Μελετούν δημιουργία Γεωργικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στο Τρόοδος

Τη δημιουργία Γεωργικού Εκπαιδευτικού Κέντρου εισηγείται, μεταξύ άλλων, η ομάδα ερευνητών που ασχολούνται με την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους. 

Διαβάστε ακόμα: Πως διαφοροποιείται ο τομέας των FMCGs

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, στον τομέα της παιδείας, η ερευνητική ομάδα, οι οποία μελετά τρόπους για την αναβάθμιση της παιδείας στην ορεινή Κύπρο, εισηγείται την αξιοποίηση δημόσιων υποδομών (εκπαιδευτικών και άλλων)  στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους, για την ανάπτυξη Τεχνικής Σχολής και Μεταλυκιακού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

Ειδικότερα, οι τεχνοκράτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εισηγούνται τη σύσταση του Γεωργικού Εκπαιδευτικού Κέντρου, στο οποίο θα λειτουργήσει Τεχνική Γεωργική Σχολή, ΜΙΕΕΚ με κατευθύνσεις στον αγροτικό κλάδο και όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισής γεωργών, κτηνοτρόφων, βιοτεχνών, οικοτεχνών και άλλων συναφών κλάδων με την γεωργική και αγροδιατροφική ανάπτυξη.    

Οι προτάσεις των τεχνοκρατών αναμένεται να υιοθετηθούν την κυβέρνηση, στη βάση και των γενικότερων δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για υιοθέτηση της Εθνικής στρατηγικής για το Τρόοδος που θα εκπονηθεί από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Δυνατότητες και στη μεταποίηση
Δυνατότητες βλέπουν οι επιστήμονες και στον τομέα της μεταποίησης. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η συμβολή του συγκεκριμένου τομέα στην τοπική οικονομία μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά αν υποστηριχθεί η προσπάθεια πιστοποίησης και εγγύησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός γιατί οι τοπικοί επιχειρηματίες έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του και γιατί το Τρόοδος  διαθέτει τους απαραίτητους πόρους. Φαίνεται ότι βασικός πυρήνας αυτής της δυναμικής είναι οι μικρές οικοτεχνίες. Στις κοινότητες του Τροόδους, κατά τον επιτόπιο έλεγχο έχουν καταγραφεί περίπου 700 βιοτεχνίες και οικοτεχνίες. 

Διαβάστε ακόμα: Εθνική Ασφαλιστική: Αύξηση 838% στα κέρδη

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη Στρατηγική, η οποία χρηματοδοτείται από τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων και Κοινοτάρχη Καλοπαναγιώτη, Γιαννάκη Παπαδούρη, φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για ριζική αλλαγή και αναβάθμιση του Τροόδους, με τρόπο που να εξελιχθεί σε ένα παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης και ανάπτυξης ορεινών περιοχών, στα πρότυπα του Καλοπαναγιώτη.

Η στρατηγική, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανασυγκρότηση του Τροόδους, ως μιας ενιαίας αναπτυξιακής οντότητας και την ανάδειξή του σε έναν ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης. Μεταξύ άλλων, η στρατηγική θα εστιάζει στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, την ενέργειας, της παιδείας, της βιοτεχνίας/οικοτεχνίας, του τουρισμού, της μεταποίησης κτλ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαία άνοδος 5,04% στο ΧΑΚ
Πάνω από €1,6 εκατ. οι διαγραφές από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφής
Ανησυχεί για αδήλωτη εργασία, αισιοδοξεί για συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία και ΑΤΑ ο Παναγιώτου
Οι τιμές της ενέργειας ώθησαν προς τα πάνω τον πληθωρισμό-Αυξήθηκε στο 2,1%
Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής