Στο 92% του κοινοτικού μέσου όρου η πραγματική ατομική κατανάλωση στην Κύπρο

Η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) κατά κεφαλήν στην Κύπρο ανήλθε σε 92% το 2017, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανερχόταν στο 84%. Η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) είναι μέτρο της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένα μέτρο οικονομικής δραστηριότητας, δείχνει επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat. 

Βάσει των πρώτων προκαταρκτικών εκτιμήσεων για το 2017, το κατά κεφαλήν "AIC", εκφραζόμενο σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (PPS), κυμαινόταν από 55% έως 130% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε όλα τα κράτη μέλη. Δέκα κράτη μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του μέσου όρου της ΕΕ το 2017.

Το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο, 30% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Η Γερμανία και η Αυστρία ήταν περίπου 20% υψηλότερα, ακολουθούμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και τη Σουηδία, τα οποία κατέγραψαν επίπεδα μεταξύ 9% και 14% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το κατά κεφαλήν "AIC" για δώδεκα κράτη μέλη κυμαίνεται μεταξύ του μέσου όρου της ΕΕ και του 25% κάτω. Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο τα επίπεδα ήταν 10% ή λιγότερο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Ισπανία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Τσεχική Δημοκρατία ήταν μεταξύ 10% και 20% χαμηλότερα. Η Μάλτα, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Σλοβακία ήταν μεταξύ 20% και 25% κάτω από τον μέσο όρο.

Έξι κράτη μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν "ΑIC" περίπου 30% ή περισσότερο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ. Η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία ήταν περίπου 30% χαμηλότερα, ενώ η Ουγγαρία και η Κροατία είχαν κατά κεφαλήν "AIC" 40% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και η Βουλγαρία ήταν 45% χαμηλότερα.

Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένα μέτρο οικονομικής δραστηριότητας, δείχνει επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το 2017, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφραζόμενο σε PPS, κυμαινόταν μεταξύ 49% του μέσου όρου της ΕΕ στη Βουλγαρία και 253% στο Λουξεμβούργο. Έντεκα κράτη μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ το 2017.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή