Γρηγοριάδης: Η Κύπρος καθιερώνεται ως προορισμός για επενδυτικούς οργανισμούς

Σε δυναμικός τομέα της κυπριακής Οικονομίας μετατρέπεται ο τομέας των επενδυτικών ταμείων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους ρυθμιστικούς φορείς και τους κυβερνητικούς οργανισμούς να προωθούν ενεργά την Κύπρο ως κέντρο αριστείας για τη διεθνή βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων. Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης μιλά για τη σημασία που έχει για την Κύπρο η διεξαγωγή του 4ου International Funds Summit που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Νοεμβρίου καθώς επίσης και για τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος.

Διαβάστε ακόμα: Οι στρατηγικές επιδιώξεις για ενίσχυση της ανάπτυξης
 
Καταρχάς κύριε Γρηγοριάδης πέστε μας λίγα λόγια για το συνέδριο.
Το 4ο διεθνές συνέδριο επενδυτικών ταμείων θα επικεντρωθεί στα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τον τομέα μέσα στο 2019 από την σκοπιά των ρυθμιστικών πλαισίων συμμόρφωσης, ενώ θα αναδείξει εμπεριστατωμένες μελέτες από διάφορες ομάδες εμπειρογνωμόνων, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και καινοτομιών στις δομές των ταμείων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής, crypto assets, family offices.

Το συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες για ανταλλαγή πολύτιμων απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας, ευκαιρίες ανάπτυξης και επιχειρηματικές ιδέες. Ο αριθμός των ομιλητών που συμμετέχουν στο 4ο διεθνές συνέδριο επενδυτικών ταμείων αυξήθηκε σε σχέση προηγούμενα συνέδρια, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύτερο φάσμα εμπλεκομένων του κλάδου. Αξιοποιώντας την εμπειρία των τριών προηγούμενων συνεδρίων, αναμένουμε φέτος σημαντική αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων από το εξωτερικό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ομιλητές από τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), Clearstream, Thomson Reuters, διεθνείς εταιρείες επενδύσεων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και η Blackrock, AXA και UBS.

Διαβάστε ακόμα: Minas Kosmidis: Ο αρχιτέκτονας των πιο γνωστών χώρων εστίασης
 
Ποια είναι η θεματολογία που θα αναπτυχθεί στο συνέδριο;
Το 4ο διεθνές συνέδριο έχει δομηθεί ενδελεχώς, αφενός λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες των επαγγελματιών και αφετέρου, παρέχοντας ευκαιρίες δικτύωσης.

Η θεματολογία του συνέδριου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα θέματα:
 
•             Ρυθμιστικές εξελίξεις στην Κύπρο και Ευρώπη
•             Πρόσφατα παραδείγματα εγκατάστασης στην Κύπρο Εναλλακτικών Επενδυτικών Ταμείων
•             Βασικά θέματα που αφορούν τον σχηματισμό και λειτουργία των φορέων διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας από τους διαχειριστές επενδύσεων
•             Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή
•             Brexit
•             Η επανάσταση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) Κυβερνοασφάλεια (Cyber Security) - Blockchain
•             Διασυνοριακή διανομή
•             Φύλαξη στοιχείων του ενεργητικού και θεματοφύλακες
 
Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου και τι αναμένει ο CIFA από το συνέδριο;
Η αποστολή του CIFA περιλαμβάνει την προώθηση και την καθιέρωση της Κύπρου ως ανταγωνιστικού προορισμού για την εγκαθίδρυση επενδυτικών ταμείων και εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων. Ο CIFA αντιπροσωπεύει τον τομέα στις εκστρατείες ενημέρωσης που διοργανώνει η κυπριακή κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο και συμμετέχει ενεργά στις κύριες συναντήσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας αμοιβαίων κεφαλαίων. Μεγάλο γεγονός για τον κλάδο αποτελεί και το ετήσιο διεθνές συνέδριο για επενδυτικά ταμεία, στο οποίο συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του κλάδου οι οποίες διαπρέπουν διεθνώς.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε το τέλειο περιβάλλον για τους εκπροσώπους μας για μετάδοση τεχνογνωσίας και εμπειρίας μέσω συνομιλιών, διαδραστικών συζητήσεων σε ομάδες και παρουσιάσεων υψηλών προδιαγραφών, από παγκοσμίου φήμης επαγγελματίες του κλάδου σε ζητήματα τρέχοντος και διευρυμένου ενδιαφέροντος.
 
Η σημασία για την Κύπρο και οι προοπτικές της Κύπρου στον τομέα των funds;
Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας και η Κύπρος φαίνεται ότι καθιερώνει τη θέση της στον χάρτη των προορισμών για επενδυτικούς οργανισμούς. Οι ρυθμιστικοί φορείς και οι κυβερνητικοί οργανισμοί προωθούν ενεργά την Κύπρο ως κέντρο αριστείας για τη διεθνή βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων και απόδειξη αυτού αποτελεί ο αυξανόμενος αριθμός διεθνών αναγνωρισμένων παρόχων υπηρεσιών που ιδρύθηκαν στην Κύπρο.
 
Η παγκόσμια βιομηχανία επενδυτικών κεφαλαίων έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA), η Ευρώπη κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα επενδυτικά ταμεία με έδρα την Ευρώπη διαχειρίζονται πάνω από το 34% του συνολικού ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων παγκοσμίως. Παρομοίως, η Κύπρος γνώρισε μια τεράστια δυναμική ανάπτυξης, ενώ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία υπερδιπλασιάστηκαν από €2,1 δις το 2012, σε €4,7 δις τον Ιούνιο του 2018.
 
Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος και ποια τα πλεονεκτήματα;
Σήμερα η Κύπρος αποτελεί ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο με άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το φορολογικό και νομικό της σύστημα, τη γεωγραφική της θέση και το μεγάλο δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει δημιουργήσει και που συνεχώς επεκτείνεται. Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επωφελείται από την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και εξυπηρετεί τους επενδυτές ως μια «γέφυρα», η οποία προσφέρει ανταγωνιστική πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Και αυτό όχι μόνο λόγω της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προφέρονται σε σχετικά χαμηλό κόστος, αλλά και λόγω της ευελιξίας και σαφήνειας των νόμων και των κανονισμών που εκσυγχρονίστηκαν με την ψήφιση του νόμου περί εναλλακτικών επενδύσεων τον Ιούλιο του 2014 και πρόσφατα τον Ιούλιο του 2018.

Σχετικά με το νομικό πλαίσιο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η Κύπρος ευθυγράμμισε το εθνικό της καθεστώς με τα καθεστώτα που θεσπίστηκαν βάσει των οδηγιών ΟΣΕΚΑ, ΔΟΕΕ και MiFID. Το ευρωπαϊκό διαβατήριο προσφέρει στη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων εξαιρετικές δυνατότητες διασυνοριακής και παγκόσμιας διανομής κεφαλαίων, προσελκύοντας τόσο επιχειρήσεις της ΕΕ, όσο και εταιρείες εκτός της ΕΕ, που επιθυμούν να εγκατασταθούν ως διαχειριστές επενδύσεων (και οι οποίοι συμμορφώνονται με την ΕΕ έχοντας πρόσβαση σε Ευρωπαίους επενδυτές). Τέλος, ιδιαίτερα για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, η Κύπρος προσφέρεται ως μια γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική επιλογή.

Δειτε Επισης

Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»