Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση έργων δήμων

Με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ύστερα από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των δήμων, με βάση το ποσοστό συμμετοχής ενός εκάστου των δήμων,  από δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως το κράτος θα αποπληρώνει το οφειλόμενο κατά τη λήξη τοκοχρεολύσιο, το οποίο και θα αποκόπτεται από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε δήμο.

Σε χαιρετισμό του κατά την 34η Γενική και Καταστατική Συνέλευση της `Ενωσης Δήμων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή "είναι μια ιδιαίτερα επωφελής απόφαση για τους δήμους, εφόσον πολλοί δήμοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια για την υλοποίηση των έργων τους, αλλά και σε περίπτωση που εξασφαλίσουν, οι όροι του δανείου δεν είναι καθόλου ευνοϊκοί σε σύγκριση με τους όρους που παραχωρεί η ΕΤΕπ. Η ευχέρεια αυτή διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση έργων των δήμων", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνέλευση, ο Πρόεδρος διευκρίνισε πως "αυτό που αποφασίστηκε είναι εάν το ποσοστό συμμετοχής για εκτέλεση ενός έργου ανέρχεται στο 30%, για αυτό το 30% θα μπορείτε να αποταθείτε για δανεισμό από την ΕΤΕπ, το κράτος θα αποπληρώνει το τοκοχρεολύσιο που οφείλεται κατά τη λήξη, αποκόπτοντας το βεβαίως από την κρατική χορηγία που σας παραχωρείτε".

Υπογράμμισε πως "μέσα από αυτό το δανεισμό δίδεται η ευχέρεια επιτάχυνσης εκτέλεσης των έργων", ενώ σημείωσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, το ύψος της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τους δήμους που ανέρχεται στα 51 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως, προαπαιτούμενο της επανεξέτασης, ανέφερε, είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Θα μας δώσει άμεση ευχέρεια, διότι θα εξοικονομηθούν πόροι, θα νιώθουμε ότι δεν υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για να μην επαναλάβουμε σφάλματα που έχουν διαπραχθεί δεκαετίες τώρα", ανέφερε.

Επεσήμανε πως η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται ως απολύτως αναγκαία ούτως, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τους δήμους σε οικονομικά αδιέξοδα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή