ΥΠΕΣ: Η «προσιτή κατοικία» που θα χτυπήσει τα ψηλά ενοίκια

Το πλαίσιο που θα διέπει την «προσιτή κατοικία» προς αντιμετώπιση του προβλήματος υψηλών ενοικίων, αναλύει μέσα από συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Εξηγεί ποιους θα αφορά και πως θα λειτουργεί, αποκαλύπτοντας πως μεταξύ άλλων, τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν και την κατασκευή διαμερισμάτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά για ενοίκιο, σε χαμηλότερη μάλιστα τιμή. Ο ΥΠΕΣ αναφέρεται, παράλληλα, στη διαδικασία αδειοδοτήσεων ψηλών κτηρίων και στις βελτιώσεις που επήλθαν και θα επέλθουν μέσω εντολής υπουργού που θα εκδοθεί στο μέλλον, ενώ παραδέχεται πως στο παρελθόν έγιναν λάθη λόγω της ξαφνικής ζήτησης τέτοιων αναπτύξεων.

Διαβάστε ακόμα: Θ. Θεοδοσίου: Επένδυση €70 εκατ. από PrimeTel σε δίκτυα νέας γενιάς

Διαβάστε ακόμα: Flamingo Paradise: Νέο τριάστερο ξενοδοχείο στον Πρωταρά
 
Πως θα επιλυθεί το πρόβλημα υψηλών ενοικίων;
Είναι καθολικά παραδεκτό ότι υπάρχει αύξηση ενοικίων, κάτι που δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα. Το θέμα είναι για ποιους δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα; Αν μιλάμε για τη μεσαία και την κατώτερη μεσαία τάξη, τότε δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με την εισαγωγή προγράμματος επιχορηγήσεων, είτε ενοικίου είτε αγοράς σπιτιού. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αφαιρούμε χρήματα από τη μια τσέπη για να τα βάλουμε στην άλλη. Αυτού του είδους τα προγράμματα, δηλαδή επιχορήγησης και επιδότησης πρέπει να αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες υπάρχει μέριμνα μέσω του ΕΕΕ. Εξ όσων γνωρίζω μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας μελετά το τελικό πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΕΕ, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς. Όσον αφορά τη μεσαία τάξη, δηλαδή ένα νέο ζευγάρι ή κάποιον με μισθό €1000 - €1500, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιους τρόπους. Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχει αρκετή προσφορά για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για μικρές κατοικίες και διαμερίσματα. Ως κράτος οφείλουμε, πολεοδομικά σκεπτόμενοι, να αυξήσουμε την προσφορά, ώστε να ισορροπήσουμε τη ζήτηση και αυτό θα επιφέρει μείωση των ενοικίων. Είναι σε αυτά τα πλαίσια που εργαζόμαστε και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να εξαγγείλουμε κάποια κίνητρα, τα οποία σε μικρό χρονικό διάστημα, πιστεύω, θα αυξήσουν την προσφορά για προσιτές κατοικίες, με συγκεκριμένα τετραγωνικά και κριτήρια, και θα αναγκάσουμε τον ιδιωτικό τομέα να προσφέρει αυτές τις κατοικίες στην αγορά, χωρίς να βγάζει ιδιαίτερο κέρδος. Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε.
 
Αντιλαμβάνομαι σε αυτό αναφερόταν ο Υπουργός Οικονομικών όταν έκανε λόγο για «κοινωνική κατοικία». Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;
Πρόκειται για πολεοδομική πολιτική, την οποία ετοιμάζει το υπουργείο. Όπως ενεργήσαμε με τα κίνητρα στις τουριστικές περιοχές, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ξενοδοχεία και να δημιουργηθούν 12.000 κλίνες σε τρία χρόνια, μεγάλες αναπτύξεις κτλ, με τον ίδιο τρόπο θα δράσουμε και στις οικιστικές περιοχές για τη δημιουργία της «προσιτής κατοικίας». Πιστεύω πως όπως απέδωσαν τα κίνητρα για τις τουριστικές περιοχές, έτσι θα βοηθήσουν την μεσαία και κατώτερη μεσαία τάξη τα νέα κίνητρα για τις οικιστικές περιοχές, στις οποίες να αναφέρουμε ότι υπάρχει και πολλή ανεκμετάλλευτη γη.
 
Δώστε μας μια εικόνα του τι θα περιλαμβάνουν αυτά τα κίνητρα.
Mεταξύ άλλων, θα αφορούν τη δημιουργία αγοράς ενοικίου, που δεν υπάρχει στην Κύπρο. Άρα θα υπάρχουν κίνητρα για να χτιστούν διαμερίσματα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα διατίθενται μόνο για ενοίκιο και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους, έτσι ώστε να είναι και φθηνά.
 
Το ΕΒΕ Λεμεσού πρότεινε αύξηση κατά 50% του συντελεστή δόμησης υφιστάμενων οικιστικών ζωνών σε περιφερειακές περιοχές. Τα κίνητρα που μελετάται είναι προς αυτή την κατεύθυνση;
Είναι κοντά, ναι, αλλά όχι στο 50% και όχι σε περιφερειακές περιοχές. Αν βάζαμε τον συντελεστή δόμησης στο 50%, θα καθυστερούσαμε τουλάχιστον δύο χρόνια, γιατί χρειάζεται σχετική περιβαλλοντική μελέτη. Η φιλοσοφία όμως αυτής της πρότασης είναι κοντά σε αυτό που ετοιμάζουμε.
Επίσης, επεξεργαζόμαστε και κάποια προγράμματα στοχευμένα που έχουν την περιφερειακή διάσταση (regional dimension). Θα αφορούν ακριτικές περιοχές, ενδεχομένως ορεινές περιοχές, κάποια θα έχουν και δημοσιονομικό κόστος μεν, αλλά όντως θα καταστούν καταλύτης στην αναζωογόνηση περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είτε ακριτικές είτε κάποιες άλλες.
 
Ψηλά κτήρια και αδειοδοτήσεις
Σε ότι αφορά τα ψηλά κτήρια, αναμένονται νέες αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης τους;
Βάλαμε ένα καλό πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών. Σκοπός μας είναι να γίνει εντολή (υπουργού). Μέχρι τότε, εξετάζεται τι είναι σωστό, τι είναι λάθος και τι πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα, γίνεται και περιβαλλοντική μελέτη. Όταν τελειώσουν αυτά, θα γίνει εντολή υπουργού, που είναι κάτι πιο θεσμοθετημένο και θα δούμε τι θα αλλάξει από τις κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες εξαγγείλαμε. Αλλά έγινε μια πολύ καλή δουλειά με την πολεοδομία, βάλαμε πολλά κριτήρια για το πως κτίζονται τα κτήρια, εξοικονομήσαμε τεράστιους χώρους πρασίνου που δεν θα υπήρχαν αλλιώς, μικρές πλατείες, η ορατότητα από τη θάλασσα θα είναι πολύ καλύτερη με τα ψηλά κτήρια παρά με τα συμβατικά. Νομίζω έγινε μια πολύ καλή δουλειά, από την οποία στους επόμενους μήνες θα δούμε τι πρέπει να αλλάξει ανάλογα και με το τι θα μας πουν τα αρμόδια τμήματα, ώστε να γίνει εντολή υπουργού.
 
Βεβαίως από καιρό πριν υπήρχαν φωνές ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός ψηλών κτηρίων στη Λεμεσό κλείνει περισσότερο προς το ιδιωτικό συμφέρον και λιγότερο προς το ιδιωτικό.
Οι φωνές υπάρχουν και πιστεύω ότι είναι πολύ υπερβολικές. Νομίζω ότι απαντήσαμε σε αυτά τα ερωτήματα μέσω των κατευθυντήριων γραμμών. Γίνονται πολλές περιβαλλοντικές μελέτες, μπαίνουν πολλοί όροι, γίνονται μελέτες κτλ. Τα ψηλά κτήρια δεν αυξάνουν τα τετραγωνικά μέτρα, δεν αυξάνουν το οικοδομήσιμο εμβαδό, δεν αυξάνουν τον όγκο, απλώς τον κάνουν κάθετα αντί οριζόντια και στις ανεπτυγμένες χώρες η κάθετη ανάπτυξη θεωρείται ότι έχει πολλά ωφελήματα. Για μας ναι, είναι κάτι νέο. Επειδή η ζήτηση ήταν ξαφνική και δεν είμασταν προετοιμασμένοι γι αυτού του είδους την ανάπτυξη, μπορεί να έγιναν και λάθη, αλλά σιγά σιγά προσαρμοζόμαστε, βγάλαμε τις κατευθυντήριες γραμμές και θα βγει και εντολή. Εξάλλου, σε όλες τις χώρες υπάρχουν ψηλά κτήρια.
 
Επενδυτικός νόμος…
Παρά τις πρόσφατες τροποποιήσεις στον επενδυτικό νόμο, η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί στόχο από ξένα ΜΜΕ, τα οποία την κατηγορούν ότι πωλεί τα διαβατήρια της. Πως το σχολιάζετε;
Πρόκειται για ένα απλό επενδυτικό σχέδιο. Οι αριθμοί δεν είναι τέτοιοι που να δικαιολογούν τον ισχυρισμό ότι πουλάμε διαβατήρια, είναι επενδύσεις που γίνονται. Ένας αριθμός κάποιων εκατοντάδων επενδύσεων (που έγιναν μέσω του σχεδίου) βοήθησαν την οικονομία εν καιρώ κρίσης. Είναι ένα από τα πολλά σχέδια που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω ότι είναι υπερβολικές οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου και δεν έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα ξεπλύματος ή διακίνησης, όπως λένε τα δημοσιεύματα. Γίνονται αυστηροί έλεγχοι, συνεχώς τους κάνουμε πιο αυστηρούς. Κάποιοι εναντιώνονται στην ηθική διάσταση του θέματος. Και σε άλλες χώρες όπως και στην ΕΕ υπάρχει αυτό το debate, αλλά η ουσία είναι αυτή που ανέφερα.
 
Αντίστοιχα σχέδιο, όπως αυτό της Κύπρου, φαίνεται πως προβληματίζουν την ΕΕ. Σας ανησυχεί αυτό;
Γίνεται μια συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επίτροπος είπε ότι πρέπει να μπουν κατευθυντήριες γραμμές, αλλά μέχρι εκεί.

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης