ΚΤΚ: Σταθεροποιούνται οι τιμές των κατοικιών

Συνέχιση της σταθεροποίησης στις τιμές των κατοικιών στην Κύπρο, διαβλέπει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών, που καταρτίζει η ΚΤΚ, ο δείκτης τιμών κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) το α' τρίμηνο του 2016 παρουσίασε τριμηνιαία (σε σύγκριση με το δ` τρίμηνο του 2015) μείωση 0,8%, ενώ σε ετήσια βάση (αντίστοιχο τρίμηνο του 2015) η επιβράδυνση των τιμών ανήλθε στο 1,6%, που αποτελεί τη μικρότερη μείωση από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των οικιών παρουσίασαν μείωση 1,3%, ενώ αντίθετη εικόνα παρουσίασαν οι τιμές των διαμερισμάτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,6%.

«Το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα οι τριμηνιαίες μεταβολές του Δείκτη Τιμών Κατοικιών καταγράφουν είτε οριακές μειώσεις είτε σταθεροποίηση καταδεικνύει την τάση που επικρατεί για σταθεροποίηση των τιμών», σχολιάζει η ΚΤΚ.

Σε ετήσια βάση ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών παρουσίασε το α` τρίμηνο του 2016 μείωση 1,6% σε σύγκριση μείωση 1,8% το δ` τρίμηνο του 2015.

Οι τιμές των οικιών μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 0,7% έναντι ετήσιων μειώσεων της τάξης του 1,4% και 2,8% αντίστοιχα το δ` τρίμηνο του 2015.

«Οι εν λόγω ετήσιες μειώσεις καταγράφουν μια σταθερά φθίνουσα πορεία προς το σημείο μηδέν, δηλαδή προς την σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών», σημειώνει η ΚΤΚ, επισημαίνοντας όμως ότι με βάση τον καταρτισμό του δείκτη, η σταθεροποίηση θα γίνει πιο εμφανείς τα επόμενα τρίμηνα.

Σε τριμηνιαία βάση, τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου με 2,0%, ενώ μείωση παρουσίασαν όλες οι επαρχίες (Λάρνακα 1,4%, Λευκωσία 0,8%, Λεμεσός 0,5% και Πάφος 0,7%).

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές του δείκτη, η Λευκωσία συνεχίζει να διατηρεί την πρωτιά με μείωση 3,2% και ακολουθεί η Λάρνακα με 1,8%, η Αμμόχωστος με 1,1%, η Λεμεσός με 0,8% και τελευταία η Πάφος με 0,8%.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή