Οι Κύπριοι κρατούν ζωντανά τα ξενοδοχεία στα ορεινά θέρετρα

Οι Κύπριοι είναι αυτοί που κρατούν ζωντανά τα ξενοδοχεία και την κινητικότητα στα ορεινά θέρετρα, η οποία βρίσκεται  σε ικανοποιητικά επίπεδα τις Παρασκευές, το Σάββατο και τις Κυριακές, αναφέρει ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ανδρέας Μαντάλας.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o κ. Μαντάλας υπέδειξε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από Κύπριους, και σε συνδυασμό με τις μαθητικές εκδρομές, οι προβλέψεις για τις γιορτές είναι ακόμη πιο θετικές.

Σχετικά με τα θέρετρα που…κινούνται περισσότερο, αυτά είναι η Κακοπετριά, οι Πλάτρες, ο Καλοπαναγιώτης, ο Πεδουλάς, ο Αγρός και η Κυπερούντα. Ο κ. Μαντάλας εκτίμησε ότι τα χριστουγεννιάτικα χωριά που προωθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, πρόκειται να δώσουν περισσότερη ώθηση.

Διαβάστε ακόμα: 

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις στα ορεινά, και τα οποία δεν είναι άλλα από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την έλλειψη προσωπικού.

Όπως εξήγησε, επειδή κατά βάση οι επισκέπτες είναι Κύπριοι εργαζόμενοι οι οποίοι επισκέπτονται τα ορεινά τις Παρασκευές μέχρι Κυριακή, τις καθημερινές η κινητικότητα είναι ελάχιστη. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, μας κάνει να μην θέλουμε να εργαζόμαστε (σ.σ. τις καθημερινές), αφού δεν μας συμφέρει οικονομικά να είμαστε ανοικτοί για λίγο κόσμο», επισήμανε. Για να τονίσει πως παρόλα αυτά, με το ενεργειακό κόστος να είναι πλέον στα ύψη, οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με το 2021, καθότι οι ξενοδόχοι δεν προχωρήσαν αυξήσεις.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους επισκέπτες, το μερίδιο των οποίων είναι μικρό, ο κ. Μαντάλας, είπε ότι προέρχονται κυρίως από Αγγλία, Ισραήλ και Γαλλία.

Πώς κινήθηκε όλη η χρονιά

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς κινήθηκε ολόκληρο το 2022 γενικότερα, ο κ. Μαντάλας σημείωσε ότι δεν έφθασε τα επίπεδα του 2021 και πως υπήρξαν σημαντικές απώλειες, κυρίως το καλοκαίρι.

«Το 2021 με τα σχέδια του κράτους είχαμε κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα», διευκρίνισε.

Για το 2023, ο κ. Μαντάλας εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξουν κρατικά σχέδια, οι συνθήκες επιβίωσης στα ορεινά θέρετρα θα είναι δύσκολες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Σχέδιο Επιχορήγησης Αδειών και το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Χαμηλοσυνταξιούχων σε Ξενοδοχεία των Ορεινών Θερέτρων.

Τέλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο έδινε 30% έκπτωση στους δικαιούχους με την προσκόμιση απόδειξης ρεύματος ή τηλεφώνου ή νερού, χαρακτηρίζοντας το ως αποτελεσματικό για την κίνηση στα ορεινά θέρετρα.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food