ΕΒΕ Λεμεσού: Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα ψηλών ενοικίων στη Λεμεσό

Αύξηση κατά 50% του συντελεστή δόμησης υφιστάμενων οικιστικών ζωνών στην περιφερειακή Λεμεσό, με στόχο την απάμβυνση του προβλήματος αυξημένης ζήτησης (από πλευράς εργαζομένων και νεαρών ζευγαριών) σε νέες αναπτύξεις διαμερισμάτων μόνο προς ενοικίαση, εισηγείται το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Λεμεσού. 

Διαβάστε ακόμα: Nicosia City Centre: Γραφεία και καταστήματα σε φιλέτο της πρωτεύουσας
 
Το έντονο πρόβλημα μειωμένου αριθμού διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα τις υπερβολικά αυξημένες τιμές ενοικίασης τους, προβληματίζει ιδιαίτερα το ΕΒΕ Λεμεσού, το οποίο διαβλέπει ότι, χωρίς την άμεση λήψη μέτρων, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω και των αναγκών σε προσωπικό, επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και του καζίνο της πόλης.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού Κώστας Γαλαταριώτης, μετέφερε τις εκτιμήσεις του επιμελητηρίου για ανάγκες στέγασης μέχρι και 5000 νέων εργαζομένων στην πόλη και σε περίπου δύο χρόνια, αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε 150 χιλιάδες νέα τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα, ανέλυσε την πρόταση, την οποία έθεσε και ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, για αύξηση κατά 50% του συντελεστή δόμησης υφιστάμενων οικιστικών ζωνών στην περιφερειακή Λεμεσό.
 
"Επειδή πλέον γίνεται αντιληπτό ότι ειδικά στη Λεμεσό της μεγάλης ζήτησης, τα ενοίκια βρίσκονται πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα, ψηλά στις ατζέντα μας βρίσκεται η ανάγκη να καταστούν τα ενοίκια πιο προσιτά. Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, θα βοηθηθούν σημαντικά όλες οι επιχειρήσεις, ενώ θα απαμβλυνθεί και το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν νεαρά ζευγάρια", ανέφερε ο κ. Γαλαταριώτης. 

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Πάφο ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι και Λεμεσό οι τρίτες χώρες
 
Ειδικότερα, η πρόταση του ΕΒΕ Λεμεσού προνοεί:
  • Αύξηση κατά 50% του συντελεστή δόμησης σε υφιστάμενες οικιστικές ζώνες που βρίσκονται περιφερειακά της Λεμεσού, όπως Πολεμίδια, Ύψωνας, Άγιος Αθανάσιος, Γερμασόγεια και κοινότητες πλησίον των ξενοδοχείων, όπως Άγιος Τύχωνας, Παρεκκλησία και Πύργος.
  • Οι επιχειρηματίες που θα απολαμβάνουν το κίνητρο αυτό, δεν θα δικαιούνται να διαθέτουν προς πώληση τα υποστατικά τους για μια 12ετή περίοδο από την ημέρα έκδοσης της άδειας οικοδομής.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Γαλαταριώτη, η εν λόγω πρόταση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, ως ακολούθως:
 
1. Η εν λόγω πρόταση μπορεί να εγκριθεί άμεσα από το υπουργικό Συμβούλιο και δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση
2. Ο ιδιωτικός τομέας παίρνει όλο το οικονομικό ρίσκο
3.Είναι ένα απλούστατο σχέδιο και άρα θα αποδώσει πολύ πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο έχει μελετηθεί.
4.Μπορεί εύκολα να ελεγχθεί γιατί η Πολεοδομία, με την έκδοση της άδειας οικοδομής, θα κοινοποιεί στο κτηματολόγιο το πιο πάνω γεγονός και το Κτηματολόγιο με τη σειρά του θα τοποθετεί έμπρακτο βάρος για δώδεκα χρόνια
5. Δεν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υπόλοιπες αναπτύξεις, αφού ο αυξημένος συντελεστής θα αντισταθμίζεται με την απαγόρευση πώλησης για 12 χρόνια.
6. Με το εν λόγω μέτρο θα αναπτυχθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με νέο υγιή δανεισμό.
7. Με την αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων, θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα έλλειψης στέγης και θα εκλογικευθούν τα ενοίκια για όλους (ζευγάρια, φοιτητές και εργαζόμενους).
 
 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους