Πολιτική μάχη χαρακωμάτων για τις εκποιήσεις

Η τρόικα έφυγε από το νησί μας, κατά την τελευταία της αξιολόγηση, έχοντας αφήσει πίσω της ανοικτό το θέμα των εκποιήσεων. Φαίνεται θεωρούσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί το θέμα και να περάσει το νομοσχέδιο μέσα σε ένα μήνα (και δη καλοκαιρινό!). 

Φτάσαμε στο παρά πέντε και αντί να φανεί φως στο τούνελ, εντούτοις τα πράγματα όλο και περιπλέκονται. Αναβλήθηκε η ολομέλεια της Παρασκευής για το Σάββατο, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να εγκρίνει τις νέες τροπολογίες που ενέκρινε η τρόικα.

Αυτό που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο, εάν την Παρασκευή δεν καταλήξουν σε κοινές τροπολογίες, είναι  να προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν διαφορετικές απόψεις, με δικές τους εισηγήσεις, τροπολογίες ή και προτάσεις νόμου, έτσι ώστε να παρουσιαστούν όλα τα νομοσχέδια και όλες οι προτάσεις νόμου ως πακέτο την επερχόμενη Ολομέλεια για να ψηφιστούν.

Ποια τα στρατόπεδα

Δύο είναι τα στρατόπεδα. Όλα τα κόμματα εναντίον του ΔΗΣΥ. Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι) και ΕΥΡΩΚΟ επιμένει ότι είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το νομσχέδιο σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης και η διασύνδεση του πλαισίου αφερεγγυότητας με το νόμο των εκποιήσεων. Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπορευθεί με την προσπάθεια των υπόλοιπων κομμάτων στις τροπολογίες που θα καταθέσουν και ότι θα ψηφίσει μόνο τις τροπολογίες της κυβέρνησης. 

Οι τροπολογίες που αποδέχονται οι τροϊκανοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έδωσαν θετική απάντηση στο:

1)    δικαίωμα της νομικής αρωγής, 

2)    στο δικαίωμα των δανειοληπτών, αν επιθυμούν, να επιλέξουν την εκτίμηση του Κτηματολογίου αντί του εκτιμητή, 

3)    να μην υπόκεινται σε εκποιήσεις ακίνητα που έχουν εξοφληθεί και εκκρεμεί ο τίτλος ιδιοκτησίας, 

4)     ενημέρωση της Βουλής για την πορεία αναδιαρθρώσεων από την ΚΤΚ σε τριμηνιαία βάση. 

5)    Οι δανειστές συμφώνησαν στο να μην συμμετέχουν στον πλειστηριασμό οι μέτοχοι της τράπεζας, ενώ 

6)    δεν είναι αρνητικοί στο να ισχύσουν για τα ξένα ταμεία που θα αγοράσουν δάνεια οι υποχρεώσεις των εμπορικών τραπεζών.

Κοινό μέτωπο αντιπολίτευσης- Δίχτυ προστασίας

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν όπως καταθέσουν προτάσεις νόμου που να προστατεύουν την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη μέχρι €350.000 και να διασυνδέουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις με την εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, ζητήματα για τα οποία ήδη οι διεθνείς δανειστές μας έχουν μεταβιβάσει την άρνησή τους.

ΔΗΚΟ: Τα λέγαμε…

Το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο μαζί με τις Τροπολογίες που έγιναν αποδεκτές από την Τρόικα χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατέψει την κυπριακή οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά. Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «οι ανησυχίες μας παραμένουν όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις απ` όπου και αν προέρχονται. Από την αρχή ως ΔΗΚΟ λέγαμε και λέμε, δεν μπορεί να εξετάζεται αυτό το νομοσχέδιο αγνοώντας ότι η κυπριακή οικονομία διανύει μια ύφεση που θα επιδεινωθεί από τις μαζικές εκποιήσεις αν δεν τεθεί ένα δίχτυ ασφαλείας που θα συγκρατήσει αυτές τις μαζικές εκποιήσεις».

ΑΚΕΛ: Φάνηκε ότι η Τρόικα αποδέχθηκε αλλαγές και ότι υπήρχαν περιθώρια

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης επέκρινε την κυβέρνηση ότι φέρνει εκ νέου τη Βουλή ενώπιον ασφυκτικών  χρονοδιαγραμμάτων την ίδια ώρα που όλες οι προσπάθειες που έγιναν από την αντιπολίτευση εντός της Βουλής κατέδειξαν στην πράξη ότι η αρχική θέση ότι τίποτε δεν αλλάξει και ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί εδώ και τώρα δεν ίσχυαν. «Φάνηκε ότι η Τρόικα αποδέχθηκε αλλαγές και ότι υπήρχαν περιθώρια», είπε προσθέτοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατανοώντας ότι οι υποχρεώσεις του κράτους  τρέχουν θα αποσύρουν όλες τις τροπολογίες επί του νομοσχεδίου και θα επανακατεθεί ως πρόταση νόμου,από όλα τα κόμματα πλην ΔΗΣΥ, υπό μορφή κατεπείγοντος νομοθετήματος η πρόταση νόμου που ετοίμασαν ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ . Εξήγησε ότι η πρόταση νόμου  για δάνειο μέχρι 350.000 ευρώ δίνει στον οφειλέτη που έχει ήδη διαβουλευτεί με την Τράπεζα που του παρείχε το δάνειο και δεν συμφώνησε σε αναδιάρθρωση και αφού δεν ικανοποιήθηκε και από διαμεσολάβηση να καταφύγει στο Δικαστήριο, το οποίο θα δύναται να τερματίσει την υποχρέωση για καταβολή δόσεων.

ΕΥΡΩΚΟ: Δεν νοείται να πάμε για εκποιήσεις και μετά να έχουμε πλαίσιο αφερεγγυότητας

Αυξάνεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και της πρακτικής τραπεζών που προχωρούν σε εκποιήσεις να ζητούν από δανειζόμενους και εγγυητές και το υπόλοιπο ποσό, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, διατυπώνοντας επικρίσεις τόσο κατά της Κυβέρνησης όσο και κατά του κυβερνώντος κόμματος. «Εάν είχαμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας μαζί με το νόμο περί εκποιήσεων, ή  καλύτερα, θα έπρεπε να ήταν πριν από το νόμο περί εκποιήσεων όλα αυτά τα κωλύματα δεν θα τα είχαμε. Δεν νοείται να πάμε για εκποιήσεις πρώτα και μετά να έχουμε πλαίσιο αφερεγγυότητας και να συζητούμε τώρα κατά πόσον η Τρόικα δέχεται να βάλουμε όρο αν εφαρμοστούν μαζί. Έπρεπε η ίδια η Τρόικα, κατ` εμένα, και η Κυβέρνηση και όσοι διαβουλεύοντο να πουν ότι πρώτα μπαίνει το πλαίσιο αφερεγγυότητας και μετά πάμε για εκποιήσεις», είπε.

Οικολόγοι:  Να ενταχθούν και οι τράπεζες στην πρόνοια για την τοκογλυφία

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης επανέλαβε ότι οι Οικολόγοι  δεν πρόκειται να ψηφίσουν νομοσχέδιο για εκποιήσεις εάν αυτό δεν συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της μικρής κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι στο νόμο για τις εκποιήσεις πρέπει να γίνει ουσιαστική  παρέμβαση, η οποία θα σχετίζεται με τη στοχευμένη κατάργηση των εγγυήσεων και του υπολοίπου του δανείου μετά την εκποίηση της ενυπόθηκης ακίνητης ιδιοκτησίας.Ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε επίσης ότι με πρωτοβουλία των Οικολόγων και σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα, θα κατατεθεί πρόταση νόμου, που θα συμπληρώνει τις υπόλοιπες προτάσεις νόμου, για τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ώστε να εντάσσονται και οι τράπεζες στην πρόνοια για την τοκογλυφία.

Πληροφορίες: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι