Ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Σε έλλειμμα επέστρεψε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, από πλεόνασμα το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών που δημοσιοποίησε την Τετάρτη (14/10) η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και το οποίο καταγράφει τις συναλλαγές μεταξύ των κατοίκων Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο καταγράφει τις συναλλαγές αγαθών, υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων, επέστρεψε το β΄ τρίμηνο του 2015 σε έλλειμμα ύψους 95,1 εκ. ευρώ, από πλεόνασμα ύψους 210,8 εκ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2014.

Αυτό οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου κατά 169,9 εκ. ευρώ, στα 705,9 εκ. ευρώ και από τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, κατά 75 εκ. ευρώ, στα 850,2 εκ. ευρώ, από 925,2 εκ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2014.

Το πλεόνασμα στον τομέα των υπηρεσιών οφείλεται στο πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών (θαλάσσιων και αεροπορικών) ύψους 244 εκ. ευρώ (252,2 εκ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2014), αλλά στο πλεόνασμα στα ισοζύγια ταξιδιωτικών ύψους 414,4 εκ. ευρώ (476,7 εκ. ευρώ πέρσι) και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το α΄ τρίμηνο του 2015 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν 657,7 εκ. ευρώ.

Εξάλλου, το έλλειμμα στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το οποίο καταγράφει τις διεθνείς αγορές και πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, μειώθηκε το β΄ τρίμηνο του 2015 στα 294,1 εκ. ευρώ, από 377,8 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Το έλλειμμα οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα ύψους 1,98 δισ. ευρώ που παρουσιάζει το ισοζύγιο επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Αντίθετα πλεόνασμα ύψους 684,5 εκ. ευρώ παρουσιάζει το ισοζύγιο άμεσων επενδύσεων και πλεόνασμα ύψους 844,4 εκ. ευρώ το ισοζύγιο λοιπών επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο