Στον πάτο η συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, η οποία καταδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 80% των Κύπριων ακαδημαϊκών δεν εμπλέκονται σε οποιαδήποτε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση του University-Business Cooperation in Europe για το 2017, η οποία μελετά τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη μία και των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών από την άλλη.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι τα αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης σπάνια διατίθενται στο εμπόριο, την ώρα που οι κυπριακές επιχειρήσεις παρέχουν ελάχιστη υποστήριξη στα πανεπιστήμια. 

Διαβάστε ακόμα: Καζίνο: Morpheus το νέο ξενοδοχείο της Melco στο Μακάο

Τα εμπόδια
Η συμμετοχή στα εκατέρωθεν συστήματα διακυβέρνησης είναι χαμηλή, ενώ επιχειρήσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα μοιράζονται ελάχιστους πόρους μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης, καθώς και η έλλειψη επιχειρηματικής ευαισθητοποίησης όσον αφορά τις πανεπιστημιακές ερευνητικές δραστηριότητες αποτελούν τα βασικά εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.

Άξιο αναφοράς, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι εμπλέκονται στη συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων δηλώνουν ικανοποιημένοι και δείχνουν πρόθυμοι να προτείνουν κάτι τέτοιο στους συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Κύπριοι ακαδημαϊκοί συνεργάζονται κυρίως με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο, ενώ οι μισοί ακαδημαϊκοί ασχολούνται με τις διεθνείς επιχειρήσεις.

Οι τομείς συνεργασίας
Η συνεργασία των Κύπριων ακαδημαϊκών με τις επιχειρήσεις επικεντρώνεται κυρίως στην κινητικότητα των φοιτητών (2%), στην έρευνα και ανάπτυξη, οι οποίες αποτελούν δραστηριότητες που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και υποστήριξη αφενός από την κυβέρνηση και αφετέρου από την ΕΕ.

Εντούτοις, περισσότερο από το 75% των Κυπρίων ακαδημαϊκών δεν συμμετέχουν καθόλου σε τέτοιους είδους δραστηριότητες, ενώ οκτώ στους δέκα δεν εμπλέκονται σε συνεργασίες για κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών και κινητικότητα προσωπικού.

Προτιμούν τις ντόπιες επιχειρήσεις
Με βάση την έρευνα, οι ακαδημαϊκοί στην Κύπρο επικεντρώνονται στη συνεργασία με εθνικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 47,1%, με τις οποίες είναι πιο εύκολο να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και επισκέψεις που απαιτούνται κατά την έναρξη της συνεργασίας.


Συνεπώς, η συνεργασία με περιφερειακές και διεθνείς επιχειρήσεις περιορίζεται στο 35,3% και 31,3% αντίστοιχα, την ώρα που τέσσερις στους δέκα ακαδημαϊκούς δεν συνεργάζονται με διεθνείς επιχειρήσεις.
 
Από την άλλη, σχεδόν έξι στους δέκα συνεργάζονται με μία ή δύο επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 21% έχουν συνεργασίες με πάνω από δέκα επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από τους μισούς ακαδημαϊκούς ή το 53% στην Κύπρο (53%) συνεργάζονται, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό με μεσαίες επιχειρήσεις, το 40% με μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι μικρομεσαίες, με μέχρι 250 υπαλλήλους και τζίρο λιγότερο από €50 εκατ.

Παράλληλα, το 38% των ακαδημαϊκών συνεργάζονται με επιχειρηματίες και μεγάλες επιχειρήσεις, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα