Κομισιόν: Οι μικρομεσαίες της Κύπρου θα επωφεληθούν

Οι μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν μελλοντικά από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες τις οποίες διαπραγματεύεται σήμερα η ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ o Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Karel De Gucht.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη και θα μιλήσει σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί αύριο στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Wojtek Talko ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην υλοποίηση διεθνών κανόνων εμπορίου, οι οποίοι να ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Θεωρούμε ότι οι εμπορικοί κανόνες θα είναι προς όφελος όχι μόνον των παραδοσιακών προϊόντων αλλά και προς όφελος εκείνων των οικονομιών, οι οποίες βασίζονται στις υπηρεσίες, όπως η Κύπρος”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ θα επωφεληθούν από τις διεθνείς εμπορικές συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύεται σήμερα η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι εάν η ΕΕ ολοκλήρωνε σήμερα όλες τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, αυτό θα πρόσθετε ακόμη 275 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ και θα δημιουργούσε 2.2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

“Οι κυπριακές εταιρείες θα έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτές τις συμφωνίες, είτε μεσοπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα”, είπε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ΚΥΠΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί την Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία και αναμένεται να προβεί σε μια σφαιρική ανάλυση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ΕΕ για σύναψη Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου, οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ντόχα (DDA) και οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο υπηρεσιών (TiSA). Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τα ωφελήματα που προκύπτουν για αυτές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή