Κρύο πιάτο για την εστίαση οι νέες χαλαρώσεις-Αχώνευτο το safepass

Μένεα για το γεγονός ότι οι χώροι εστίασης δεν συμπεριλήφθηκαν στους χώρους για τους οποίους δεν θα απαιτείται η επίδειξη safepass, στο πλαίσιο των νέων χαλαρώσεων που αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, πνέουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Για τους επιχειρηματίες του χώρου, η απόφαση αυτή αποτέλεσε ένα… αχώνευτο κρύο πιάτο, καθότι θεωρούν πως πρόκειται για μέτρο, η συνέχιση του οποίου θα εξακολουθήσει να επιδεινώνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας τους.

Διαβάστε ακόμα: 

Κατασκευές: Αλλάζουν την φόρμουλα αυξομειώσεων για δημόσια έργα 

Έτσι θα μοιάζει ο Πεδιαίος από Λακατάμια μέχρι κέντρο Λευκωσίας(pics) 

Γνωστή αλυσίδα εστίασης επεκτείνεται και ανοίγει στο Mall of Cyprus

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, από τις 18 Απριλίου καταργείται το safepass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα. Βάσει της σχετικής απόφασης, εξαιρούνται οι χώροι εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης, καθώς και άλλοι χώροι που βάσει διατάγματος πρέπει να προσκομίζεται safepass. Η επίδειξη safepass απαιτείται σε χώρους άνω των 100τ.μ, δηλαδή που συναθροίζονται πέραν των 25 προσώπων.

Διαβάστε εδώ: Τέλος το safepass σε λιανεμπόριο και εμπορικά κέντρα

Επίσης, από τις 11 Απριλίου safepass δεν θα απαιτείται, ανεξαρτήτως τ.μ., σε φαρμακεία, υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγόρες, περίπτερα, μίνι μαρκετ και υπηρεσία take away.

Αντιθέτως, η επίδειξη safepass θα απαιτείται στις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, καζίνο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, παιδότοπους, λούνα παρκ, θεματικά πάρκα, γήπεδα, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικούς χώρους. H επίδειξη safepass απαιτείται σε χώρους άνω των 100τ.μ, δηλαδή χώροι όπου συναθροίζονται πέραν των 25 προσώπων.

Διαβάστε εδώ: Σε ποιες επιχειρήσεις συνεχίζει και σε ποιες όχι το safepass

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Ως επιεικώς απαράδεκτες χαρακτήρισε τις νέες χαλαρώσεις ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου(ΣΕπΑΕΚ), Κρις Χριστοδούλου.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την μη συμπερίληψη του κλάδου της εστίασης στις χαλαρώσεις, υποστηρίζοντας πως για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση διαλύει την εστίαση και δεν υπολογίζει τα δικά τους αιτήματα.  

«Μας άφησαν έξω στις νέες αποφάσεις και έχουμε χίλιες απορίες, αφού δεν διευκρίνισαν αρκετά σημαντικά στοιχεία… φωνή βοώντος εν τη ερήμω δηλαδή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοδούλου, υπέδειξε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιου θα είναι η ευθύνη να ζητά το safepass στους χώρους εστίασης των εμπορικών κέντρων και υποστήριξε πώς αυτό είναι κάτι που δεν έχει καμία λογική.

Σχολιάζοντας την κατάργηση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο πρόεδρος του ΣΕπΑΕΚ, τόνισε ότι, τουλάχιστον στους εξωτερικώς χώρους των καφετεριών και των  εστιατορίων, θα έπρεπε να καταργηθεί το safepass.

«Στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταργήθηκε το safepass στις καφετέριες και στα εστιατόρια. Εμάς μας τιμωρούν για ακόμη μια φορά. Ο τομέας μας διαλύεται και η κυβέρνηση δεν ακούει τι ζητάμε. Έδειξαν για ακόμα μια φορά τον συντηρητισμό τους», κατέληξε.

«Εξακολουθούν να μας πυροβολούν»

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος τη Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Θρασυβούλου υπογράμμισε ότι οι νέες χαλαρώσεις δεν ικανοποιούν καθόλου τον Σύνδεσμο, τονίζοντας παράλληλα πως πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο όριο να κλείσουν ή ακόμη και να μην ανοίξουν καν την επόμενη σεζόν.

Όπως επισήμανε, αν και έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις προς την κυβέρνηση και είναι εις γνώση της ότι ο κλάδος υποφέρει, οι εκκλήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν.

«Συνεχίζουν να μας πυροβολούν. Την ώρα που ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, δυσκολεύουν την εστίαση. Οι χώροι εστίασης δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με μολύνσεις, κρατούνται οι αποστάσεις και οι αριθμοί ατόμων ανά τραπέζι. Το safepass είναι ένα επιπρόσθετο έξοδο, μέσα σε μια κρίση πανδημίας και πολέμου που συνεπάγεται η απώλεια τουριστών», διαμήνυσε.

Άρση όλων των περιορισμών

«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη βιομηχανία για να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα», ανέφερε από πλευράς του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, το safepass στους χώρους εστίασης θα πρέπει να καταργηθεί, ενώ κρίνεται επίσης ως απαραίτητο να επανέλθει η δυνατότητα φιλοξενίας του 100% της χωρητικότητας στα εστιατόρια, ώστε να λειτουργούν σε καθεστώς βιωσιμότητας. Ένα καθεστώς, το οποίο όπως υπέδειξε με νόημα, απέχει πολύ από το καθεστώς επικερδότητας.

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων