Δυσφορία ACTA-Το υποχρεωτικό PCR για όλους πληγώνει τον τουρισμό

Μέτρο χωρίς λογική, που θα επηρεάσει την ήδη καταβεβλημένη τουριστική βιομηχανία χαρακτηρίζεται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ο υποχρεωτικός έλεγχος PCR όσων εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την πιθανότητα να μείνουν πολλά ξενοδοχεία κλειστά να μεγαλώνει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Χάρη Παπαχαραλάμπους, ήδη παρατηρείται μείωση στις κρατήσεις για τους επόμενους μήνες.

Σχολιάζοντας το μέτρο που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του οποίου από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, όλοι ανεξαρτήτως οι επιβάτες που εισέρχονται στην Κύπρο θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό PCR test με το κόστος των 15 ευρώ να το επιβαρύνεται ο επιβάτης, ο κ. Παπαχαραλάμπους εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει περισσότερο την εικόνα του τουρισμού. «Δεν βλέπουμε την λογική πίσω από αυτή την απόφαση», υπογράμμισε. 

Διαβάστε εδώ: Με τηλεργασία 20% του προσωπικού από 6 Δεκεμβρίου

«Εξαντλούμε την αυστηρότητά μας στον τουρισμό κατά κόρων τους τελευταίους 18 μήνες και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί. Ως Σύνδεσμος θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τις αρχές και τους ειδικούς για να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι οι τελευταίοι 18 μήνες, μας έχουν δείξει κάτι. Παρότι δεν είμαστε ειδικοί επί των θεμάτων, είναι εμφανές μέσα από τα νούμερα πως οι τουρίστες δεν έχουν ιδιαίτερες στενές επαφές με την κοινότητα για λόγους που νομίζω ο καθένας αντιλαμβάνεται», σημείωσε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων. 

Ο Χάρης Χαραλάμπους τόνισε ότι το μέτρο αυτό δεν θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία. «Και δεν θα βοηθήσει και τα λίγα ξενοδοχεία που έχουν μείνει ανοικτά την παρούσα φάση, να διατηρηθούν ανοικτά κατά την χειμερινή περίοδο. Αντιλαμβάνεστε ότι το μέτρο αυτό έχει έναν ορίζοντα μέχρι 10 Ιανουάριου, ξενοδοχεία που θα επιλέξουν να κλείσουν, δύσκολα θα ανοίξουν μετά τις 10 του Ιανουάριου μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο».

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι υπάρχουν κρατήσεις από κατοίκους της Κύπρου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με τις μειώσεις και ακυρώσεις να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Διαφορετική ανάγνωση 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως διαφορετική είναι η ανάγνωση που γίνεται επί του συγκεκριμένου μέτρου από τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. 

Διαβάστε εδώ: Πώς σχολιάζουν την τηλεργασία 20% οι εργοδότες

«Δεν αναμένουμε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, αφού είναι φθηνό το τεστ σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ανταγωνιστικές και μη, και πιθανόν να το εφαρμόσουν και οι υπόλοιπες χώρες, τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές», ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Από πλευράς του ο Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, ανέφερε ότι «τα 15 ευρώ είναι χαμηλό κόστος και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κόστος που επιβαρύνει τον ταξιδιώτη, αλλά ως μέτρο που προστατεύει την διασπορά από τους εισερχόμενους πολίτες στη χώρα». 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ