Αναζητούν λύση σε προβλήματα δανειοδότησης για ανέγερση οικιών σε οικόπεδα αυτοστέγασης

Εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα στη δανειοδότηση για την ανέγερση κατοικιών στα οικόπεδα αυτοστέγασης, ειδικά στις περιπτώσεις που εκκρεμούν απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και στις περιπτώσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, διαφάνηκε σε σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία προχώρησε σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, ύστερα από πρόταση των Βουλευτών Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Στέφανου Στεφάνου και Νίκου Κέττηρου. 
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε πως το ζήτημα είχε εγερθεί και στο παρελθόν και είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σε περιπτώσεις σε αυτοστεγάσεις όπου δεν είχαν παραχωρηθεί τίτλοι ιδιοκτησίας ή δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα διαχωρισμού. Ανέφερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είχε εξευρεθεί ρύθμιση με τη διαδικασία παραχώρησης βεβαίωσης με το εμβαδό τεμαχίου, το οποίο μπορούσε να αξιοποιηθεί για δάνειο από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ).
 
Ξεκαθάρισε όμως ότι σε περιπτώσεις διαχωρισμών που τίθεται θέμα απαλλοτριώσεων, το Κτηματολόγιο δεν δίνει βεβαίωση και άρα οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να αποταθούν σε τράπεζα για δάνειο. Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, ρύθμιση χρειάζεται και σε περιπτώσεις ανέγερσης κατοικίας με δάνειο που παραχωρήθηκε με υποθήκη άλλης κατοικίας, πχ των γονέων του ιδιοκτήτη καθώς και σε περιπτώσεις που υπάρχει πιστοποιητικό μίσθωσης για ανέγερση κατοικίας σε τ/κ γη.
 
Η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα του κόστους σύνδεσης για εγκατάσταση Κεντρικών Αποχετευτικών Δικτύων στους Προσφυγικούς Συνοικισμούς και στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης. Ανέφερε πως δημιουργούνται προβλήματα σε περιπτώσεις όπου τα Συμβούλια Αποχετεύσεων ζητούν από τους πρόσφυγες να καταβάλουν τα τέλη και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του Συνοικισμού ‘Μακάριος’ στη Λάρνακα. Μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά και κάλεσε το κράτος να ξεκαθαρίσει πως το κόστος δεν επιβαρύνει τους πρόσφυγες.
 
Για το πρώτο θέμα συζήτησης, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε πως προβλήματα υφίστανται σε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτό να καθοριστεί μερίδιο για υποθήκευση καθώς εκκρεμούν απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Υπουργικού όπως π.χ. όταν κατοικία έχει ήδη ανεγερθεί ή η αίτηση δεν αφορά στεγαστικό δάνειο.

Ανέφερε πως σύμφωνα με τοποθετήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, γίνονται προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών για να βοηθηθούν οι επηρεαζόμενοι πρόσφυγες.

Για το θέμα του κόστους σύνδεσης των αποχετευτικών σε συνοικισμούς, η κ. Αριστείδου είπε πως υπάρχει κυβερνητική απόφαση για να καταβληθούν όλα τα έξοδα από το κράτος ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προκήρυξης προσφορών σε κάποιες περιοχές όπως στη Λεμεσό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι