anner-cyta-vodafone

Ημερίδα στη Νέα Υόρκη για επιχειρηματικές ευκαιρίες της Κύπρου

  01/12/2017 08:52
Ημερίδα στη Νέα Υόρκη  για επιχειρηματικές ευκαιρίες της Κύπρου

Ημερίδα στη Νέα Υόρκη για επιχειρηματικές ευκαιρίες της Κύπρου

  01/12/2017 08:52

Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα ανέδειξαν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης και Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, οι οποίοι ήταν οι κεντρικοί ομιλητές ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο στις ΗΠΑ και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου, με θέμα «Διερευνώντας διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο ή μέσω της Κύπρου».

Μίλησε επίσης ο πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Συμεών Κασσιανίδης για το κυπριακό πρόγραμμα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Κάνοντας επιχειρηματικές δραστηριότητας εντός και μέσω της Κύπρου: Ένα παράθυρο ευκαιρίας». Την ημερίδα προσφώνησαν και οι εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο: Ρουθ Φορνέλ (NCR), Μουφίντ Σουκάρ (Nest Investment), Χάρης Κακουλλής (KPMG) και Γιώργος Πελαγίας (Pelaghiaw LLC). Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου.

Στην ομιλία του με θέμα «Κυπριακή Οικονομία και οδηγοί ανάπτυξης», ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, ο Υπουργός Εμπορίου παρουσίασε τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας, η οποία από τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης -6% του 2013 έφτασε στο 3,6% (σύμφωνα με τις προβλέψεις) το 2017.

«Στοιχηματίσαμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και πετύχαμε», είπε.

Στην κορυφή των πλεονεκτημάτων της Κύπρου έθεσε το ανθρώπινο δυναμικό της, προσθέτοντας τη γεωστρατηγική της θέση, το σύγχρονο και διαφανές νομικό και φορολογικό πλαίσιο, το εκτενές δίκτυο των 62 διακρατικών συμφωνιών για αποφυγή διπλής φορολογίας, το φόρο στις επιχειρήσεις 12,5% κ.α.

Ειδική αναφορά έκανε στις επιτυχίες του κυπριακού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολυάριθμες ευκαιρίες για επενδύσεις και τη στρατηγική που χάραξε η κυβέρνηση για τον τουρισμό μέχρι το 2030.

Η χάραξη αυτής της στρατηγικής, είπε, «στέλνει το μήνυμα πως παρά τα πολύ σημαντικά που πετύχαμε, εμείς προχωρούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στον τουρισμό».

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε συνοπτικά στις εξαγωγές, τη ναυτιλία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για το οποίο έδωσε θετική εικόνα, «παρά τα κάποια προβλήματα που υπάρχουν με τα ΜΕΔ τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.»

Είπε πως χάρη στα πλεονεκτήματα της Κύπρου , πολλές είναι οι διεθνείς εταιρείες που επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα τους.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι συνολικά οι μέχρι στιγμής ανακαλύψεις ανεβάζουν το ποσό του αερίου στα δύο χιλιάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, είπε, «το 2015 η Ευρώπη κατανάλωσε 420 bcm».

Είπε πως ενώ οι περισσότερες χώρες (πλην της Κύπρου) θα χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για την εγχώρια κατανάλωση, το κυπριακό αέριο θα εξαχθεί στο μεγαλύτερο μέρος.
«Είμαστε ακόμη στην αρχή», πρόσθεσε.

«Σε 12 μήνες οι πολλές δραστηριότητες που θα συμβούν και στην Κύπρο και στις γύρω χώρες, θα μας δώσουν μια ξεκάθαρη ιδέα για τα κοιτάσματα που ελπίζουμε να βρεθούν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι κατά την άποψή του οι καλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην περιοχή βρίσκονται στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

«Ακόμη και η Αφροδίτη απαιτεί επένδυση 2 δισεκατομμυρίων. Η δημιουργία αγωγού από την Αφροδίτη στην Αίγυπτο ή αλλού θα απαιτήσει επιπρόσθετη επένδυση ενός δισεκατομμυρίου», ανέφερε.

Δήλωσε ελπιδοφόρος για τις προοπτικές στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από αμερικανικές εταιρείες.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει μία «ρόδινη εικόνα».

«Έχουμε ακόμη προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, όπως την ανεργία που ανέρχεται σε 10% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως ξέρουμε ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και πορευόμαστε στο σωστό δρόμο», σημείωσε.

Ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης μίλησε με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στον κυπριακό τομέα υγείας, μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις» και εστίασε την τοποθέτησή του στην καλλιέργεια και επεξεργασία της ιατρικής καννάβεως.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής της ιατρικής κάνναβης, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς, ενόψει των προοπτικών που διανοίγονται με τη μεταρρύθμιση της υγείας στην Κύπρο.

«Η υγεία ούτως ή άλλως βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των επενδυτικών ταμείων παγκοσμίως και η Κύπρος δεν μπορεί να το αγνοεί. Αν θέλει να μπει στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, πρέπει να γνωστοποιήσει σε επενδυτές τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον τομέα της υγείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παμπορίδης είπε πως εκδηλώθηκε επίσης ενδιαφέρον από επενδυτές για κέντρα αποκαταστάσεως, καθώς και για κέντρα ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας. Επίσης εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ιατρικών υπηρεσιών, κυρίως για την αγορά της περιφέρειας.

Ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί σήμερα το Πανεπιστήμιο Γέιλ, καλεσμένος για σειρά συναντήσεων με τον Πρύτανη και τη Διεύθυνση της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Επίσης θα δώσει διάλεξη στους φοιτητές  με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.
 
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κύπρου στις ΗΠΑ, Άριστος Κωνσταντίνου, ενώ χαιρέτισαν ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Γιώργος Μαυρουδής και ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, Χάρης Κακουλλής.
 
«Η Κύπρος αποτελεί την ιδανική πύλη και αξιόπιστη βάση για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, επενδύσεων και διάφορων εμπορικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και πέρα από αυτήν», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Μαυρουδής, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επωφεληθούν από την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν τις πολυάριθμες δυνατότητες που υπάρχουν.

«Οι επιχειρηματικές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν αποτελούν εξαιρετικό βήμα για αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσουν σε αυξημένη συνεργασία, επενδύσεις και εταιρικές σχέσεις», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κακουλής είπε πως το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου ανυπομονεί να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ενέργειας και της υγείας και χαιρέτισε την παρουσία στη Νέα Υόρκη των δύο υπουργών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας