Οι τρίτες χώρες απογειώνουν την αγορά ακινήτων

Το ράλι ανόδου στην αγορά ακινήτων δεν περιορίζεται μόνο στους ντόπιους αγοραστές, αλλά οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις πωλήσεις που γίνονται από ξένους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις ακίνητων από αλλοδαπούς αγοραστές το πρώτο δίμηνο του 2018 έφτασαν τις 747. 

Παρόλο που δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, λόγω της διαφοροποίησης της παρουσίασης των στατιστικών στοιχείων από το Κτηματολόγιο, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες περσινές πωλήσεις για την πρώτη διμηνία του 2017 είχαν ανέλθει στις 206.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 περίπου 206 πωλήσεις έγιναν από αγοραστές εντός της Ε.Ε., ενώ ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων, δηλαδή 541, πραγματοποιήθηκαν από αγοραστές εκτός Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα: Εκτοξεύτηκαν και πάλι οι πωλήσεις ακινήτων

Πρωτιά στην Πάφο
Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους καταλαμβάνει η Πάφος, με 301 πωλητήρια έγγραφα ή ποσοστό 40%. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή 202 πωλήσεις, έγιναν από αγοραστές εκτός Ε.Ε., ενώ οι υπόλοιπες από αγοραστές εντός Ε.Ε.

Ακολουθεί η Λεμεσός, με 222 πωλητήρια έγγραφα ή περίπου 30%. Οι πωλήσεις από αγοραστές εκτός Ε.Ε. έφτασαν τις 190, ενώ μόλις 32 έγιναν από αγοραστές κρατών μελών της Ε.Ε.

Από την άλλη, στη Λάρνακα οι πωλήσεις από ξένους το πρώτο δίμηνο του 2018 έφτασαν τις 107, εκ των οποίων 89 από αγοραστές εκτός Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα: Καζίνο: Το City of Dreams Mediterranean σε αριθμούς

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο αριθμός ακινήτων για τα οποία κατατέθηκαν πωλητήρια έγγραφα με αγοραστές αλλοδαπούς έφτασαν τα 85 την πρώτη διμηνία της χρονιάς, από τα οποία 46 από μη Ευρωπαίους αγοραστές.

Ουραγός των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους αποδεικνύεται η Λευκωσία με μόλις 32 πωλήσεις το πρώτο δίμηνο του 2018, εκ των οποίων 18 από αγοραστές εντός Ε.Ε. και 14 αγοραστές εκτός Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμα: Ανακρίβειες στη Βουλή για την ανάπτυξη στη Γεροσκήπου

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή