροοικονομική σταθερότητα και παραμένουμε δεσμευμένοι στη διατήρηση ενός ισοζυγισμένου προϋπολογισμού», τόνισε.
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως η ΕΕ θα πρέπει να προωθεί πολιτικές που επιτρέπουν στις οικονομίες των κρατών – μελών να ανταγωνίζονται σε παγκόσμια κλίμακα και όχι πολιτικές που δημιουργούν αχρείαστο βάρος για τις οικονομίες μας.
 
Όπως είπε, χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, που να προσφέρουν ζωτικό χώρο και όχι πολιτικές που να διαβρώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομικής μας δομής.
 
Λέγοντας ότι η Κύπρος υποστηρίζει πρωτοβουλίες όπως την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «ταυτόχρονα παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι ορισμένες πολιτικές, περιλαμβανομένου του τομέα της φορολογίας, θα πρέπει να παραμείνουν στην εθνική κυριαρχία».
 
Το τελευταίο επιχείρημα στήριξε και ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, ο οποίος ανέφερε σε συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι μικρές χώρες της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Μάλτα έχουν σημαντικές προκλήσεις που δεν έχουν οι μεγαλύτερες χώρες στην ΕΕ».

«Η ΕΕ επικεντρώνεται σε φορολογικές δομές, χωρίς να κατανοεί ότι εμείς πρέπει μερικές φορές να αντισταθμίζουμε τα μειονεκτήματα που έχουμε με φορολογικά χαρακτηριστικά», είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ