Κουγιάλης: Ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και κατοχύρωση προϊόντων

Κύριο μέλημα του Υπουργείου Γεωργίας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα καθώς και η  ανάδειξη, κατοχύρωση και προώθηση των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων και για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 δύο νέα μέτρα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης , σε χαιρετισμό σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωργίας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

Τον χαιρετισμό διάβασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ολυμπία Στυλιανού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι τα νέα μέτρα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αφορούν την διάθεση των αγροτικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, ή με την παρεμβολή ενός μόνο μεσάζοντα, με στόχο τη μείωση στη ψαλίδα των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

Το δεύτερο μέτρο αφορά στην ετοιμασία φακέλων για ένταξη των ντόπιων προϊόντων μας σε συγκεκριμένα συστήματα ποιότητας.

Παράλληλα, είπε, το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιστροφής στην ύπαιθρο, προωθεί μέτρα που θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα βοηθήσουν τους νέους αγρότες να μετατρέψουν τις περιοχές της κυπριακής υπαίθρου, σε ένα πιο δελεαστικό μέρος διαμονής και εργασίας.
 
 "Η επιτυχία της δημοσίευσης του φακέλου για το χαλούμι από την ΕΕ είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσης και της αφοσίωσης της Κυβέρνησης στην κατοχύρωσή του ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σηματοδοτεί   το τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας, διανοίγοντας   μεγάλες προοπτικές στον τομέα του χαλουμιού και, κατ’ επέκταση, και της κτηνοτροφίας. Το γεγονός αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για την ετοιμασία και κατάθεση φακέλων για άλλα παραδοσιακά μας προϊόντα", σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 243 εκ. ευρώ για δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλων  την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας, την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, και την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»