Διαδηλωτές είπαν όχι στις εκποιήσεις

Φωνάζοντας συνθήματα όπως “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν φράσεις όπως “Μας έκαναν άνεργους, θα μας αφήσουν και άστεγους”, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, διατρανώνοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η Πλατφόρμα κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά των εκποιήσεων, εκπρόσωποι των οποίων, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου. Κάλεσαν, παράλληλα, τη Βουλή και τα κόμματα να καταψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο κατά την κρίσιμη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και του επέδωσε ψήφισμα με τις θέσεις τους.

Το ψήφισμα καλεί την Κυβέρνηση “να αλλάξει στάση και να διαφοροποιήσει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου με τρόπο που να προστατεύεται αποτελεσματικά από τις εκποιήσεις η πρώτη κατοικία η επαγγελματική στέγη, ο αγροτικός κλήρος των μισθοσυντήρητων, ανέργων, μικρομεσαίων βιοπαλαιστών και αγροτών μας”.

Σύμφωνα με το ψήφισμα “με το ισοπεδωτικό Νομοσχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση για εκποίηση περιουσιών, οι Κύπριοι πολίτες απειλούνται για πρώτη φορά μετά το 1974, να χάσουν τα σπίτια,  την επαγγελματική στέγη και την καλλιεργήσιμη γη πληρώνοντας νέο αναίτιο βαρύ τίμημα για την κρίση”.“Είναι τραγικό αυτοί που έχουν χάσει την δουλειά τους, αυτοί των οποίων έχουν μειωθεί δραστικά τα εισοδήματα, αυτοί που αναγκάζονται να προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία, να απειλούνται τώρα να μείνουν και άστεγοι”, αναφέρεται.

“Η κρίση”, προστίθεται, “είναι αποτέλεσμα της απληστίας με την οποία τα τραπεζικά ‘σαΐνια’  διαχειρίστηκαν τις καταθέσεις του κόσμου σε ένα παιγνίδι διεθνούς κερδοσκοπίας, ανεξέλεγκτων δανείων που έδιναν στους ημέτερους χωρίς έλεγχο και χωρίς διασφαλίσεις, αμύθητων μπόνους και απίστευτης κακοδιαχείρισης”.

Στο ψήφισμα αναφέρεται, επίσης, ότι “αντί μέτρων που να τιμωρούν τους υπαίτιους της κρίσης και να προστατεύουν τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι στις τράπεζες, παρακολουθούμε την προώθηση ενός νέου νόμου που απειλεί τα σπίτια και την επαγγελματική στέγη της πλατιάς μάζας των συμπατριωτών μας με συνοπτικές διαδικασίες εκποιήσεων. Αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά εγκληματική και οικονομικά αδιέξοδη και καταστροφική και δεν μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνική συνοχή και στη πολυδιαφημιζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας”.

Το ψήφισμα υπογράφουν 17 συνολικά οργανώσεις: Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών  (ΠΟΑΣ), Παγκύπρια Οργάνωση Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Νέα Αγροτική, Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ), Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνηση Πολιτισμού, Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της οποίας του εξήγησαν τις ανησυχίες τους”.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε την αντιπροσωπεία με πλήρη κατανόηση και την ίδια στιγμή ανέπτυξε τις θέσεις της Κυβέρνησης, όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίες ακριβώς αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, και θεωρούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες ειδικότερα για τις ευάλωτες ομάδες των συμπατριωτών μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών