110 κάμερες στους δρόμους μέχρι τα τέλη 2015

Μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται η τοποθέτηση των πρώτων καμερών στους δρόμους της Κύπρου. Ο σχεδιασμός του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών περιλαμβάνει 90 σταθερές και 20 κινητές κάμερες σε διάφορα σημεία του νησιού. Το κόστος είναι στα 7,5 εκ. ευρώ (αν τις αγοράζαμε) και στα 1,5 εκ. ευρώ η συντήρηση.

Όπως μάς ανέφερε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Λούης Τιμοθέου, σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν πιλοτικά οι κινητές κάμερες αλλά και δέκα σταθερές σε διάφορα σημεία του νησιού, ούτως ώστε να «δοκιμάσουν» το σύστημα πρώτα και να σημειώσουν τυχόν ελλείψεις ή παραλείψεις. 

Το Τμήμα έχει ετοιμάσει τα προκαταρκτικά έγγραφα διαγωνισμού για την εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης για τροχαίες παραβάσεις στην Κύπρο. Τα έγγραφα έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και έχουν ληφθεί σχόλια από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Με βάση τα σχόλια των οικονομικών φορέων τα έγγραφα αναδιαμορφώνονται, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο διαγωνισμός θα είναι με τη Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και ο ανάδοχος θα αμείβεται από τις υπηρεσίες που θα παρέχει.   

Σύμφωνα με τον κ. Τιμοθέου, το σύστημα του αναδόχου θα πρέπει σε δύο μέρες να εκδίδει το πρόστιμο, ενώ η Αστυνομία θα καταρτίζει το πρόγραμμα των κινητών καμερών. "Το κέντρο ελέγχου δηλαδή θα βρίσκεται στην ανάδοχη εταιρεία, ενώ η Αστυνομία θα επιβλέπει και θα αποφασίζει την τοποθέτηση των καμερών, ώστε να μην υπάρχουν επικρίσεις ότι ο ανάδοχος τοποθετεί τις κάμερες επίτηδες σε συγκεκριμένα σημεία για τα λεφτά".

Επεσήμανε ότι οι κάμερες θα φωτογραφίζουν τον παραβάτη από πίσω και δεν θα ασχολούνται με ζώνες ή κινητό τηλέφωνο. "Θα εντοπίζουν παράνομες οδικές συμπεριφορές, όπως η ταχύτητα και το να περνά κάποιος με κόκκινο φανάρι", ανέφερε ο κ. Τιμοθέου. 

Η τροποποίηση του νομοσχεδίου βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας ενώ αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε κάποιες πρόνοιες. Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής: όπως οι κάμερες φωτογραφίζουν τον παραβάτη από πίσω ώστε να μην παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα κι ο ανάδοχος να εκδίδει μόνο ένα εξώδικο στον κάτοχο του αυτοκινήτου.

Δειτε Επισης

Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι