Κέντρα αναψυχής: Aυστηρότεροι κανονισμοί για ηχορύπανση αλλά όχι άμεσα

Αυστηρότερες χρηματικές ποινές και μέτρα, στόχο την καταπολέμηση της οχληρίας και της ηχορύπανσης από κέντρα αναψυχής, προβλέπει τροποποιητικό  νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό  Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση. 

Το ν/σ προβλέπει μια σειρά από μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που προκαλείται από την χρήση οργάνων που ενισχύουν τον ήχο σε δημόσιους χώρους ή κοντά σε δημόσιους χώρους, χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων αυτής.

Ειδικότερα προβλέπει:

Α. Τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, ώστε να παρέχεται στο Δικαστήριο η δυνατότητα στέρησης της άδειας χρήσης οργάνων που ενισχύουν τον ήχο σε περίπτωση σχετικής καταδίκης.

Β. Αύξηση της προβλεπόμενης ποινής σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ €30,000 σε περίπτωση μεταγενέστερης καταδίκης για το ίδιο αδίκημα. Παράλληλα, το Δικαστήριο μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να επιβάλει στέρηση άδειας για περίοδο δύο ετών.

Γ. Η παραχώρηση και σε άλλα πρόσωπα της εξουσίας που σήμερα κατέχουν οι αστυνομικοί να επιδίδουν ειδοποίηση τερματισμού της παράβασης. Βάσει του νομοσχεδίου, η εξουσία για την εξώδικη ρύθμιση του αναφερόμενου αδικήματος χορηγείται σε αστυνομικό και στα πρόσωπα που αναφέρονται πιο κάτω:

i.    σε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον Αρχηγό Αστυνομίας,

ii.    σε τροχονόμο ή πρόσωπο το οποίο ορίζεται από τον οικείο δήμαρχο, ως αρμόδιο να ελέγχει την τήρηση από τα κέντρα αναψυχής των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου αυτού, που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του οικείου δήμου,

iii.    σε κάθε πρόεδρο κοινοτικού συμβουλίου, στα όρια της οικείας κοινότητας,

iv.    σε πρόσωπο το οποίο ορίζεται από τον οικείο Έπαρχο και έχει αρμοδιότητα τον έλεγχο της τήρησης από τα κέντρα αναψυχής των διατάξεων του εδαφίου (1) του άρθρου αυτού, σε περίπτωση που το κέντρο αναψυχής δεν εμπίπτει στα διοικητικά όρια δήμου και

v.    σε λειτουργό αρχής τοπικής διοίκησης δεόντως εξουσιοδοτημένο από την οικεία αρχή.

Σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που προκαλείται από την χρήση οργάνων που ενισχύουν τον ήχο σε δημόσιους χώρους ή κοντά σε δημόσιους χώρους, χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων αυτής.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί μετά την επάνοδο της Βουλής από τις θερινές διακοπές. Συνεπώς, το θέμα της ηχορύπανσης, που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα  τους παραλιακούς δήμους θα συνεχίσει να υφίσταται, τουλάχιστον και γι αυτό το καλοκαίρι. 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή