Powered by

Ο συνεδριακός τουρισμός και τι θα γίνει με το «Φιλοξενία»

Με το 2021 να διανύει τις τελευταίες του εβδομάδες, ο κυπριακός τουρισμός φαίνεται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τους αριθμούς της περσινής χρονιάς. Του Υφυπουργείο Τουρισμού, παρά τα εμπόδια της πανδημίας, έχει αναδιπλωθεί και υλοποιήσει σειρά δράσεων, ενισχύοντας ποικίλες μορφές τουρισμού, μία εκ των οποίων και ο συνεδριακός τουρισμός.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο κρατικός προϋπολογισμός στο μικροσκόπιο οικονομολόγων

The Icon: Μπήκαμε στο κτήριο «διαμάντι» της Λεμεσού (photos)

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, με το πέρας της χθεσινής διάσκεψης Τύπου για τα πεπραγμένα του 2021, μίλησε αποκλειστικά στο InΒusinessNews και αναφέρθηκε στις δράσεις του Υφυπουργείου, αλλά και στο πώς θα ενισχυθεί ο τουρισμός μέσω της διαφήμισης και των συνεργασιών στο εξωτερικό.

Όσον αφορά ειδικότερα τον συνεδριακό τουρισμό, υπογράμμισε ότι όλες οι επαρχίες έχουν τα φόντα για τη διεξαγωγή συνεδρίων.

Αναφορικά με το πρόβλημα που προκύπτει στη Λευκωσία λόγω της παρουσίας της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, ο Υφυπουργός Τουρισμού αποκάλυψε ότι με βάση απόφαση που λήφθηκε κατά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, το Συνεδριακό θα συνεχίσει να φιλοξενεί τη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2022. Ακολούθως, θα προχωρήσει η διαδικασία για να δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή από την 1/1/2023, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, θα ξαναφέρει τη Λευκωσία στο επίκεντρο των συνεδρίων.

Διαβάστε εδώ: Ένας στους τέσσερις Κύπριους έκανε διακοπές με επιχορήγηση

Κατά το 2021 είπατε ότι το Υφυπουργείο υλοποίησε το 95% των δράσεων με το υπόλοιπο μεταφέρεται για το 2022. Έχετε αναφερθεί στη διάσκεψη για τις δράσεις σας για το 2022. Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζετε;

Θα δώσουμε πάρα πολύ σημασία στο μάρκετινγκ. Στην εδραίωση των σημάτων πιστοποίησης (labels), γιατί φέτος τα δημοσιεύσαμε και του χρόνου θα τρέξουμε τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες για να ενταχθούν. Θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται όλα τα σχέδια χορηγιών που είδατε προς τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Άρα, είναι όλα αυτά που ξεκίνησαν φέτος και θα συνεχίσουν.

Τα σχέδια επιχορηγήσεων διακοπών θα ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο και αναλόγως της πορείας της πανδημίας θα αποφασιστεί κατά πόσο θα συνεχιστούν ή όχι.

Είναι όμως αυτό ένα εργαλείο που θα κρατήσουμε και μετά την πανδημία;

Για τους μήνες τους χειμώνα, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το σχέδιο αυτό. Νιώθουμε ότι υπάρχει αξία για το σχέδιο. Θα αξιολογηθούν όλα τον Μάρτιο που θα ολοκληρωθεί αυτό που τρέχει. Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει το Σχέδιο Εγχώριου Τουρισμού για να μείνουν κάποια ξενοδοχεία ανοικτά το χειμώνα. Ήδη, αρκετά ξενοδοχεία επέλεξαν να μείνουν ανοικτά φέτος λόγω του σχεδίου. Οπόταν όταν τελειώσει η αξιολόγηση του σχεδίου, εμάς η πρόθεσή μας είναι να είναι κάτι που θα γίνεται σε ετήσια βάση.

Ο συνεδριακός τουρισμός 

Αναφερθήκατε σε συνεδριακό τουρισμό. Ενώ βλέπουμε σε άλλες επαρχίες, όπως τη Λεμεσό να πραγματοποιούν συνέδρια, στη Λευκωσία εκφράζονται παράπονα για την παρουσία της Βουλής στο Συνεδριακό Φιλοξενία...

Όσον αφορά το Συνεδριακό, με βάση απόφαση που λήφθηκε από το  Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατή του συνεδρία, θα συνεχίσει να φιλοξενεί τη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2022. Απ' εκεί και πέρα θα προχωρήσει η διαδικασία για να δοθεί σε ιδιώτη επενδυτή από την 1/1/2023. Κάτι το οποίο θα ξαναφέρει τη Λευκωσία στο επίκεντρο των συνεδρίων.

Πιστεύω όμως ότι για τον συνεδριακό τουρισμό δεν πρέπει να μιλάμε για συγκεκριμένες πόλεις μεμονωμένα. Όσες προοπτικές έχει η Λεμεσός, έχει και η Πάφος, έχει και η Λευκωσία. Η Λεμεσός δεν έχει Συνεδριακό, αλλά κάνει συνέδρια στα ξενοδοχεία. Άρα δεν είναι θέμα Συνεδριακού Κέντρου μόνο. Είναι και ζήτημα ευρύτερων υποδομών.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια 

Εξετάζει το Υφυπουργείο Τουρισμού ευρωπαϊκά κονδύλια ή σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας;

Πρέπει να πω ότι σε σύνολο, αν προσθέσουμε τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της Ευρώπης και τα χρήματα που θα δοθούν μέσα από τον δικό μας προϋπολογισμό σε επιχορηγήσεις, την επόμενη τετραετία θα αγγίξουμε περίπου τα 80 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι το 50% από αυτό το ποσό είναι από δικά μας χρήματα. Άρα, δεν κάθισε το Υφυπουργείο να πει ''α ξέρεις δεν θα πιάσουμε όσα θέλαμε από την Ευρώπη ή δεν είναι αρκετά'' κλπ. Όχι, πήραμε αυτά της Ευρώπης, προσθέσαμε και τα δικά μας.

Αυτά πλέον είναι μονόδρομος. Θα δοθούν αυτά τα χρήματα, θα είναι στους προϋπολογισμούς. Και επίσης να πω ότι σε αυτά τα εκατομμύρια, δεν συνυπολογίζονται οι δράσεις άλλων υπουργείων που οπωσδήποτε έχουν τουριστική πτυχή. Για παράδειγμα το Υπουργείο Μεταφορών κάνει διάφορες υποδομές σε δρόμους, ποδηλατόδρομους κλπ, το Υπουργείο Εσωτερικών σε πλατείες χωριών και αναπαλαιώσεις κλπ. Όλα αυτά είναι τουριστικό προϊόν. Άρα, πολλά από τα χρήματα που θα δοθούν σε δήμους και κοινότητες από άλλα υπουργεία, κατ’ ακρίβεια αφορούν τον τουρισμό, απλώς δεν βρίσκονται στο δικό μας προϋπολογισμό.

Η μείωση του προσωπικού 

Κατά την παρουσίασή σας αναφερθήκατε στο γεγονός ότι το Υφυπουργείο έχει υποστεί σημαντική μείωση προσωπικού. Υπάρχουν πλάνα για αναπλήρωσή του;

Έγιναν οι αιτήσεις, ζητήσαμε προσθήκη θέσεων, αλλά αυτό θα ισχύσει από το 2022 και μετά. Μέχρι τώρα η δουλειά που κάναμε ήταν με τις ελλείψεις που είχαμε. Ζητήσαμε τις θέσεις για στελέχωση.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ 

Ποιο ήταν το κόστος του ψηφιακού μάρκετινγκ για το 2021, ποιο θα είναι για το επόμενο έτος και σε ποιες χώρες θα στοχεύσουμε;

Για το 2021 δώσαμε για το ψηφιακό μάρκετινγκ 2,5-3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο διπλασιάσαμε για το 2022. Το σύνολο του μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφιακού είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ. Θα στοχεύσουμε σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)