Λ. Χριστοφόρου προς Μοσκοβισί: Θέλετε να πλήξετε τις μικρές χώρες

Άστοχη χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευρωβουλευτής ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, την κίνηση εκ μέρους του Επιτρόπου Μοσκοβισί να εισηγηθεί κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο για θέματα Φορολογικής Πολιτικής, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όταν για ασήμαντα θέματα ισχύει η Ομοφωνία. 

«Με αυτό το τρόπο επιχειρείτε να πλήξετε τις μικρές χώρες στην ΕΕ και είναι απαράδεκτο», τόνισε σχετικά προς τον Μοσκοβισί ο κ. Χριστοφόρου.

«Η άσκηση της φορολογικής πολιτικής ελεύθερα από την κάθε χώρα αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα και βασικό στοιχείο της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Η αλλαγή αυτού του καθεστώτος οδηγεί την ΕΕ σε πισωγύρισμα», είπε μεταξύ άλλων

Στη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τα Panama Papers και των Εισηγήσεων προς ΕΕ για θέματα φοροδιαφυγής και Φοροαποφυγής, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Κύπρου και την θέση της, ότι τα ζητήματα της άσκησης φορολογικής Πολιτικής πρέπει να παραμένουν στη δικαιοδοσία των Χωρών Μελών. Επίσης αντιτάχθηκε στις επιχειρούμενες αλλαγές που πλήττουν ανεπανόρθωτα τη Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό και ως Χρηματοοικονομικό Κέντρο και αποβαίνουν γενικά σε βάρος των μικρών χωρών της ΕΕ. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στον Επίτροπο Moscovici για την θέση του να καταργηθεί η Ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για θέματα Φορολογικής Πολιτικής.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου στη παρέμβαση του στην Ολομέλεια  τόνισε:
”Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τασσόμαστε ενάντια στη Φοροδιαφυγή, στη Φοροαποφυγή, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και γενικά σε κάθε παράνομη φορολογική δραστηριότητα. Όμως δεν νοείται εν´ ονόματι της πάταξης της παράνομης φορολογικής πρακτικής, ουσιαστικά να σκοτώσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό, την ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών της ΕΕ να προσελκύουν επενδύσεις, την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Με αυτές τις πολιτικές θα οδηγήσουμε και Ευρωπαϊκές και μη Ευρωπαϊκές εταιρείες κι Επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ και ουσιαστικά θα πλήξουμε ανεπανόρθωτα την οικονομία της ίδιας της ΕΕ.”

Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής τόνισε:
“Πιστεύουμε ότι οι επιχειρούμενες ισοπεδωτικές αλλαγές στο Φορολογικό Πλαίσιο στην Ε.Ε., ουσιαστικά  πλήττει ανεπανόρθωτα την ίδια την Ε.Ε. αφού θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο ξένων εταιρειών και επενδύσεων από την Ε.Ε., προς άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς και συγχρόνως θα επιφέρει κόστος και προβλήματα  τόσο στον ευρύτερο τομέα της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όσο και  στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μικρών χωρών όπως η Κύπρος καθώς και ολόκληρης της Ε.Ε.”

Ταυτόχρονα επεσήμανε: 
“Η άσκηση της φορολογικής πολιτικής ελεύθερα από την κάθε χώρα αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα και βασικό στοιχείο της Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Η αλλαγή αυτού του καθεστώτος οδηγεί την ΕΕ σε πισωγύρισμα και μας θυμίζει μέτρα που λάμβαναν ανελεύθερες κεντροποιημένες οικονομίες στο παρελθόν που ουδείς υιοθετεί ή θέλει να θυμάται σήμερα”

Κλείνοντας ο Λευτέρης Χριστοφόρου άσκησε κριτική στον Επίτροπο Μοσκοβισί.
«Κύριε Επίτροπε, ήταν άστοχο εκ μέρους σας να εισηγηθείτε κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο για θέματα Φορολογικής Πολιτικής, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όταν για ασήμαντα θέματα ισχύει η Ομοφωνία. Με αυτό το τρόπο επιχειρείτε να πλήξετε τις μικρές χώρες στην ΕΕ και είναι απαράδεκτο», επεσήμανε σχετικά.

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ