Ανακρίβειες στη Βουλή για την ανάπτυξη στη Γεροσκήπου

Ασαφής φαίνεται ότι είναι η ενημέρωση που τυγχάνει η Βουλή γύρω από την ανάπτυξη στην περιοχή της Γεροσκήπου σε τεμάχιο γης της Αρχιεπισκοπής από την ATUM Developments. Αφορμή αποτελεί το ερώτημα του βουλευτή Γιώργου Περδίκη προς την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην οποίαν σημειώνει πως  όπως έχει πληροφορηθεί έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια για ανέγερση του οικιστικού συγκροτήματος EDEN CITY πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του απαιτούμενου πολεοδομικού ελέγχου.

Παράλληλα, ο κ. Περδίκης σημειώνει πως «σε σχέση με τις γεωφυσικές διαπιστώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία “Terra-Marine Consulting Geologists” για την ύπαρξη αρχαιολογικών καταλοίπων στο τεμάχιο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Γεροσκήπου αναφέρονται ότι η δυτική περιοχή του τεμαχίου παρουσιάζει το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε όπως οι αρχαιολογικές έρευνες μετακινηθούν προς την ανατολική πλευρά του τεμαχίου για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της διασκόπησης και ότι πράγματι στην περιοχή αυτή δεν εντοπίζονται ανθρωπογενείς κατασκευές”. 
 
Διαβάστε ακόμα: Καζίνο: Το City of Dreams Mediterranean σε αριθμούς

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, όπως αναφέρει, δεν έχει διαπιστώσει καμία ανασκαφική δραστηριότητα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και καλεί την Υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες άδειες έχουν εκδοθεί για το έργο EDEN CITY, καθώς και αν έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές έρευνες και οι διαδικασίες πολεοδομικού ελέγχου.
 
Διαβάστε ακόμα: Οι τρίτες χώρες απογειώνουν την αγορά ακινήτων

Δεν έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια
Αξίζει να διευκρινιστεί πως το τεμάχιο γης της Αρχιεπισκοπής όπου θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη του Eden City χωρίζεται σε δυτικό και ανατολικό τμήμα και οι πολεοδομικές άδειες που ζητά η ATUM Development είναι δύο: μια για ξενοδοχείο στο δυτικό τμήμα και μία για την οικιστική ανάπτυξη που τοποθετείται στο ανατολικό τμήμα του τεμαχίου γης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, στο ανατολικό τμήμα οι ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχουν ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο και εκεί δεν έχουν εξευρεθεί αξιόλογα ευρήματα. Το Τμήμα έχει δώσει μάλιστα το πράσινο φως στην Πολεοδομία, για συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης της σχετικής άδειας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ακόμη πολεοδομική άδεια.
 
Στο δυτικό τμήμα, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να αναγείρει ξενοδοχείο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει εξεύρει αρχαιολογικά ευρήματα και είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία ανασκαφής εκεί προς επιβεβαίωση των υποθέσεων για την αξία τους. Ως εκ τούτου, εκεί δεν πραγματοποιείται οποιαδήποτε εργασία από την εταιρεία, εν αναμονή της συνέχισης της ανασκαφικής έρευνας από το Τμήμα.

Οι έρευνες αναμένονταν να συνεχιστούν αρχές Φεβρουαρίου, αλλά παρατηρείται καθυστέρηση από πλευράς Τμήματος Αρχαιοτήτων χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί προς την εταιρεία ο λόγος της καθυστέρησης.
 
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία ακολουθεί και εκτελεί οδηγίες του Τμήματος και επομένως το τεμάχιο παραμένει στη διάθεσή του, αφού εκεί δεν έχουν ξεκινήσει οι όποιες διαδικασίες και ούτε πρόκειται, μέχρι την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.
 
Υπογραμμίζεται ότι όλες οι ανασκαφικές έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων έχουν γίνει με την οικονομική στήριξη της ίδιας της εταιρείας, τόσο με την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού που εργάστηκε υπό τις οδηγίες του Τμήματος, όσο και με την κάλυψη άλλων πραγματικών εξόδων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή