Κομισιόν: Επιχειρεί περιορισμό αλίευσης ξιφία στην Κύπρο

Πρόταση για τη μεταφορά ισχυρότερων μέτρων στην κοινοτική νομοθεσία για την αποκατάσταση του ξιφία της Μεσογείου, ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν, στη βάση της οποία επικαιροποιούνται σχετικές ποσοστώσεις. Συγκεκριμένα η Κύπρος δικαιούται να αλιεύσει το 2018 (1 Απριλίου ως 31 Δεκεμβρίου) 57,23 τόνους ξιφία έναντι 59 το 2017.

Η ΕΕ υπέβαλε το σχέδιο αλιείας και επιθεώρησης στη γραμματεία της ICCAT στις 15 Μαρτίου 2018. Περιλαμβάνει τον αριθμό των σκαφών της ΕΕ που επιτρέπεται να αλιεύουν ξιφία της Μεσογείου το 2018: 7537 εκ των οποίων τα 5464 είναι σκάφη αναψυχής και 1918 είναι πλοία με παραγάδι μικρότερα από 24 m μήκος.

Ο νέος κανονισμός ενσωματώνει στη νομοθεσία της ΕΕ τη σύμβαση 16-05 της Διεθνούς Σύμβασης για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την καλύτερη διαχείριση  και για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της δήλωσης MedFish4Ever: διασφάλιση της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας της μεσογειακής αλιείας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Ο προτεινόμενος κανονισμός παρέχει στους φορείς εκμετάλλευσης ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τους κανόνες και τις υποχρεώσεις, επιτρέποντας έτσι στην Ένωση να ανταποκριθεί στις διεθνείς αρμοδιότητές της.

Η σύσταση 16-05 θεσπίζει σχέδιο αποκατάστασης που λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων τύπων εργαλείων και τεχνικών αλιείας. Κατά την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης, η Ένωση και τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθήσουν τις παράκτιες αλιευτικές δραστηριότητες και τη χρήση επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων και τεχνικών που μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών εργαλείων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή και βιοτεχνική αλιεία. που ζουν για τις τοπικές αλιευτικές κοινότητες.

Μέτρα όπως η ποσόστωση, η περίοδος κλεισίματος (Ιανουάριος-Μάρτιος) και η παρέκκλιση από την υποχρέωση εκφόρτωσης ενσωματώθηκαν ήδη στη νομοθεσία της ΕΕ σε προγενέστερο στάδιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι