Διπλωματική κινητικότητα για άρση του τουρκικού εμπάργκο

Αισιοδοξία για άρση του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία εκφράζεται από διπλωματικούς κύκλους στη Βρετανία.

Όπως διαφάνηκε έπειτα από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Γιώργος Μούσκας με Βρετανό Διπλωμάτη, υπεύθυνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η τουρκική πλευρά φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο για πλοία με κυπριακή σημαία.

«Για πρώτη φορά οι Άγγλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι λόγω του καλού κλίματος στις συνομιλίες. Ο Άγγλος διπλωμάτης μου έχει αναφέρει πως η Τουρκία μπορεί να κάνει την άρση του εμπάργκο πιο νωρίς από την επίλυση του κυπριακού. Αυτό βασίζεται σε δικές του επαφές και συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Τουρκία» τόνισε ο κ. Μούσκας, παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη σε διάσκεψη Τύπου.

Παράλληλα, ο κ. Μούσκας σημείωσε ότι: «Με την άρση του εμπάργκο θα υπάρχει μεγάλη θετική επίδραση στην κυπριακή ναυτιλία και αναμένεται να έχουμε μέχρι και 500 επιπλέον πλοία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και μέχρι τώρα δεν φέρουν την κυπριακή σημαία λόγω του τουρκικού εμπάργκο».

Ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, σημείωσε πως το Υπουργείο στηρίζει όλες τις ενέργειες προς την κατεύθυνση της άρσης του εμπάργκο. «Όπως ανάφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ένας τομέας που θα επωφεληθεί από την επίλυση του Κυπριακού είναι ο τομέας της ναυτιλίας. Αξίζει να επαναλάβουμε πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μια λύση θα φέρει ανάπτυξη στην οικονομία και ένας από τους τομείς είναι και η ναυτιλία», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Μάλιστα, ο Μάριος Δημητριάδης ενημέρωσε ότι πρόσφατα είχε επικοινωνία με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, με την οποία συζήτησε το θέμα του τουρκικού εμπάργκο και της σύνδεσης του ζητήματος με το Κυπριακό. Η Ευρωπαία Επίτροπος επεσήμανε ότι γνωρίζει για τον υπό εξέλιξη διάλογο για το Κυπριακό, ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός η κ. Μπουλτς θεωρεί πως το θέμα του εμπάργκο μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου. 

«Φαίνεται ότι αλλάζει το κλίμα και η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία έχει αρχίσει έχει βοηθήσει», κατέληξε ο υπουργός Μεταφορών. 

Σύμφωνα με τον κ. Μούσκα η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών έχει 40 μέλη με γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία, με τη συνολική χωρητικότητα των πλοίων τους να φθάνει τους εννιά εκατ. τόνους. 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή