X. Τσόκκου: Στο πλάνο μεγάλες και πολυτελείς αναπτύξεις

Σε επενδύσεις €70 εκατ. σε νέα έργα και ανακαινίσεις έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια η Tsokkos Hotels & Resorts ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανέγερση του πεντάστερου ξενοδοχείου του Ομίλου, Chrysomare Beach Hotel & Resort στην Αγία Νάπα. Επίσης στα πλάνα του Ομίλου συγκαταλέγονται μεγάλες και πολυτελείς αναπτύξεις σε τεμάχια γης δίπλα στην υπό ανέγερση Μαρίνα της Αγίας Νάπας. Μιλώντας στο InBusinessNews, η director του Ομίλου Χρύσω Τσόκκου, επισημαίνει πως με βάση το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων η Tsokkos Hotels & Resorts μπορεί να ανεγείρει 1.000 επιπλέον δωμάτια στα υφιστάμενα ξενοδοχεία της, ενώ στρατηγική του Ομίλου είναι η επένδυση του 10% του μεικτού λειτουργικού του κέρδους κάθε χρόνο σε αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις.

Διαβάστε ακόμα: E. Baturina: Οι επενδύσεις της ζάμπλουτης Ρωσίδας στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τον τουρισμό και την ξενοδοχειακή βιομηχανία, η κ. Τσόκκου σημειώνει πως η σημαντικότερη τομή για το 2019 αποτελεί η δημιουργία του Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ το Brexit αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου. Παράλληλα, η Χρύσω Τσόκκου υπογραμμίζει πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της εποχικότητας και η μετατροπή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού ολόχρονα, ενώ θα πρέπει από πλευράς κυβέρνησης να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού και θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Ποιες οι σημαντικές τάσεις / γεγονότα / εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε / να προσέξουμε στον τομέα του τουρισμού το 2019;
Η σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού και ο διορισμός του πολιτικού του προϊστάμενου στις 2 Ιανουαρίου είναι το πλέον σημαντικό γεγονός για το 2019. Πρόκειται για μία σημαντική τομή, με οριζόντιες αρμοδιότητες και ευελπιστώ στην αγαστή και στενή συνεργασία του με όλους τους φορείς της τουριστικής βιομηχανίας για να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα με όφελος για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα. Προτού καν αναλάβει καθήκοντα, ο Υφυπουργός Τουρισμού έχει ήδη μία γεμάτη ατζέντα με πολλές προκλήσεις και πρέπει να εργαστεί σκληρά για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030.

Επίσης, πολύ σημαντικό για το 2019 είναι το αναβαθμισμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ σημαντική πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό αφίξεων μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και άλλο μεγάλο ποσοστό επιλέγει τα μη αδειούχα καταλύματα μέσω της πλατφόρμα AirBnB.

Στόχος μας είναι η Κύπρος να καταστεί ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να αποτελεί το διαμάντι της Μεσογείου με πληθώρα εμπειριών. Παράλληλα, στόχος μας θα πρέπει να είναι η παροχή ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας και η καθιέρωσή μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως ένας εξαιρετικός προορισμός. Με την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων, ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί και η τοπική κοινωνία και η ποιότητα ζωής των ντόπιων.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθώς η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία αποδείχθηκε περίτρανα ως η κινητήρια δύναμη και ο σταθερός αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες οι οποίες το κράτος να αποτελεί συμπαραστάτης στις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο επιχειρηματικός κόσμος, μηδενίζοντας όσο είναι δυνατόν την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.

Ο τουρισμός της χώρας μας επιβάλλεται να χαρακτηρισθεί ως Εθνικό θέμα μείζονος σημασίας. Δεν πρέπει ποσώς να ξεχνάμε ότι οι διεθνείς συγκυρίες, βοήθησαν και ανέβασαν την τουριστική μας βιομηχανία σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια και κατ’ επέκταση δεν μας επιτρέπεται λοιπόν να επαναπαυθούμε.

Θα πρέπει, επίσης, να αναληφθούν δράσεις ώστε να καταστούμε ολόχρονος τουριστικός προορισμός. Υπογραμμίζω ότι η εποχικότητα είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την χώρα μας. Εισηγούμαι επιδότηση ταξιδιωτικών πρακτόρων, φορολογικά κίνητρα στις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ολόχρονα, επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, επιχορήγηση προσωπικού για περαιτέρω εκπαίδευση.

Διαβάστε ακόμα: Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ: Ενισχύει τη παρουσία της στην Δυτική Ευρώπη
 
Γενικό σχόλιο για την πορεία του incoming τουρισμού (κυρίως του high end) για το 2018. Πως κινήθηκε το 2018 για την Tsokkos Hotels και ποια γεγονότα ξεχωρίζετε;
Τα τελευταία χρόνια η τουριστική μας βιομηχανίας κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων και ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, με όλα τα θετικά αλυσιδωτά οφέλη για την οικονομία του νησιού μας. Βεβαίως δεν είναι μόνο οι αφίξεις, είναι και η ποιότητα, τα έσοδα και το προφίλ του επισκέπτη μας. Πρέπει να διατηρήσουμε ισορροπίες, να συνεχίσουμε την υφιστάμενη δυναμική και να στοχεύσουμε σε ακόμα μεγαλύτερα ρεκόρ.

Το 2018 περιμέναμε να ήταν μία ακόμα πιο δυναμική σεζόν αλλά στην πορεία γεγονότα όπως το άνοιγμα των ανταγωνιστικών μας προορισμών, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, σε συνδυασμό με την μείωση της αξίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ και ταυτόχρονα με την πτώση της τούρκικης λίρας, επηρέασαν τις κρατήσεις και πίεσαν την δυναμική μας. Τελικά, υπό τις περιστάσεις, ήταν μία καλή σεζόν αλλά χρειάστηκαν πολλές κινήσεις από μέρους μας για όλες τις αγορές.

Επίσης το 2018 ζήσαμε την πτώχευση της αερογραμμής Cobalt, όπου μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει αντικαταστάτη για τις απευθείας πτήσεις από το Παρίσι.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Tsokkos Hotels το 2019;
Για το 2019 τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, υπάρχει αισιοδοξία και πιστεύω θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με το 2018 με αυξητικές τάσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από συνεργάτες μας για την Κύπρο από όλες τις αγορές, αλλά ταυτόχρονα συγκρίνοντάς μας με τους ανταγωνιστές μας, θεωρούν ότι είμαστε ακριβός προορισμός. Σίγουρα δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά. Στα θετικά καταγράφεται η απόφαση μεγάλων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων για ολόχρονο πρόγραμμα και εμείς θα τους στηρίξουμε όσο μπορούμε, αφού η εποχικότητα είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την βιομηχανία μας.

Βεβαίως ο τουρισμός είναι ένας ευαίσθητος τομέας, επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες και απαιτείται σωστός χειρισμός και γρήγορες αποφάσεις. Μία μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε είναι το Brexit και η αγγλική Αγορά είναι βαρόμετρο για εμάς αφού είναι μια παραδοσιακή και ώριμη αγορά, όπου στόχος είναι να διατηρηθούν και αυξηθούν οι αφίξεις.

Στόχος μας όπως και κάθε χρόνο είναι να διατηρούμε τις επιδόσεις μας, να αυξήσουμε τις τουριστικές αφίξεις, να αναπτύξουμε στοχευμένα συγκεκριμένες αγορές για να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάρτησης, παράλληλα να προσελκύουμε επισκέπτες με ψηλότερη αγοραστική δύναμη, να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί με αναβαθμισμένο προϊόν και να συνεισφέρουμε στην οικονομία του τόπου μας.

Επίσης πολύ σημαντικό για εμάς είναι η συνεχής αναβάθμιση και επένδυση στην ποιότητα με ανακαινίσεις. Τα τελευταία χρόνια επενδύσαμε €70 εκατ. σε νέα έργα και ανακαινίσεις.

Τώρα είναι υπό ανέγερση το νέο μας κόσμημα, το πέντε αστέρων ξενοδοχείο Chrysomare Beach Hotel & Resort στην Αγία Νάπα, στην Λεωφόρο Νίσσι, το οποίο θα λειτουργεί ολόχρονα, διαθέτει 330 δωμάτια και αναβαθμισμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις για ποιοτικές διακοπές. Μία επένδυση €40 εκατ. που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, νέο ελκυστικό προϊόν για την Κύπρο και οφέλη για όλη την οικονομία της χώρας μας.

Η Tsokkos Hotels & Resorts αποτελεί αγαπημένη επιλογή πολλών επισκεπτών, και αυτό μας δημιουργεί αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φιλοξενούμενους μας, του εργατικού προσωπικού μας και των συνεργατών μας γενικότερα. Εννοείται ότι δεν επαναπαυόμαστε ποτέ και πάντα επιζητούμε την βελτίωση με επαγγελματισμό.

Σε τι επενδύσεις προτίθεται να προβεί ο Όμιλος τα επόμενα χρόνια;
Η εταιρεία μας έχει 37 χρόνια τουριστικής εμπειρίας, αριθμεί 27 ξενοδοχεία και τουριστικά συγκροτήματα, διαθέτει 8.500 κλίνες, έχει μερίδιο αγοράς 10%, εργοδοτεί 2.000 άτομα και φιλοξενεί πέραν των 250.000 ανθρώπων. Πέραν του καινούργιου ξενοδοχείου που είναι υπό ανέγερση, η εταιρεία έχει πλάνο για μεγάλες και πολυτελείς αναπτύξεις σε τεμάχια δίπλα στην καινούργια Μαρίνα της Αγίας Νάπας.

Επιπλέον στα πλάνα της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η μετατροπή υφιστάμενων συγκροτημάτων διαμερισμάτων σε ξενοδοχεία, καθώς και η αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων.

Με βάση το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας η Tsokkos Hotels & Resorts μπορεί να κτίσει ακόμα 1.000 επιπλέον δωμάτια στα υφιστάμενα ξενοδοχεία.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας και η πολιτική μας είναι να επενδύουμε κάθε χρόνο το 10% του GOP μας σε αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός