Τμ. Φορολογίας: 45-60 μέρες για αποστολή φόρου ακινήτων

Την ανάγκη να ψηφιστούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας πριν αυτή κλείσει για τις θερινές διακοπές καθώς απαιτούνται από 45 μέχρι 60 μέρες για να τυπωθούν και να αποσταλούν από το Τμήμα Φορολογίας στο κοινό οι φορολογίες ακινήτων για το 2016, εξέφρασε η Αρχιφοροθέτης Κλέλια Παπαδοπούλου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ακίνητη ιδιοκτησία πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές τότε θα πρέπει αυτό να ψηφιστεί μόλις ανοίξει εκ νέου η Βουλή το Φθινόπωρο και παράλληλα να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής της φορολογίας, υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα Φορολογίας χρειάζεται 45 μέχρι 60 μέρες για να τυπώσει και να αποστείλει τον φόρο ακινήτων στους φορολογούμενους έτσι ώστε ο κόσμος να προλάβει την έκπτωση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Ανέφερε ότι το 2015 παρατάθηκε η προθεσμία πληρωμής του φόρου ακινήτων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ούτως ώστε στο τέλος Νοεμβρίου να λήγει η περίοδος έκπτωσης στην φορολογία για να προλάβει το Τμήμα να εκδώσει και να αποστείλει τις φορολογίες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εισπραχθούν εντός του 2017 ο φόρος ακινήτων για το 2016, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι δεν θα είναι σωστό και από πλευράς προϋπολογισμού να μεταφερθούν στο επόμενο ημερολογιακό έτος οι εισπράξεις για το έτος 2016.

Σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, η κ. Παπαδοπούλου είπε στο ΚΥΠΕ ότι με αυτό “αλλάζει αρκετά ο τρόπος φορολόγησης από την άποψη ότι πλέον θα εφαρμοστούν οι επικαιροποιημένες αξίες του 2013 τις οποίες το Τμήμα Φορολογίας είναι υπόχρεο να τις υιοθετήσει όταν θα εκδώσει τις φορολογίες”.

Ανέφερε ότι προβλέπεται η εφαρμογή πλέον ενιαίου φορολογικού συντελεστή 0,5 τοις χιλίοις και ότι η έκπτωση στη φορολογία για όσους πληρώσουν έγκαιρα θα συνεχιστεί όπως και πέρσι.

Όπως είπε, η καταληκτική προθεσμία για καταβολή της φορολογίας, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, είναι η 31η Οκτωβρίου 2016 και αν πληρώσει κάποιος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω της jcc smart, θα δικαιούται έκπτωση 20% για έγκαιρη εξόφλησή και αν πληρώσει στα ταμεία του κράτους θα δικαιούται έκπτωση 17,5%.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πληρωθεί όλο το ποσό που υπάρχει στο έντυπο φορολογίας που έχει αποσταλεί από το Τμήμα Φορολογίας και μετά τις 31 Οκτωβρίου θα υπάρχει 10% επιβάρυνση γιατί θα είσαι εκπρόθεσμος.

Η Αρχιφοροθέτης εξήγησε ότι αν κάποιος έχει παράπονο από την εκτίμηση δεν θα μπορεί να αποταθεί στον Έφορο Φορολογίας αλλά στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου που είναι ο αρμόδιος για τις εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων.

Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι όσα ανέφερε είναι όπως αυτά προβλέπονται σήμερα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και προτού συμβούν οποιεσδήποτε αλλαγές που ενδεχομένως θα ήθελαν να κάνουν οι βουλευτές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή