Κέντρα Υγείας απογεύματα και Σάββατα στη Λευκωσία

Ριζικές αλλαγές προωθούνται στα 11 Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στην αστική Λευκωσία. Συμπλεγματοποιήσεις, διεύρυνση των ωρών και ημερών λειτουργίας των συγκεκριμένων Κέντρων και εισαγωγή του συστήματος ραντεβού είναι μερικές από τις αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της γενικότερης επικείμενης εισαγωγής του ΓεΣΥ. 
 
Ειδικότερα, από τα 11 Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στην αστική Λευκωσία, τα τέσσερα συμπλεγματοποιούνται με τα υπόλοιπα εφτά, των οποίων το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται μέχρι τις 8 μ.μ. με υπηρεσίες Γενικών Ιατρών και Γενικής Νοσηλευτικής Εξωτερικών Ιατρείων.
 
Ήδη από τη Δευτέρα, 30 Ιουλίου, τα Κέντρα Υγείας Στροβόλου και Λακατάμειας συμπλεγματοποιούνται με το Κέντρο Υγείας Στροβόλου ΙΙ και Ανθούπολης αντίστοιχα, ενώ διευρύνεται  το ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 8 μ.μ. τις καθημερινές και επεκτείνεται και το Σάββατο από τις 8:00 μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι. 

Μια εβδομάδα πριν, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, τερματίστηκε  η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Γερίου και το προσωπικό του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Λατσιών. Εξάλλου, Κέντρο Υγείας στο παλαιό νοσοκομείο Λευκωσίας και Κέντρο Υγείας Λατσιών λειτουργούν ήδη με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 8 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα: Ο ρόλος του ESM στο κλείσιμο του Συνεργατισμού
 
Οι αλλαγές στα Κέντρα της πρωτεύουσας θα τίθενται σε εφαρμογή σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της συμπλεγματοποίησης των Κέντρων Υγείας της αστικής Λευκωσίας, θα προχωρήσει διαδικασία συμπλεγματοποίησης των Κέντρων Υγείας στις αγροτικές περιοχές.
 
Τονίζεται ότι η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προωθείται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, ενόψει της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και της εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η πρώτη φάση του οποίου θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου 2019.
 
Ακολουθούν αναλυτικά οι αλλαγές που προωθήθηκαν ή προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας στα κέντρα Υγείας Λευκωσίας
 
Κέντρα Υγείας Λατσιών-Γερίου και Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Το Κέντρο Υγείας στο Παλαιό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και το Κέντρο Υγείας Λατσιών λειτουργούν ήδη με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 8 μ.μ.. Από τις 23 Ιουλίου 2018, τερματίστηκε η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Γερίου, που στελεχωνόταν με ιατρό, νοσηλευτή και φαρμακοποιό, και το προσωπικό μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Λατσιών.
 
Κέντρα Υγείας Στροβόλου και Λακατάμειας
Τα Κέντρα Υγείας Στροβόλου και Λακατάμειας συμπλεγματοποιούνται με το Κέντρο Υγείας Στροβόλου ΙΙ και Ανθούπολης αντίστοιχα, και διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 8 μ.μ., από τις 30 Ιουλίου 2018. Στο Κέντρο Υγείας Στροβόλου ΙΙ, θα συνεχίσει να γίνεται ιατρείο μία φορά την εβδομάδα (ιατρός και νοσηλευτής) και θα ενισχυθεί με φαρμακοποιό (δεν υπήρχε μέχρι στιγμής (το προσωπικό θα φεύγει από το ΚΥ Στροβόλου). Το ιατρείο στο Κέντρο Υγείας Ανθούπολης θα γίνεται μια φορά τη βδομάδα. Επίσης οι περιοδείες στις περιοχές Ανάγεια, Ψιμολόφου και Δυετερά θα συνεχίσουν να γίνονται (ο γιατρός και ο νοσηλευτής επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία από το ΚΥ Ανθούπολης, ενώ τώρα θα φεύγει ιατρός και νοσηλευτής από την Λακατάμεια).
 
Κέντρα Υγείας Αγλαντζιάς και Καϊμακλίου
Παρόλο που τα Κέντρα Υγείας Αγλαντζιάς και Καϊμακλίου δεν συμπλεγματοποιούνται με άλλα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 8 μ.μ.
 
Κέντρο Υγείας Αγίου Δομετίου και Έγκωμης
Πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, θα τερματιστεί η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίου Δομετίου και θα συμπλεγματοποιηθεί με το Κέντρο Υγείας Έγκωμης πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 8 μ.μ.
 
Εισάγεται σύστημα ραντεβού
Στο πλαίσιο της συμπλεγματοποίησης, θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή στα εναπομείναντα κέντρα υγείας του συστήματος των ραντεβού. Οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται κυρίως με ραντεβού, ενώ θα εξυπηρετούνται και έκτακτα περιστατικά εξωτερικών ιατρείων. Η συγκεκριμένη αλλαγή τίθεται σε εφαρμογή με το σκεπτικό ότι η εισαγωγή του συστήματος ραντεβού θα ελαχιστοποιήσει  το χρόνο αναμονής και την ταλαιπωρία των ασθενών. Πλέον, οι ασθενεί θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν στον χώρο για να εξεταστούν από τους ιατρούς. Τα ραντεβού θα δίνονται είτε τηλεφωνικώς, είτε επιτόπου.
 
Στόχοι της αναδιοργάνωσης

Όπως προαναφέρθηκε, η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προωθείται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας. Ειδικότερα, οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στοχεύουν:

  • Στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας σε υπηρεσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας, αφού διευρύνεται το ωράριο και τις απογευματινές ώρες και το πρωί του Σαββάτου (8:00-13:00)
  • Στην αποφόρτιση των ΤΑΕΠ κατά τις απογευματινές ώρες. Το 70% των περιστατικών που επισκέπτονται τα ΤΑΕΠ δεν είναι επείγοντα, αλλά περιστατικά εξωτερικών ιατρείων που μπορούν να τύχουν αντιμετώπισης στα Κέντρα Υγείας
  • Στη μείωση του χρόνου αναμονής του ασθενή, τόσο στα ΤΑΕΠ -αφού πλέον δίνεται και η επιλογή του Κέντρου Υγείας-, όσο και στα Κέντρα Υγείας, αφού τα περιστατικά «μοιράζονται» καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας
  • Στην αποτελεσματικότερη και πιο ορθολογιστική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, ιδιαίτερα του ανθρώπινου δυναμικού, αφού τερματίζεται η λειτουργία Κέντρων Υγείας με μόνο έναν ιατρό και νοσηλευτή και δημιουργούνται πολύ-ιατρεία προς καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών
  • Στη διασφάλιση της συνεχόμενης φροντίδας (continuity of care) και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών
  • Στην ορθή προετοιμασία των Κέντρων Υγείας ενόψει της εφαρμογής της Α’ φάσης του ΓεΣΥ την 1 Ιουνίου 2019. Με δεδομένο ότι οι ιατροί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) θα κληθούν εντός του έτους να εγγραφούν και να συμβληθούν με τον ΟΑΥ, και στις αρχές του 2019 θα κληθούν οι πολίτες να εγγραφούν στους Προσωπικούς Ιατρούς, χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες (λειτουργικό ωράριο, εύκολη πρόσβαση σε ιατρεία, πολύ-ιατρεία κτλ), ώστε οι Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας να αποτελέσουν επιλογή για τους ασθενείς.
  • Με την εφαρμογή του θεσμού των ραντεβού και στα Κέντρα Υγείας, ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία για τους ασθενείς, εφόσον δεν θα χρειάζεται να περιμένουν για ώρες μέχρι να εξυπηρετηθούν. Αναπτύσσεται παράλληλα η σχέση ιατρού-ασθενή.
 
Σημειώνεται επίσης ότι, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στις περιοχές που επηρεάζονται (των οποίων τα Κέντρα Υγείας συμπλεγματοποιούνται), ενώ σταδιακά θα γίνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις περιοχές με Κέντρο Υγείας.
 
 
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές