Ανθούν οι «πειρατές» κτηματομεσίτες

Έξαρση της παράνομης κτηματομεσιτείας διαπιστώνει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών 

Έξαρση των κρουσμάτων παράνομης κτηματομεσιτείας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πλήττει όχι μόνο το επάγγελμα του κτηματομεσίτη αλλά και την οικονομία του τόπου γενικότερα, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάμεσα στις αρμοδιότητες και εξουσίες του Συμβουλίου εγγραφής Κτηματομεσιτών είναι και η καταχώρηση κατηγορητηρίων στο δικαστήριο αναφορικά με ποινικά αδικήματα που προβλέπονται στον περί Κτηματομεσιτών Νόμο του 2010 έως 2017. 

Όπως αναφέρεται κάθε χρόνο το Συμβούλιο καταχωρεί, ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων, αρκετές δεκάδες ποινικές υποθέσεις (περίπου 40 – 50) εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν παράνομα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη στη Κύπρο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση της παρανομίας αφού το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών δέχεται καθημερινά καταγγελίες από πολίτες, ντόπιους και ξένους, που εξαπατήθηκαν από «πειρατές» κτηματομεσίτες με τους οποίους συνεργάστηκαν.
 
Ένα σημαντικό πρόβλημα, αναφέρει η ανακοίνωση, που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο στην πάταξη της παρανομίας είναι το γεγονός ότι αφενός η εκδίκαση των υποθέσεων είναι πολύ χρονοβόρα, αφού η εκδίκαση μιας υπόθεσης συνήθως παίρνει 2-3 χρόνια και αφετέρου, παρόλο που η Νομοθεσία σε περίπτωση καταδίκης των κατηγορουμένων προνοεί φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.
Το Συμβούλιο επισημαίνει ότι οι χρηματικές ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια είναι πολύ χαμηλές με αποτέλεσμα να μην είναι αποτρεπτικές.
 
Αναφέρει επίσης ότι κατά το τελευταίο έτος και συγκεκριμένα από την 19.9.2016 μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί, από τα Επαρχιακά Δικαστήρια, δώδεκα ποινικές υποθέσεις, στις οποίες έχουν καταδικαστεί δεκατέσσερα φυσικά και οκτώ νομικά πρόσωπα, τα οποία ασκούσαν παράνομα το επάγγελμα του κτηματομεσίτη ή/και παραβίαζαν τις πρόνοιες του περί Κτηματομεσιτών Νόμου του 2010 έως 2017.

Επιπρόσθετα έχουν εκδοθεί δικαστήρια απαγορευτικά διατάγματα εναντίον των καταδικασθέντων, τα οποία διατάζουν και απαγορεύουν στους ενόχους να ασκούν οιανδήποτε κτηματομεσιτική εργασία χωρίς να κατέχουν την σχετική από τον νόμο άδεια. Εάν, οι καταδικασθέντες, αμελήσουν να συμμορφωθούν με το εκδοθέν διάταγμα, υπόκεινται σε σύλληψη, η δε περιουσία τους σε κατάσχεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
 
Σημειώνεται επίσης ότι εκκρεμούν δεκάδες ποινικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, που αφορούν την παράνομη άσκηση του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή