Πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα για το ΓεΣΥ

Τη συνέχιση του δύσκολου δρόμου προς την υλοποίηση του πολυαναμενόμενου Γενικού Σχεδίου Υγείας χωρίς καθυστερήσεις και σκοπέλους επιδιώκει η Κυβέρνηση. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται και η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε ανανέωση της θητείας του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Θωμά Αντωνίου.

Όπως είχε γράψει σε ρεπορτάζ του το InBusinessNews, η θητεία του κ. Αντωνίου ανανεώθηκε για ακόμα πέντε χρόνια, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 9 Ιανουαρίου. Η προσήλωση του  κ. Αντωνίου στον Οργανισμό, σε συνδυασμό με την εποικοδομητική συνεργασία του με τον Υπουργό Υγείας αλλά και την ανάγκη για μη πρόκληση επιπλέον καθυστερήσεων,  φαίνεται να αποτέλεσαν το κλειδί στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας  να τον διατηρήσει στην ίδια θέση, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΥ είχε αρχικά διοριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. 

Διαβάστε ακόμα: Α. Σκούλλος: Μονόδρομος η ψηφιακή μεταμόρφωση

Μέσα στα επόμενα, λοιπόν, χρόνια, ο κ. Αντωνίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πολλές προκλήσεις της εφαρμογής του ΓεΣΥ, μεταξύ των οποίων η διαβούλευση με τους διάφορους επαγγελματίες της υγείας για τις αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, η ενσωμάτων του Σχεδίου στην κυπριακή κοινωνία, η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών κ.α. Την ίδια ώρα, ασφυκτικά πιέζουν και τα χρονοδιαγράμματα, καθώς όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν από την επίσημη έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019. Αν στην εξίσωση προστεθεί και η προγραμματισμένη έναρξη της πρώτης φάσης καταβολής των εισφορών την 1η Μαρτίου 2019,  τότε είναι ξεκάθαρο ότι μένει λιγότερο από ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες και να μεταβούμε ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις στη νέα εποχή του ΓεΣΥ. 

«Αγκάθι» οι ιατροί
Στο παρόν, τουλάχιστο, στάδιο, μεγαλύτερο αγκάθι της όλης προωθούμενης διαδικασίας υλοποίησης του ΓεΣΥ αποτελεί η διαβούλευση με τους ιατρούς. Εδώ και καιρό έχουν δει το φως τη δημοσιότητας οι πολύ υψηλές αποζημιώσεις που ζητούν οι ιδιώτες ιατροί, προκειμένου να δεχθούν να ενταχθούν στο σύστημα. Όπως είχαν αναφέρει δημοσιεύματα, ο Οργανισμός είχε προτείνει στον Παγκύπριο Ιατρικό σύλλογο (ΠΙΣ) ποσό ύψους €230.000 για 2.500 ασθενείς ανά γιατρό, με τον ΠΙΣ να απαιτεί €560.000 για τον ίδιο αριθμό ασθενών.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, επανέλαβε ότι το ύψος της αποζημίωσης θα κυμαίνεται περίπου στα ποσά που εξ αρχής είχαν τεθεί ενώπιον των ιατρών. Πχ ο μέσος όρος εισοδήματος για ένα προσωπικό ιατρό θα είναι οι €100 χιλιάδες.  

Διαβάστε ακόμα: Στις αγορές για αποπληρωμή ρωσικού δανείου

Τόνισε πως αναμένεται συνάντηση με τον ΠΙΣ εντός του τρέχοντος μηνός, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το έδαφος και για την έναρξη των διαβουλεύσεων και με τις υπόλοιπες ομάδες των επαγγελματιών υγείας. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον βλέπει κατάληξη με τους ιατρούς, τη στιγμή που το οικονομικό χάσμα που τους χωρίζει είναι μεγάλο, ο κ. Τσινωντίδης  αρκέστηκε να δηλώσει την αισιοδοξία ότι στο τέλος θα υπάρξει οριστική κατάληξη.  «Τώρα επικεντρωνόμαστε στους ιατρούς και ευελπιστούμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα έχουμε προχωρήσει ουσιαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσινωντίδης

Προχωρούν οι κανονισμοί
Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ τρέχει και τον καταρτισμό των κανονισμών για το ΓεΣΥ, κανονισμοί οι οποίοι θα διευκρινίζουν/επεξηγούν με λεπτομέρεια την εφαρμογή του νόμου για το ΓεΣΥ  Ήδη είναι έτοιμοι οι δύο πρώτοι, ενώ εκκρεμεί η δημιουργία άλλων 10 κανονισμών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, οι δύο πρώτοι κανονισμοί, οι οποίοι αφορούν θέματα είσπραξης εισφορών και καταβολής συμπληρώνων, αναμένεται να σταλούν το επόμενο διάστημα στο Υπουργικό για έγκριση και ακολούθως στη Βουλή για ψήφιση.  Σε ότι αφορά του υπόλοιπους 10 κανονισμούς, η διαδικασία προχωρεί με διαβουλεύσεις, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Εκκίνηση και για επικοινωνιακή στρατηγική
Στο μεταξύ, στις προτεραιότητες του ΟΑΥ βρίσκεται και το θύμα του καταρτισμού επικοινωνιακής στρατηγικής για το ΓεΣΥ.  Ήδη, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε συμφωνία με εταιρεία επικοινωνιολόγων , η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, με τη στρατηγική να αναμένεται περί τα τέλη του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια θα γίνει η απαραίτητη καμπάνια για ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ. Η καμπάνια πιθανόν να ξεκινήσει λίγους μήνες πριν την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, η οποία προγραμματίζεται τον Ιούνιο του 2019. 

Στα σκαριά το λογισμικό
Παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία ανάπτυξης και εγκατάστασης του λογισμικού συστήματος του ΓεΣΥ. Το εν λόγω σύστημα υπογράφηκε το Μάρτιο του 2017,  ενώ αναμένεται να είναι έτοιμο  πολύ πριν από πριν από την επίσημη έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2019. 
 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή