Νηνεμία πριν τη θύελλα για ΓεΣΥ

Αναταράζουν τα λιμνάζοντα νερά του κατεστημένου στο χώρο της υγείας τα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζονται από το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Στο περίμενε βρίσκονται οι κυβερνητικοί γιατροί για να πάρουν στα χέρια τους τα νομοσχέδια και να τα μελετήσουν. Ενώ είχαν δώσει τελεσίγραφο δέκα ημερών στον Υπουργό Υγείας - το οποίο εξέπνευσε την Πέμπτη-  εντούτοις δηλώνουν ότι θα περιμένουν ακόμα λίγες μέρες, εφόσον πήραν διαβεβαίωση από τον κ. Πατσαλή ότι μόλις είναι έτοιμα θα τους αποσταλούν.

Ενώ αναμενόταν τέλη Νοεμβρίου να σταλούν στη Βουλή, εντούτοις, το υπουργείο Υγείας βάζει τις τελευταίες πινέλιες στα δύο νομοσχέδια και μόλις ολοκληρωθούν θα τα αποστείλει στους εμπλεκομένους ώστε να τα μελετήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

Σε αναμένα κάρβουνα
Οι κυβερνητικοί γιατροί είναι σε αναβρασμό εφόσον τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην τόσο για τον τρόπο λειτουργίας των κυβερνητικών νοσηλευτηρίων, όσο και το εργασιακό καθεστώς τους. Αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς, ο κ. Πατσαλής θα τους καλέσει, όπως τους διαβεβαίωσε, σε διάλογο στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού. Όπως ανέφερε η πρόεδρος των κυβερνητικών γιατρών Μάρω Κοντού, «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε πως σε ό,τι αφορά στα άλλα τέσσερα αιτήματα των γιατρών, θα δοθούν μόνο δέκα επιπλέον ημέρες διορία στο υπουργείο Υγείας». Τα θέματα αυτά αφορούν στις υπερωρίες των γιατρών για το 2015-2016, το κονδύλι των 800.000 ευρώ για το 2014, τους έκτακτους γιατρούς και το ξεπάγωμα θέσεων.

Η πολυδιαφημιζόμενη αυτονόμηση
Κρίσιμο ζήτημα παραμένει αυτό της αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων. Αυτό θα απαντά το ένα εκ των δύο νομοσχεδίων. Το σημερινό συγκεντρωτικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο όλα ελέγχονται από τη γραφειοκρατία του Υπουργείου Υγείας παραμένει προβληματικό και δυσκίνητο. Ωστόσο, πολλά είναι τα ζητήματα που τίθενται από τους εμπλεκόμενους. Οι ιδιώτες βλέπουν αρνητικά την πρόνοια που θέλει το κράτος για κάποιο διάστημα (τρία χρόνια) να συντηρεί και να δίνει κρατικά κονδύλια στα δημόσια νοσοκομεία με ενδεχόμενο παράτασης. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί γιατροί τονίζουν ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια πρέπει να σωθούν γιατί προσφέρουν υπηρεσίες που δεν μπορούν να προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με θεραπείες χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, οι γιατροί του δημοσίου αναρωτιούνται τι θα γίνει με το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου και με το Ινστιτούτο Γενετικής. Πώς θα λειτουργούν στο περιβάλλον ΓεΣΥ οι ήδη αυτονομημένοι οργανισμοί..

Στρατιά εμπειρογνωμόνων
Το υπουργείο Υγείας ανέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τη διεξαγωγή μελέτης για την αποτελεσματικότητα και την οικονομική δυνατότητα εισαγωγής ενός Μεικτού Σχεδίου Υγείας με την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό έστρεψε ήδη τα πυρά της αντιπολίτευσης, με αρχή την ΕΔΕΚ να προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει.

Νέα οργανογράμματα στα νοσοκομεία
Παράλληλα, εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έλαβαν όρους εντολής την εκπόνηση ειδικής μελέτης σε σχέση με τη διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα δημόσια νοσηλευτήρια, η οποία εκτιμάται να ολοκληρωθεί περί το τέλος Ιανουαρίου 2015. Προς το σκοπό αυτό, οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη αρχίσει επαφές και συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα. Μεταξύ των επαφών των τεχνοκρατών περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους διευθυντές των δημόσιων νοσοκομείων και Κλινικών, τις συντεχνίες, τους οργανωμένους φορείς του τομέα της υγείας και τους επαγγελματίες υγείας.
    
Καμπανάκι από Ελεγκτική Υπηρεσία
Πάντως, η ελεγκτική υπηρεσία (κι όχι μόνο!) εκφράζει ανησυχία για τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τα χρονοδιαγράμματα, δεδομένων των σοβαρών αντιδράσεων που ήδη εκδηλώνονται, τόσο από πολιτικά κόμματα, όσο και από επηρεαζόμενες ομάδες ενδιαφέροντος (π.χ. εργαζόμενοι), αναφορικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο.
Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής εντοπίζει καθυστερήσεις ή και αδυναμίες σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Παρατηρεί ότι η υλοποίηση σημαντικών έργων απαραίτητων για την εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας, όπως η αναδιοργάνωση/αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα, σημείωσαν μεγάλη καθυστέρηση.

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία