Ντράγκι: Αγορά junk δανείων υπό προϋποθέσεις

Την απόφαση να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS ανακοίνωσε ο Ντράγκι. Θέτει ως προϋπόθεση «να υπάρχει υφιστάμενο πρόγραμμα με την ΕΕ. Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές», ξεκαθάρισε. To τέταρτο τρίμηνο ξεκινούν οι αγορές, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Ντράγκι: «Επιτήρηση» το αντάλλαγμα για αγορά ABS
O πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ABS θα περιλαμβάνει και χώρες με αξιολόγηση κάτω από «ΒΒΒ-», όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο ίδιος τόνισε πως οι χώρες στο πρόγραμμα αγοράς πρέπει να έχουν ένα υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε πως πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα για να γίνουν αγορές.

«Θέλουμε να είμαστε όσο πιο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται να έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.» σημείωσε.

Το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων θα διαρκέσει δύο χρόνια, δήλωσε ο ίδιος. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει την αγορά καλυμμένων ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου και ABS από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για το μέγεθος του προγράμματος, υποστηρίζοντας πως θα κινείται περίπου στο 1 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ και θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. O κ. Ντράγκι σημείωσε πως οι αγορές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και θα ενισχύσουν τη μελλοντική καθοδήγηση για τα επιτόκιο.

Παράλληλα, υποστήριξε πως τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα στηρίξουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ πρόσθεσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο τάσσεται ομόφωνα υπέρ της χρήσης μη συμβατικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Όπως επισήμανε η ανάκαμψη μπορεί να μετριαστεί από τον αρνητικό ρυθμό στη χορήγηση δανείων και την ανεργία. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η ανεπαρκής πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αρνητικός παράγοντας για το outlook της ευρωζώνης.

Η ισοτιμία του ευρώ σημαντική για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Όσον αφορά το θέμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, υποστήριξε πως δεν αποτελεί στόχο της νομισματικής πολιτικής. Τόνισε ωστόσο πως είναι σημαντικό για τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Ο χαμηλός πληθωρισμός βλάπτει την οικονομία, σημείωσε.

Έκκληση για διαρθρωτικά μέτρα και δημοσιονομική πειθαρχία

Στο πνεύμα των τελευταίων του δηλώσεων, ο κ. Ντράγκι ανέφερα για ακόμη μια φορά πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για να επιστρέψει η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη.

«Η νομοθέτηση και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να κερδίσει momentum σε ορισμένες χώρες. Αυτό αφορά τόσο στις αγορές προϊόντων και εργασίας όσο και σε δράσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» σημείωσε.

«Όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική, οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιστρέψουν την πρόοδο που έχει γίνει και πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να αντανακλάται στα σχέδια του προϋπολογισμού για το 2015, τα οποία θα παραδώσουν τώρα οι κυβερνήσεις» είπε ο κ. Ντράγκι.

Αμετάβλητα τα επιτόκια
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένοντας τις επιδράσεις από τα σημαντικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και της οικονομίας που έλαβε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%. Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%.

EKT: Πώς θα γίνουν οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων σε Ελλάδα-Κύπρο

Τουλάχιστον δυο χρόνια θα διαρκέσουν τα προγράμματα αγορών καλυμμένων ομολόγων και asset backed securities (ABS), αναφέρεται σε σχετικό πληροφοριακό δελτίο που ανήρτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αγορές τίτλων από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά θα βελτιώσουν την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και θα ενισχύσουν την παροχή δανείων στην ευρωζώνη, σημειώνεται σχετικά.

Οδηγός για το ποιοι τίτλοι πληρούν τις προϋποθέσεις για αγορές από την ΕΚΤ θα αποτελέσει το τρέχον πλαίσιο για εχέγγυα στο ευρωσύστημα. (Η ΕΚΤ κάνει δεκτούς τίτλους με πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒΒ- κατ' ελάχιστον).

Θα υπάρξουν, όπως σημειώνεται, κάποιες προσαρμογές καθώς θα συνυπολογιστεί η διαφορά μεταξύ της αποδοχής στοιχείων ενεργητικού ως εχέγγυο και της αγοράς τους απευθείας από τις αγορές. Τα ABS και τα καλυμμένα ομόλογα Ελλάδας και Κύπρου, που στην παρούσα φάση δεν γίνονται αποδεκτά ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας, θα υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες, με μέτρα που θα περιορίζουν το ρίσκο τους.

Ειδικότερα, οι πρόσθετες προϋποθέσεις για τις αγορές ελληνικών και κυπριακών ABS και καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ περιγράφονται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την μηνιαία αναφορά επί των στοιχείων ενεργητικού που καλύπτουν τους τίτλους αλλά και υπέρβαση κατά 25% τουλάχιστον της αξίας των τίτλων από τα στοιχεία ενεργητικού που τους καλύπτουν.

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή