Υπηρεσίες και μεταποίηση έπληξαν το οικονομικό κλίμα

Αρνητικά άρχισε το 2019 για το οικονομικό κλίμα, το οποίο παρουσίασε επιδείνωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 3,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2018. Η μείωση οφείλεται κυρίως σε υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση. 

Ωστόσο, ο ΔΟΣ συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του (δηλ. τις 100 μονάδες), υποδηλώνοντας συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών στην κυπριακή οικονομία, αν και τα περιθώρια σημαντικής ενδυνάμωσης του ρυθμού αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να περιορίζονται.

Η αποδυνάμωση του κλίματος στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση προέρχεται από δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων και από σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για τη δραστηριότητά τους το επόμενο τρίμηνο. 

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε οριακά λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου, ενώ το κλίμα στις κατασκευές δεν σημείωσε μεταβολή. 

Με βάση τον αναθεωρημένο δείκτη οικονομικού κλίματος των καταναλωτών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε ελαφρώς λόγω βελτίωσης σε όλες τις συνιστώσες του δείκτη, δηλ. – οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 μήνες, – αναμενόμενη οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επόμενους 12 μήνες, – αναμενόμενη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες, και – δαπάνες για μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες.

Δειτε Επισης

Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι