Σε χαμηλές πτήσεις τα ταξίδια λόγω πανδημίας
07:10 - 24 Μαρτίου 2021
Πολλά ερωτηματικά συνοδεύουν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και πανευρωπαϊκά, καθώς η πανδημία συντηρεί σκηνικό αβεβαιότητας και καθιστά αμφίβολη την πορεία που θα ακολουθήσει ο τουρισμός το προσεχές καλοκαίρι. Για την Κύπρο, οι εξαγγελίες για άνοιγμα του τουρισμού από Βρετανία και Ισραήλ, είναι σωστές κινήσεις και φαίνεται πως δίνουν κάποιες ελπίδες για να μην πάει χαμένη η τουριστική χρονιά, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό.
Διαβάστε ακόμα:
Π. Λοΐζου: Δεν είναι απλό εγχείρημα οι επενδύσεις σε ακίνητα
LionGlobal Advisors: Αντιστέκονται στην κρίση τα ακίνητα
Επί τάπητος η ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων Ινδίας - Κύπρου
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, κατέγραψαν μία σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον από την βρετανική αγορά για πακέτα προς την Κύπρο μετά τις εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργού. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο InBusinessNews, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους, αυτή η τάση δεν φαίνεται να έχει την ανάλογη συνέχεια μετρά τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία..
«Είδαμε μια κάποια κίνηση αμέσως μετά την εξαγγελία του Βρετανού πρωθυπουργού. Δυστυχώς δεν έχει συνεχιστεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Από το Ισραήλ υπάρχει επίσης κάποια κίνηση» αναφέρει.
Εναλλακτική, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ο αναμενόμενος τουρισμός από Βρετανία δεν φαίνεται να υπάρχει καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε διαφορετικούς προγραμματισμούς. Η ανάπτυξη νέων αγορών θέλει χρόνο, επένδυση και προγραμματισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τον ιδιωτικό τομέα
Την ίδια ώρα υπάρχει ενδιαφέρον και από κύπριους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. «Υπάρχει οπωσδήποτε ενδιαφέρον να ταξιδέψουν. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μας επιτρέψουν και κατά πόσο θα μας δεχτούν. Αυτά είναι σήμερα τα δεδομένα και εξαρτάται κυρίως από την επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας, αλλά και τη δική μας».
Εμβόλιο και διαβατήριο
Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά πόσο θα μπορεί να γίνει επανεκκίνηση του τουρισμού από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ή γίνει χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού».
Ωστόσο, η έκταση της συζήτησης ανησυχεί τον τουριστικό τομέα. «Δεν είναι η λύση από μόνο του το εμβόλιο για το 2021» τονίζει ο κ. Παπαχαραλάμπους και προσθέτει αναφορικά με το πιστοποιητικό ότι «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο στον τρόπο που θα δουλέψει. Το σημαντικό είναι τα κριτήρια και τα οφέλη που θα προσφέρει. Αυτά τα θέματα βρίσκονται υπό συζήτηση. Οι πολλές διαβουλεύσεις αδυνατίζουν την ουσία. Το πράσινο διαβατήριο θα παρέχει κάποια οφέλη αλλά κάποιες χώρες σαφώς θα ήθελαν περισσότερα. Άλλες χώρες που ο τουρισμός δεν είναι τόσο σημαντικός για τη χώρα τους, πιθανότατα να έχουν διαφορετικές απόψεις».
«Ο τουρισμός που έχουμε και που ιδιαίτερα φέτος αναμένουμε στην Κύπρο κατά τους θερινούς μήνες (δηλ. ήλιος & θάλασσα), δεν είναι τουρισμός που αναμένεται να έχει πολλές «στενές επαφές» με άτομα της κοινότητας όπως προσδιορίζεται. Αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι χώροι διασκέδαση π.χ. τα clubs δυστυχώς θα καθυστερήσουν να επαναλειτουργήσουν. Πέραν όμως αυτών των εξαιρέσεων δεν κατανοώ γιατί να μας φοβίζει ή να περιορίζεται ο τουρισμός; Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε μια οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό» και ότι υπάρχουν αυστηρότατα πρωτόκολλα αναφορικά με τις αφίξεις σημειώνει ο κ. Παπαχαραλάμπους.
Υπάρχει προστασία στα πακέτα
Στο μυαλό των πολιτών το να κλείσουν για ταξίδια μια τέτοια εποχή, φαντάζει σαν μια κίνηση με αρκετό ρίσκο, καθώς ο κορωνοϊός και οι προεκτάσεις του μπορούν να ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό. Μεγάλη ανησυχία είναι να χαθούν τα χρήματα που έχουν δώσει. Ο κ. Παπαχαραλάμπους τονίζει τη σημασία να γίνεται η χρήση ταξιδιωτικού πράκτορα, καθώς οι πελάτες επωφελούνται πολλών εξασφαλίσεων.
«Εδώ είναι που λέμε ότι έχει αξία να χρησιμοποιείται ένα ταξιδιωτικό γραφείο. Είναι άνθρωποι που είναι ενημερωμένοι και εξειδικευμένοι. Μπορούν να δώσουν ποιοτική πληροφόρηση. Όταν κάποιος αγοράσει πακέτο καλύπτεται και από τον περί οργανωμένων ταξιδίων νόμο ο οποίος προσφέρει σημαντικές εξασφαλίσεις και ασφαλιστικές δικλείδες ακόμα και σε περίπτωση αφερεγγυότητας του πράκτορα. Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για κάποιον να κλείσει εισιτήριο από ταξιδιωτικό πράκτορα από ότι μόνος του διαδικτυακά. Πέραν της νομικής κάλυψης . αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που λαμβάνει. Επίσης, το κράτος έχει φροντίσει να καλύψει με εγγυήσεις παλαιότερες ακυρωθέντες κρατήσεις για τις οποίες στη βάση σχετικής νομοθεσίας έχουν δοθεί πιστωτικά σημειώματα».
Μουδιασμένο το 2021
Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή, προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προχωρήσουν με τα εμβολιαστικά προγράμματα για την προστασία του κοινού. Η επιστροφή στην κανονικότητα περιλαμβάνει και τον τουρισμό, ωστόσο για το 2021, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τα ταξίδια και πάλι.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αναμένουμε κάτι πολύ καλύτερο φέτος. Θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς εμβολιασμού στην Ευρώπη, της Ρωσίας και την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η βρετανική αγορά θα αποτελέσει βαρόμετρο. Η Κύπρος κατά 65% “κρέμεται” τουριστικά από Βρετανία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Η αγγλική αγορά φαίνεται πως παραμείνει η σημαντικότερη. Χρονικά, η η πρώτη που θα κινηθεί από ότι φαίνεται θα είναι η ισραηλινή» αναφέρει ο κ. Παπαχαραλάμπους σχετικά με την εικόνα που έχουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Σημειώνει ακόμη ότι παίζει μεγάλο ρόλο, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Οι αρχές θα πρέπει να δουν άμεσα τη πιθανότητα γεωγραφικού διαχωρισμού π.χ. ανά επαρχία, την απόδοση των επιδημιολογικά δειχτών ούτως ώστε να προστατευθούν οι περιοχές με καλή εικόνα. «Πολύ δύσκολα θα έρθουν τουρίστες ακόμη και εμβολιασμένοι όταν η επιδημιολογική μας εικόνα είναι στο κόκκινο. Δεν είναι ωφέλιμο να παρουσιάζεται όλη η χώρα σε ένα χρώμα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε υπεύθυνη αντιμετώπιση των καταστάσεων για το καλό όλων μας» είπε.
Έθεσε επίσης ζήτημα για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των τουριστών καθώς οι οδηγίες σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να αποτρέψουν τουρίστες να έρθουν. Για παράδειγμα, αν μία χώρα είναι στο «κόκκινο», παρότι ο ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει κάνει PCR test εντός 72 ωρών από πριν την άφιξή του του, του ζητείται να το επαναλάβει στην Κύπρο, με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο δεύτερο PCR. Αυτό – κυρίως στις περιπτώσεις μιας οικογένειας – είναι αρκετά δαπανηρό. Από την περσινή εμπειρία υπολογίζουμε ότι θα χάνουμε άνω του 50% των κρατήσεων για αυτό το λόγο, προκρίνουμε το δεύτερο να είναι rapid και το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως διαχειριζόμαστε τους εμβολιασμένους σε σχέση μα τους διάφορους περιορισμούς. Υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία οφείλουμε άμεσα να εμβαθύνουμε», σημειώνει.
Ακόμη ένα θέμα είναι οι εργαζόμενοι της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς (μετά τις ευάλωτες ομάδες βεβαίως) όπως συμβαίνει και σε κάποιες ανταγωνιστικές χώρες . Το έχουμε ζητήσει και ως ACTA. Το θέμα είναι να παρθούν αποφάσεις» επισημαίνει.
Παραδείγματα διαφόρων τρόπων χειρισμού υπάρχουν αρκετά από άλλες χώρες, αν και η τουριστική βιομηχανία διαθέτει τη δική της τεχνογνωσία πλέον για να βρεθούν λύσεις. «Έχουμε γνώσεις και εμπειρίες για να βάλουμε κάποια πράγματα κάτω και να τα επιλύσουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δούμε και την οικονομία. Δεν πρέπει να μένει ο τουρισμός εκτός μιας σφαιρικής ανάλυσης και αντιμετώπισης» καταλήγει.