Δυο αλλαγές στο νέο lifting για διαβατήρια

Σε δύο χαρακτηριστικά εστιάζονται οι προωθούμενες τροποποιήσεις επί του σχεδίου πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, στον απόηχο των αρνητικών σχολίων που αναφέρονται για την Κύπρο στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σε σχέση με τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας. 

Διαβάστε ακόμα: Σκανδάλης: Προσηλωμένοι στο στόχο για προώθηση πλήρους διαφάνειας
 
Όπως ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews  o Πρόεδρος του ΔΣ του CIPA, Μιχάλης Μιχαήλ, η μια πρόνοια που εισάγεται αφορά τον καθορισμό, στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, ενός ποσού της τάξης των €100 χιλιάδων, χρήματα τα οποία θα επιστρέφονται πίσω στην κοινωνία. Όπως έγινε γνωστό, μέρος του ποσού αυτού θα κατευθύνεται προς την καινοτομία και την εφευρετικότητα, ενώ το υπόλοιπο θα πηγαίνει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για χρηματοδότηση στεγαστικών αναγκών. Η αρχική σκέψη είναι όπως οι €100 χιλιάδες από κάθε επενδυτή να μοιράζονται εξ’ ημισείας για την κάθε μια περίπτωση, ωστόσο δεν αποκλείεται το Υπουργικό Συμβούλιο να αλλάζει το ύψος του ποσού για το κάθε μέρος.
 
Η δεύτερη αλλαγή που υιοθετείται και στοχεύει στο να διασκεδάσει τις ανησυχίες της Κομισιόν για την ποιότητα των ξένων επενδυτών που εξασφαλίζουν κυπριακό διαβατήριο, είναι η κατοχή, ως προϋπόθεση για έγκριση των σχετικών αιτήσεων, Schengen Visa κατά την τελευταία πενταετία. Εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοχος Schengen Visa σημαίνει ότι έχει ελέγχθει από την ΕΕ και άλλες χώρες. «Συνεπώς, αν κάποιος θέλει να υποβάλει αίτηση για εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας, θα του ζητούμε ανάμεσα σε άλλα έγγραφα και τη Schengen Visa. Αν έχει ταξιδέψει την τελευταία πενταετία στην περιοχή του Schengen, τότε η συγκεκριμένη visa αποτελεί απόδειξη ότι πέρασε τη διαδικασία ελέγχου», τόνισε ο κ. Μιχαήλ.
 
Οι προωθούμενες αλλαγές θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση την ερχόμενη Τετάρτη, με εφαρμογή της ισχύος τους από την 1η Ιουνίου. Βεβαίως, η πρόνοια που αφορά τη Schengen Visa θα εφαρμοστεί άμεσα και για τις υφιστάμενες αιτήσεις που εκκρεμούν.

Διαβάστε ακόμα: Αέρας ανανέωσης στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λεμεσού
 
Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η διατήρηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης €2 εκατ σε ακίνητο. «Δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν τα €2 εκατ, διότι αν υπολογίζουμε και το ΦΠΑ, το ποσό της επένδυσης ανεβαίνει αυτόματα στα €2 εκατομμύρια 400 χιλιάδες», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, προσθέτοντας πως επίσης δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τη δυνατότητα του επενδυτή να μεταπωλήσει το ακίνητο του, τρία χρόνια μετά την αρχική αγορά του.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με το κατά πόσον στα απαραίτητα έγγραφα για την έγκριση των αιτήσεων θα απαιτείται υποχρεωτικά και εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, ο κ. Μιχαήλ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως υπάρχουν ασφαλιστικέ δικλίδες για τον επενδυτή, ο οποίος συνήθως ξέρει την αξία του ακινήτου που αγοράζει. «Εξάλλου, οι περισσότεροι εκτιμητές είναι και πάροχοι  και developers, οπότε δεν θέλαμε να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του CIPA.
 
Σε ότι αφορά τα σχόλια της Κομισιόν για τις προωθούμενες αλλαγές, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι δεν είναι θέμα της ευρωπαϊκής επιτροπής να εγκρίνει τους νέους κανονισμούς. «Η Κομισιόν έθεσε κάποιους προβληματισμούς, τους οποίους προσπαθούμε να διασκεδάσουμε. Την περασμένη βδομάδα ήμουν στις Βρυξέλλες, είδαμε τα πρόσωπα που ετοίμασαν τα reports και τους μεταφέραμε κι εμείς τα παράπονα μας», τόνισε ο Πρόεδρος του CIPA. Επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνουν τα reports στις 23 Ιανουαρίου, χωρίς να έχουν ενσωματώσει σε αυτά τις αλλαγές που έκανε η Κύπρος στους κανονισμούς για το σχέδιο παραχώρησης υπηκοότητας τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή εφτά μήνες πριν.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις τροποποιήσεις του περασμένου Ιουνίου, ο ανώτατος αριθμός έκδοσης διαβατηρίων για ξένους επενδυτές δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 700 ετησίως.
 
Εξάλλου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στα ταμεία της Δημοκρατίας εισέρευσαν περίπου €4,5 δις από το συγκεκριμένο σχέδιο.
 

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών