Ν. Παπαδόπουλος: Αποκατάσταση μεσαίας τάξης και ανάπτυξη οικονομίας

Η κυπριακή οικονομία σήμερα βρίσκεται πολύ μακριά τόσο από εκεί που ήταν κάποτε όσο και από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι. Με αυτή την εναρκτήρια δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, παρουσίασε τις θέσεις του για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
 
Στα θετικά της παρούσας διακυβέρνησης, ο Νίκος Παπαδόπουλος διάκρινε την μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ, το θετικό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται το 2017 καθώς και το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα.
Μυθοπλασία το success story
Χαρακτηρίζοντας ως μυθοπλασία το «success story» της παρούσας διακυβέρνησης ο Νίκος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν το αντίθετο, καθώς, όπως είπε μεταξύ άλλων, το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Κύπρου έχει μειωθεί κατά 24% από το 2011, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έχει μειωθεί κατά 1 δις ευρώ από το 2012, έχουν χαθεί €20 δις καταθέσεων, αξιογράφων και μετοχών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
 
Παραμένουν τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρει τεράστια ευθύνη για το γεγονός αποδέχθηκε κούρεμα καταθέσεων και όχι τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου. Παράλληλα, επέκρινε τον ΠτΔ για το γεγονός, όπως είπε, συμφώνησε στην καταστροφική «πώληση» των τραπεζικών καταστημάτων στην Ελλάδα πράγμα το οποίο οδήγησε στην διάλυση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση του κουρέματος των κυπρίων καταθετών. 

Επέκρινε την διακυβέρνηση Αναστασιάδη ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για αντιμετώπιση του ζητήματος του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού και του μεγάλου όγκου των ΜΕΔΝ που λειτουργούν ως τροχοπέδι στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Σημείωσε πως υπάρχει σύγχυση, αμηχανία και έλλειψη σχεδιασμού στην παρούσα κυβέρνηση φέρνοντας ως παράδειγμα την αρχική άρνηση της κυβέρνησης για δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ενώ μετά και τις υποδείξεις της Κεντρικής Τράπεζας ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε προ ημερών πως η δημιουργία Φορέα βρίσκεται ανάμεσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. 
 
Δεν έγιναν επαρκείς έρευνες
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως η πραγματοποίηση ερευνών σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σκάνδαλο στην Κύπρο θα αποτελέσει ένα από τα πράγματα τα οποία ο ίδιος θα πράξει εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς, όπως είπε, οι μέχρι σήμερα έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν έχουν αγγίξει σημαντικές πτυχές του σκανδάλου όπως για τις ευθύνες της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας, τις ευθύνες όσων έδωσαν παράνομα ELA €9 δις, τις ευθύνες εκείνων που ενέχονται στην πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
 
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ίδιος επέμενε στον επαναδιορισμό του Αθανάσιου Ορφανίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο διορισμός του Πανίκου Δημητριάδη ήταν από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην οικονομική κατάρρευση, υπογραμμίζοντας πως ο Αθανάσιος Ορφανίδης έχει τις λιγότερες ευθύνες για το τι συνέβη διότι, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει και ενημερώσει από το 2011 τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για το τι επρόκειτο να συμβεί.
 
Φορέας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων
Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο εν λόγω Φορέας θα πρέπει να συσταθεί στο πρότυπο άλλων χωρών ώστε να καταστεί η δυνατή ν αναδιάρθρωση δανείων,  το «κούρεμα» δανείων, η απαλλαγή εγγυητών και η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Πρόσθεσε πως ο Φορέας θα αναχαιτίσει τις μαζικές εκποιήσεις κάτι το οποίο αποτελεί απαίτηση της ΕΚΤ, όπως είπε, καθώς μόνο για τρία χρόνια θα μπορούν να παραμείνουν στα χέρια των τραπεζών τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί.
 
Ειδικό Ταμείο 
Στο πλαίσιο αποζημίωσης των Κύπριων «κουρεμένων» καταθετών, κατόχων αξιογράφων και των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων κατά 75%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εισηγείται τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου η χρηματοδότηση του ταμείου θα αξιοποιείται, σε ετήσια βάση, το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και άλλοι πόροι και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Ειδικά για την κατηγορία των Κατόχων Αξιογράφων θα δοθεί προτεραιότητα ώστε να υπάρξει αποζημείωση μέχρι €100.000 στα πρώτα πέντε χρόνια σε πέντε δόσεις. Τα Ταμεία Προνοίας θα αποζημιωθούν κανονικά στη βάση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης του 2013.

Αποκατάσταση
Ανάμεσα στα μέτρα αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, ο κ. Παπαδόπουλος εισηγείται την επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι η φοιτητική χορηγία, το επίδομα μάνας, το επίδομα τέκνου. Παράλληλα εισηγείται την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο το διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων μέσα σε 10 χρόνια ώστε να υπάρχει αξιοπρεπής ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.
 
Μεταξύ άλλων, δεν αποκλείει τη θεσμοθέτηση επιπρόσθετου συστήματος συμπλήρωσης της σύνταξης για όλους τους εργαζομένους με την καθιέρωση υποχρεωτικού θεσμού ταμείου προνοίας για όλους τους εργαζομένους και την υποχρεωτική συμμετοχή των εργοδοτών.
 
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Ως μέτρο προστασίας των μικρών και μεσαίων καταστηματαρχών από τον αθέμιτο, όπως είπε, ανταγωνισμό των υπεραγορών και των πολυκαταστημάτων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος στηρίζει το κλείσιμο των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές και ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων σύμφωνα με τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή το 2015, ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
 
Ανάπτυξη πραγματικής οικονομίας
Οι προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
  • Αύξηση του ποσοστού δαπανών για Έρευνα και Καινοτομία από το δημόσιο και ιδιωτικό τομά σταδιακά στο 3% του ΑΕΠ.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένου Προγράμματος ενθάρρυνσης και εγκαθίδρυσης Νεοφυούς Εταιρείας.
  • Σύσταση Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας το οποία θα έχει ως στόχο την ενθάρρυνση και αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών.
  • Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα απευθύνονται σε νέους άνεργους πτυχιούχους.
  • Ανάπτυξη νέων σχεδίων για ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
  • Επέκταση του επιδόματος ανεργίας από 6 στους 9 μήνες για να ενισχυθούν οι μακροχρόνια άνεργοι.
  • Ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και των συνδεδεμένων υπηρεσιών
  • Άμεση σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για την αξιοποίηση και εξαγωγή των κοιτασμάτων στο πεδίο «Αφροδίτη» μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου με στόχο την εξαγωγή του 90% του κοιτάσματος μέσα στα επόμενα 17 χρόνια.
  • Δημιουργία μονοθυρικής υπηρεσίας (one stop shop) για την εγγραφή και αδειοδότηση ξένων εταιρειών στην Κύπρο.
  • Μείωση του ετήσιου τέλους των εταιρειών από €350 σε €150.

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών