Εμφύλιος πόλεμος πολλών ντεσιμπέλ στην εστίαση για το ωράριο

Εμφύλιο πόλεμο πολλών ντεσιμπέλ στον χώρο της εστίασης, και συγκεκριμένα μεταξύ κέντρων αναψυχής και κέντρων διασκέδασης προκαλεί διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών, βάσει του οποίου παρέχεται στους οικείους έπαρχους το δικαίωμα να παραχωρούν παράταση μιάμισης ώρας στη λειτουργία των χώρων διασκέδασης.

Διαβάστε ακόμα: 

Με φόντο το εν λόγω διάταγμα, Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ) από την μια και Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑΣΥΚΕΔ), εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, ανταλλάζοντας πυρά και υπονοούμενα.

Δύο ταχυτήτων…

Λόγο για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, έκανε μιλώντας επί του θέματος στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε, πρόκειται για μια προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών και του υφυπουργείου Τουρισμού, που ξεκίνησε εδώ και καιρό, ώστε-κατά την έκφρασή του-, να βοηθήσουν κάποιους.  

«Αρχικά», είπε, «αναδείξαν το πρόβλημα της ηχορύπανσης. Εμείς είπαμε πως δεν είναι κάτι καινούργιο, και μάλιστα φέτος σε αρκετές περιπτώσεις ήταν καλύτερη η κατάσταση, αφού υπάρχει έλεγχος». Για να ισχυριστεί περαιτέρω ο κ. Λεβέντης ότι αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει το υφυπουργείο Τουρισμού με το νομοσχέδιο για την ηχορύπανση που κατέθεσε και δεν πέρασε, και που περιλάμβανε και την επέκταση του ωραρίου, να έρθει το υπουργείο Εσωτερικών να το πράξει μέσα από την αναζήτηση, όπως είπε, άλλων λύσεων και τρόπων προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, με την επέκταση των ωραρίων, αλλοιώνεται η υφιστάμενη νομοθεσία για όλα τα κέντρα, την ώρα που οι έπαρχοι έχουν ήδη την ευχέρεια να δίνουν επέκταση σε ειδικές περιπτώσεις, χωρίς όμως να υπερβαίνει την μία ώρα και όχι μαζικά.

Για τον ΠΑΣΙΚΑ, όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης, η επέκταση των ωραρίων στα μουσικοχορευτικά κέντρα παραβιάζει τη φιλοσοφία της νομοθεσίας των ενιαίων ωραρίων, δημιουργεί κέντρα αναψυχής δύο ταχυτήτων και υποχρεώνει τους πολίτες, ενώ περνούν καλά σε ένα χώρο να πάνε σε άλλο.

«Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματιών, προστριβές και συγκρούσεις», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ. «Τα ωράρια», συνέχισε, «δεν μπορούν να είναι διαφορετικά σε καμία κατηγορία. Θεωρώ ότι αυτή την κίνηση του υπουργού Εσωτερικών ως απαράδεκτη από κάθε άποψη».

Καταλήγοντας, ο Φάνος Λεβέντης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Αποκατάσταση αδικίας

Για αποκατάσταση της νομότυπης διαδικασίας έκανε από την πλευρά του λόγο ο  πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΕΔ Νίκος Βασιλείου, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews.

Όπως υποστήριξε ο κ. Βασιλείου, ο λόγος για τον οποίο διαμαρτύρονται οι χώροι εστίασης, είναι επειδή με το διάταγμα θα πρέπει να αλλάξουν την άδεια τους για να λειτουργούν σαν κάτι άλλο, πέραν του χώρου εστίασης, χάνοντας αρκετά χρήματα.

«Ακόμη μία φορά, η μικρή μειοψηφία που κρύβεται πίσω από τον ΠΑΣΙΚΑ, 4-5 στέκια της Λευκωσίας, τα οποία δεν έχουν άδεια πέραν από εστιατόριο ή έστω αυτό, θέλουν να δουλεύουν σαν κλαμπάκια, lounge bars κλπ. Δικαιούνται να δουλεύουν ως οτιδήποτε βάσει της άδειας εστιατορίου που έχουν. Αυτοί όμως μετατρέπονταν σε κέντρα διασκέδασης μετά τις 12-1 π.μ. χωρίς άδεια», υποστήριξε ο κ. Βασιλείου.  

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού με τη νέα ρύθμιση, ο Νίκος Βασιλείου υπέδειξε χαρακτηριστικά: «Οι χώροι εστίασης λειτουργούν 16 ώρες. Εμείς ως κέντρα διασκέδασης, δικαιούμαστε να είμαστε ανοικτοί από τις 10 μ.μ. ως 3 π,μ. Και δημιουργεί το διάταγμα αθέμιτο ανταγωνισμό; Τόσα χρόνια, μετατρέπονταν σε οτιδήποτε άλλο…».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, το διάταγμα αποκαθιστά τη σωστή ιεράρχηση στον περί ηχορύπανσης νόμο και προάγει τον θεμιτό ανταγωνισμό.

«Ο ήχος πλέον επιτρέπεται παντού και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των κέντρων εστίασης και διασκέδασης. Άρα, πρώτον θα δικαιούνται να παίζουν παντού μουσική εκτός των εξωτερικών χώρων, δεύτερον θα γίνεται διαβάθμιση στα ντεσιμπέλ και τρίτον για ηχορύπανση θα γίνεται οριοθέτηση του ήχου και έξω από το μαγαζί», επισήμανε.

«Η Κυβέρνηση», κατέληξε, «ήρθε και αντιλήφθηκε, όταν συζητείτο το νομοσχέδιο για την ηχορύπανση στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι υπήρχε μία αδικία. Ότι η ηχορύπανση δεν γίνονταν από εμάς που ήμασταν κλειστά σε κουβούκλια, εκτός από τα μαγαζιά, αλλά από άλλους, που χωρίς άδεια μετατρέπονταν σε οτιδήποτε άλλο».

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024