Προδρόμου: Μειώνεται από το 2016 ο κίνδυνος φτώχειας

Ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είχε στην Κύπρο αρχίσει να αυξάνεται από το 2010, αλλά από το 2016 αρχίζει να σημειώνει καθοδική πορεία αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρομου.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που δημοσιεύονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι, όπως γενικά στον χώρο της Ε.Ε. ο σχετικός δείκτης παρουσιάζει στην Κύπρο βελτίωση. 

Τονίζει επίσης ότι το ποσοστό των προσώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας στην Κύπρο μειώθηκε το 2017 συγκρινόμενο με τον προηγούμενο χρόνο. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυτός που ήταν 28,9% το 2015 και 27,7% το 2016 μειώθηκε σε 25,2% το 2017, προσθέτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Το μέγεθος αυτό σημαίνει ότι 25,2% των νοικοκυριών είχαν το 2017 εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος στην Κύπρο, αναφέρει ο κ. Προδρόμου 

«Ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είχε στην Κύπρο αρχίσει να αυξάνεται από το 2010, αλλά από το 2016 αρχίζει να σημειώνει καθοδική πορεία αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών», σημειώνει ακόμα. 

«Ο δείκτης αυτός δεν αφορά αυτά καθ’ αυτά τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά καταγράφει το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από το 60% του διάμεσου εισοδήματος σε μια οικονομία και έτσι εξαρτάται και από την κατανομή των εισοδημάτων», διευκρινίζει επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εντούτοις, αναφέρει καταληκτικά, η γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας και η αξιοσημείωτη συνεχόμενη οικονομική ανάπτυξη που καταγράφεται από το 2016 και συνοδεύεται από τη γενική αύξηση και των εισοδημάτων, οδηγεί και σε μειωμένο ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.  

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή