Οι στρατηγικές επιδιώξεις για ενίσχυση της ανάπτυξης

Νέο αναπτυξιακό μοντέλο υιοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη θωράκιση της οικονομίας απέναντι στις προκλήσεις και να διασφαλιστεί μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής. Στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τις οικονομικές εξελίξεις του 2018 και τις προοπτικές 2019-2021, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και ταυτόχρονα κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση πρόσθετων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, θέτοντας τις βάσεις για αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Minas Kosmidis: Ο αρχιτέκτονας των πιο γνωστών χώρων εστίασης

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο αφορά τις δράσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης των διαφόρων τομέων της οικονομίας και περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα δράσεις για τον τομέα του τουρισμού, του ναυτιλιακού τομέα, των επαγγελματικών υπηρεσιών, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Παράλληλα, προωθούνται σειρά οριζόντιων πολιτικών για τη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη ο καταρτισμός πολιτικής για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Για την ενδυνάμωση της οικονομίας θα υιοθετηθεί και υλοποιηθεί νέα Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, η οποία θα στοχεύει στην μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο παροχής δορυφορικών επικοινωνιών, στην αναβάθμιση της ψηφιακής συνδεσιμότητας της Κύπρου καθώς και στην προώθηση της ευρυζωνικής σύνδεσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα προωθηθεί επίσης περαιτέρω η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης σε όλη την Κύπρο και όλο το φάσμα του πληθυσμού.

Η πολιτική για την κοινωνία που υλοποιείται, περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση και πλήρη εφαρμογή ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας (εφαρμογή ενιαίου μηχανογραφικού μητρώου για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας στα μέσα του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Γρηγοριάδης: Η Κύπρος καθιερώνεται ως προορισμός για επενδυτικούς οργανισμούς

Σχέδιο Ιδιωτικοποιήσεων
Όσον αφορά την ΑΤΗΚ, στις 9 Νοεμβρίου 2017, υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμος (Τροποποιητικός) του 2017» μαζί με δύο σχετικές προτεινόμενες Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις που αφορούν στην τροποποίηση του Κανονισμού περί Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Γενικών Κανονισμών του 1982 μέχρι 1990 και του Κανονισμού περί Συντάξεων Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Κανονισμών του 2014. Το εν λόγω νομοσχέδιο προνοεί τη μεταφορά των εμπορικών δραστηριοτήτων που επιτελούνται από την ΑΤΗΚ σε ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο (ολόκληρο ή πλειοψηφία) θα ελέγχεται από το κράτος. Με το ίδιο νομοσχέδιο διασφαλίζεται το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ διατηρείται η προοπτική προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη/ επενδυτή.

Σε σχέση με τις δραστηριότητες του Κρατικού Λαχείου, στις 6 Μαΐου 2016, μετά από ανοικτό διαγωνισμό προσφορών, διορίστηκε ομάδα συμβούλων για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με την αποκρατικοποίηση των δραστηριοτήτων του Κρατικού Λαχείου.

Στις 2 Νοεμβρίου 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση των συμβούλων σχετικά με τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης και υιοθέτησε τα κύρια χαρακτηριστικά της. Η εισήγηση των συμβούλων αποτυπώθηκε στην Έκθεση Αξιολόγησης Επιλογών (Options Assessment Report), όπου, με βάση τις αναλύσεις και αξιολογήσεις που περιλήφθηκαν στην εν λόγω έκθεση, οι σύμβουλοι συμπέραναν ότι η αδειοδότηση των δραστηριοτήτων του Κρατικού Λαχείου σε ιδιώτη επενδυτή για 15 έτη, που περιλαμβάνει τα υφιστάμενα παιχνίδια εθνικής λοταρίας και την εισαγωγή των Ηλεκτρονικών Αυτόματων Λαχείων (e-Instants), με την ιδιοκτησία να παραμένει στο κράτος, αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή για το κράτος.
Επίσης, το Δεκέμβριο 2016 εγκρίθηκε η Έκθεση Διαδικασίας Αποκρατικοποίησης στην οποία παρουσιάζονται οι αναλύσεις των συμβούλων σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εξεύρεση και επιλογή κατάλληλου επενδυτή/διαχειριστή από τον ιδιωτικό τομέα.

Στις 3 Αυγούστου 2017 και αφού είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, υποβλήθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο με τίτλο “O περί Λοταριών Νόμος” καθότι το σημερινό νομικό πλαίσιο δεν προνοεί για τη δυνατότητα αδειοδότησης των δραστηριοτήτων του Κρατικού Λαχείου σε ιδιώτη διαχειριστή/επενδυτή και ούτε για τον τρόπο εποπτείας του από το κράτος. Ο νόμος προβλέπει για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών εθνικής λοταρίας και ρυθμίζει την οργάνωση, λειτουργία, παροχή, εποπτεία και έλεγχο των παιχνιδιών εθνικής λοταρίας και συναφή θέματα, την απαγόρευση μη εξουσιοδοτημένων λοταριών και τον περιορισμό ορισμένων διαγωνισμών βραβείων.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διασφάλιση της συμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία