Παρουσίαση επενδυτικών ευκαιριών στην Κύπρο

Τις ευκαιρίες και τα κίνητρα για επενδυτές που προσφέρει η Κύπρος ανέπτυξε κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη σε ημερίδα στο Λονδίνο.

Το Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου διοργανώθηκε στην οικονομική συνοικία του Σίτι από το αρμόδιο υπουργείο, τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ). Προσέλκυσε περίπου 250 στελέχη της επενδυτικής, χρηματοοικονομικής και επαγγελματικής κοινότητας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στην παρουσίασή του ο Υπουργός στάθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούν οι τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, καθώς επίσης το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο που σχεδιάζεται στο Πεντάκωμο, ενώ έκανε σύντομη αναφορά στη ναυτιλία και τις υπηρεσίες. Όπως είπε αυτοί οι τομείς ήταν ανθεκτικοί διότι δε βασίζονταν ποτέ σε φούσκες.

Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε αρχικά ότι ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης κατά το πρώτο μισό του 2015 αποτελεί ένδειξη εξόδου από την ύφεση, η οποία, όπως σημείωσε, ήταν χαμηλότερη των προβλέψεων. Πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία βελτιώνεται και παρέπεμψε στις προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το τρέχον έτος, 1,4% το 2016 και 2% το 2017.

Περνώντας στους υδρογονάνθρακες, ανέφερε πως σε μια περιοχή που «έχει πιάσει φωτιά» η Κύπρος αποτελεί βάση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Σημείωσε ότι ο εντοπισμός του νέου μεγάλου κοιτάσματος στην αιγυπτιακή ΑΟΖ δημιουργεί νέες προοπτικές και αλλάζει το τοπίο που γνωρίζαμε στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί με το σύνολο των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί να εξελιχθεί σε «πραγματικά εναλλακτική πηγή παροχής ενέργειας για την ΕΕ».

Η Κύπρος, συνέχισε, εξετάζει όλες τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δικών της κοιτασμάτων. «Η Κύπρος είναι σε τέτοια τοποθεσία που της επιτρέπει να γίνει ένα κέντρο δραστηριότητας για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. (…) Οι αποφάσεις μας επί των υποδομών τώρα, θα καθορίσουν τον ρόλο μας στην ανατολική Μεσόγειο κατά τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είπε ότι από τις αρχές του έτους έως και τον Αύγουστο οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1,84 εκατομμύρια, που συνιστά την καλύτερη επίδοση από το 2002. Οι αυξημένες κατά 8,5% σε ετήσια βάση αφίξεις του Ιουλίου και κατά 5,1% αντιστοίχως του Αυγούστου αποτελούν την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ  ως προς την προσέλκυση τουριστών για τους συγκεκριμένους μήνες.

Αυξημένες σε ετήσια βάση είναι φέτος οι αφίξεις από τη Βρετανία (κατά 16,3%), την Ελλάδα (41,6%), τη Γερμανία (34%), το Ισραήλ (46,2%) και τη Γαλλία (30,6%), ενώ μειωμένες είναι από τη Ρωσία (κατά 19,6%) και τη Σκανδιναβία (10,1%).

Ο κ. Λακκοτρύπης εξέθεσε συνοπτικά την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό που βασίζεται μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της εποχικότητας, την εξάπλωση των αεροπορικών συνδέσεων και τη διαφοροποίηση, δηλαδή τη μεγαλύτερη ποικιλία του τουριστικού προϊόντος.

Ως προς τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάγονται στο κομμάτι του τουρισμού, επισήμανε τη χορήγηση μίας άδειας για καζίνο, την κατασκευή μαρίνων και γηπέδων γκολφ.

Είπε επίσης ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου σε κρατική γη στο Πεντάκωμο, για την οποία αναζητείται επενδυτής με σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία που θα έχει διάφορα φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος όχι μόνο από τον αριθμό, αλλά κυρίως από την ποιότητα των παρισταμένων, καθώς και από το ενδιαφέρον που επέδειξαν για να πληροφορηθούν λεπτομέρειες των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Κύπρος.

Ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τόνισε ότι σήμερα πλέον η κυπριακή οικονομία εκπέμπει ξανά εμπιστοσύνη και επομένως βρίσκεται στο σωστό δρόμο ως προς την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης σημείωσε ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας είναι καλύτερη από τις προσδοκίες, θέτοντας το επιμελητήριο στη διάθεση όποιου επενδυτή επιθυμεί να προβεί σε κάποια επιχειρηματική συμφωνία στην Κύπρο.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης που σημείωσε ότι το φόρουμ έδωσε την ευκαιρία ανάδειξης διαφόρων διαστάσεων της Κύπρου, αλλά και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Ρικ Τοντ, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη «μοναδικότητα» της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου Πήτερ Δρουσιώτης χαρακτήρισε την Κύπρο «πραγματικά διεθνή προορισμό» για επενδυτές και αναφέρθηκε σε ενθαρρυντικά σημάδια ως προς την προοπτική επανένωσης του νησιού, εξέλιξη που θα βελτίωνε ακόμα περισσότερο την οικονομική προοπτική του τόπου.

Οι παρουσιάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του φόρουμ αφορούσαν μεταξύ άλλων τις αποκρατικοποιήσεις, με τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνο Ηροδότου να παρουσιάζει το πλαίσιο εξέλιξης ορισμένων εξ αυτών, τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς επίσης τη δομή και λειτουργία του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA).

Την εμπειρία τους και τα πλεονεκτήματα απόκτησης επιχειρηματικής έδρας στην Κύπρο εξέθεσαν στελέχη από τον κλάδο των λογιστών, της ναυτιλίας, των χρηματοοικονομικών και νομικών υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Ενέργειας είχε επίσης συνάντηση με τη βρετανική εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και υγροποιημένου αερίου BG Group, η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές εξερεύνησης και παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς αερίου για την Κύπρο και την Αίγυπτο, όπως ανάρτησε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία