Χέρι στην περιουσία όσων δεν πληρώνουν

Σε δύο κρίσιμα ζητήματα θα επικεντρωθεί η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών. Στις 9 το πρωί θα συνεχιστεί η συζήτηση για τον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως και την τροποποίηση που κατέθεσε το ΔΗΚΟ. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, δόθηκε χρόνος στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου ώστε να μελετήσει τρόπους ενίσχυσης των εξουσιών του, έτσι ώστε να ενταχθούν συγκεκριμένες πρόνοιες στο σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ζήτησαν όπως έχουν τη δυνατότητα και οι δικηγόροι να διενεργούν διαμεσολάβηση με τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ και του ΕΤΕΚ να μην φέρουν ένσταση αλλά να θέτουν θέμα όπως και οι δικηγόροι τύχουν της 40ωρης εκπαίδευσης που τυγχάνουν αυτή τη στιγμή οι διαμεσολαβητές. 

Στη συνέχεια, στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής,  θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις των νομοσχεδίων που αφορούν τη συγχώνευση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και του ΦΠΑ και αποσκοπούν στην ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

Το νομοσχέδιο, που τροποποιεί τον Περί Εισπράξεων Φόρων Νόμο και αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια για σκοπούς της εκταμίευσης της 5ης δόσης της οικονομικής στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διασφαλίζει την καταβολή των καθυστερημένων αλλά οριστικά επιβεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες θεραπείες που προβλέπονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, μέσω της κατάσχεσης κινητής ιδιοκτησίας, τραπεζικών λογαριασμών και της απαγόρευσης αποξένωσης ακινήτων, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Πάντως, την αντίθεσή τους σε αρκετές πρόνοιες του νομοσχεδίου εξέφρασαν τόσο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος όσο και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών.

Τέλος, στις 11 θα συζητηθεί το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για εξαίρεσή της από παγοποίηση των προσλήψεων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή