ΥΠΕΞ: Η διπλωματία στην υπηρεσία της Οικονομίας

Πολύ θετικές προοπτικές παρουσιάζει ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών στο περιοδικό IN Business ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα γίνουν απτά τα αποτελέσματα και των ενεργειών του Υπουργείου του.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης  υπογραμμίζει επίσης ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών για να καταστεί η Κύπρος πιο ανταγωνιστική, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ψηφιακής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στις αγορές που θα πρέπει να επικεντρωθεί η Κύπρος, κάνοντας λόγο για ανάγκη αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρον οι αναδυόμενες οικονομίες όπως Ινδία και Κίνα.

Διαβάστε ακόμα: Το ασύμφορο τρένο «ατραξιόν» της Αποικιοκρατίας

Διαβάστε ακόμα: Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου: Το «μυστικό» επιτυχίας στον κόσμο των επιχειρήσεων

Πώς βλέπετε το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών προς ξένους στην Κύπρο, δεδομένων των διεθνών αλλαγών; 
Είναι γεγονός ότι οι επαγγελματικές υπηρεσίες έχουν αποτελέσει διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό τομέα δραστηριοποίησης της κυπριακής οικονομίας και ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να επηρέασαν είτε θετικά είτε αρνητικά, απέδειξε ότι μπορεί να μετεξελιχθεί και όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Με τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, αναμένει κανείς ότι η Κύπρος καθίσταται, λόγω και άλλων δεδομένων, πιο ελκυστικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές, καθώς ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί και πύλη διασύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Σε ποιες ενέργειες προβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο αυτό;
Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου στο εξωτερικό και τη διευκόλυνση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Συνεπώς, θα έλεγα ότι το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο παρουσιάζει πολύ θετικές προοπτικές και ευελπιστούμε σύντομα να δούμε και τα πρώτα αποτελέσματα των ενεργειών και της συμβολής του Υπουργείου Εξωτερικών σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Ποιοι άλλοι παράγοντες θεωρείτε ότι επηρεάζουν το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών και ποιες από αυτές αναμένετε ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο;
Όπως όλοι οι τομείς, έτσι και οι επαγγελματικές υπηρεσίες, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, για παράδειγμα, που τροφοδοτείται, μεταξύ άλλων, από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τα κινητά, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), θα αλλάξουν τη φύση των υπηρεσιών που παρέχονται, αλλά και των δεξιοτήτων που απαιτούνται.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών, ίσως σε μικρότερο βαθμό, είναι οι παγκόσμιες δημογραφικές αλλαγές, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και η μεταφορά των οικονομικών κέντρων παροχής υπηρεσιών σε αναδυόμενες οικονομίες.  Όσον αφορά στις υπηρεσίες, που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον, σίγουρα θα συνεχίσουν οι παραδοσιακοί τομείς των λογιστικών, των  χρηματοοικονομικών, των νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά θεωρώ ότι, στο πλαίσιο των κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Κυβέρνηση, δύναται να δούμε σημαντική ανάπτυξη και σε άλλους κλάδους, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η ενέργεια και το περιβάλλον.

Σε ποιες αγορές θεωρείτε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε; 
Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, θεωρώ ότι πρέπει να εστιάσουμε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις χώρες του Κόλπου. Ιδιαίτερες ευκαιρίες παρουσιάζονται και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που προωθεί η Κυβέρνηση και ειδικότερα αυτών της Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Στην περίπτωση των χωρών του Κόλπου, για παράδειγμα, η απόφαση του ανοίγματος πρεσβείας στη Λευκωσία είναι κάτι που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μπορεί, ανάμεσα σε άλλα, να λειτουργήσει και ως παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, κάτι που συμβάλλει ενισχυτικά σε θέματα επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Τέλος, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρουν αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Κίνα, αλλά και ισχυρές αγορές, όπως αυτή της Ιαπωνίας, η οποία πρόσφατα έχει εγκαθιδρύσει πρεσβεία στη Λευκωσία και όπως δημόσια έχω αναφέρει, προτιθέμεθα να πράξουμε το ίδιο στο Τόκιο.

Ποια στάση πρέπει να κρατήσουμε έναντι των υφιστάμενων αγορών μας;
Θα πρέπει, ασφαλώς, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών με τους παραδοσιακούς μας εταίρους τόσο εντός της ΕΕ όσο και με άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Όσον αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση ξεκάθαρα επιθυμεί και εργάζεται προς την κατεύθυνση διατήρησης όσο το δυνατόν πιο στενών σχέσεων και στην μετά Brexit εποχή.

Τι θα πρέπει να αλλάξει στην Κύπρο, ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί;    
Από πλευράς Κυβέρνησης η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αποτελεί μονόδρομο και σ’ αυτό το πλαίσιο κορυφαία προτεραιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που αποτελεί και την πιο αποτελεσματική μορφή μεταρρύθμισης και βελτίωσης της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα.                                                                                 Έχουν ήδη τεθεί σε πορεία υλοποίησης έργα, όπως, η πλήρης μηχανογράφηση του τμήματος φορολογίας, το σύστημα e-Justice, το οποίο θα αναμορφώσει τη λειτουργία των δικαστηρίων, το e-health, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής και ταυτοποίησης.                                                                                   Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην ανάπτυξη της ψηφιακής διπλωματίας ως αναπόσπαστου μέρους της εξέλιξης της παραδοσιακής διπλωματίας με σύγχρονα μέσα. Στοχεύουμε, επίσης, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου δράσης του.

Ποιες άλλες μεταρρυθμίσεις προωθούνται από την Κυβέρνηση;
Σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησης, που αναμένεται ότι θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου, περιλαμβάνουν: Αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης και σύσταση εμπορικού δικαστηρίου. Αναδιαμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποτελεσματική εφαρμογή ΓεΣΥ. Δρομολόγηση της στρατηγικής για τον τουρισμό, που περιλαμβάνει τη μετατροπή του ΚΟΤ σε υφυπουργείο. Εφαρμογή της νέας απλοποιημένης διαδικασίας για την αδειοδότηση έργων στη βάση του Επενδυτικού Νόμου, που είναι ήδη ενώπιον της Βουλής. Σύσταση νέας ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής για τον ασφαλιστικό τομέα και τα ταμεία προνοίας. Έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση επενδυτικών ταμείων, κάτι που προσφέρει μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τον τομέα των υπηρεσιών. Βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας με νέους θεσμούς, όπως του επικεφαλής επιστήμονα. Διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας στα δημόσια πανεπιστήμια με την αγορά και έγκριση των νομοσχεδίων για τα πανεπιστημιακά spin-offs.

Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας;
Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι αρκετά ευέλικτος, ώστε να προσαρμοστεί στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνονται οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι εταιρείες πρέπει να τις αξιοποιήσουν για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ταυτόχρονα, πρέπει να προβαίνουν σε στρατηγικές επιλογές σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αλλά και για τα ανοίγματά τους σε νέες αγορές. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια θα είμαστε αρωγοί, μέσω του δικτύου των διπλωματικών μας αποστολών και των εμπορικών κέντρων που λειτουργούν σε αρκετές από αυτές. 

H συνέντευξη Νίκου Χριστοδουλίδη φιλοξενείται στο τεύχος ΙΝ Business Αυγούστου στο πλαίσιο του cover story «Tο μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο: ‘Ωρα για αλλαγή»

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές