Προσωρινό τέλος στον αποπληθωρισμό

Μηδενικός πληθωρισμός σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2014, σε ετήσια βάση, δίνοντας τέλος στη συνεχόμενη μείωση των τιμών (αποπληθωρισμό) που καταγράφεται για επτά συνεχόμενους μήνες (από τον Οκτώβριο του 2013).  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2014 κυμάνθηκε στο 0%, σε σύγκριση με πληθωρισμό 0,8% τον Ιούνιο του 2013.  Το Μάιο του 2014 ο πληθωρισμός είχε μειωθεί με ρυθμό -0,1% και τον Απρίλιο κατά -0,4%.

Από τον Οκτώβριο του 2013, η Κύπρος εισήλθε σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ με τον μέσο όρο των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών να καταγράφει συνεχή υποχώρηση. Τον περασμένο Ιανουάριο σημειώθηκε ο υψηλότερος αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού -1,6%, σε ετήσια βάση.  Στον μηδενισμό των αποπληθωριστικών τάσεων τον Ιούνιο συνέβαλε κυρίως η αύξηση των τιμών που σημειώθηκε στους τομείς Μεταφορές, Επικοινωνίες, Εστιατόρια και Ξενοδοχεία και Ένδυσης και υπόδησης. 

Εξάλλου, επιβράδυνση παρουσίασαν οι αποπληθωριστικές τάσεις και σε επίπεδο εξαμήνου, με τον ρυθμό αποπληθωρισμού να περιορίζεται την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 στο 0,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, από 0,8% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 και 1,0% την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2014.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή