Στις αγορές για αποπληρωμή ρωσικού δανείου

Ένα ποσό μεταξύ 750 εκατ. ευρώ και 1 δις θα επιδιώξει να αντλήσει το 2018 από τις διεθνείς αγορές η κυπριακή κυβέρνηση μέσω έκδοσης διεθνούς ομολόγου ΕΜΤΝ.
Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2018 ανέρχονται μεταξύ 900 εκατ. ευρώ και 1,2 δις και κατά κύριο λόγο αφορά την έναρξη αποπληρωμής του ρωσικού δανείου των 2,5 δις ευρώ με καταβολή ενός ποσού ύψους περίπου 805 εκατ. ευρώ.
 
Διαβάστε ακόμα: Πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα για το ΓεΣΥ
 
Αν και δεν αναφέρεται, κατά πάσα πιθανότητα, η έκδοση ομολόγου θα είναι δεκαετούς διάρκειας, δηλαδή θα λήγει το 2028. Το 2028 είναι περίοδος αποπληρωμής του δανεισμού από τον ΕΜΣ με ποσό 1 δις ευρώ άρα τυχόν προσθήκη ακόμα 1 δις, θα αύξανε σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της συγκεκριμένης χρονιάς και θεωρείται δεδομένο πως στο ενδιάμεσο διάστημα θα επιχειρηθεί εξομάλυνση του δανεισμού που λήγει τη συγκεκριμένη χρονιά, αν και δεν θα είναι εύκολο, αφού την επόμενη δεκαετία οι αποπληρωμές χρέους ξεπερνούν το 1 δις ευρώ ετησίως, ενώ το 2022 και το 2025 πλησιάζουν το 1,7 δις ευρώ.
 
 
Κλειδί οι S&P
Αν και οι ημερομηνίες εξόδου στις αγορές δεν ανακοινώνονται, καθοριστική θα είναι η 16 Μαρτίου, οπόταν και ο οίκος Standard & Poor’s θα εκδώσει τη νέα του αξιολόγηση για τη χώρα και όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν πως θα επαναφέρει τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από έξι σχεδόν χρόνια. Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο οίκος αξιολογεί τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία με τον ορίζοντα αξιολόγησης να είναι θετικός.
 
Σε περίπτωση που ο οίκος προχωρήσει σε τέτοια κίνηση, τότε εκτιμάται πως οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων θα μειωθούν σημαντικά και θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμα φθηνότερο νέο δανεισμό. Παράλληλα, θα ασκήσει πίεση και στους υπόλοιπους μεγάλους οίκους για περαιτέρω βελτίωση των αξιολογήσεων τους για το αξιόχρεο της κυπριακής οικονομίας.
 
Διαβάστε ακόμα: Α. Σκούλλος: Μονόδρομος η ψηφιακή μεταμόρφωση

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου