Μ. Ηροδότου: Ολικό άνοιγμα κινηματογράφων τις επόμενες εβδομάδες
07:27 - 02 Μαρτίου 2021
Χωρίς την παραχώρηση του 50% της χωρητικότητας των cinema και των δύο νυχτερινών παραστάσεων είναι αδύνατη η επαναλειτουργία των κινηματογράφων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών, Μάριο Ηροδότου, ο οποίος εξήγησε στο InBusinessNews ότι με το όριο που έχει τεθεί, για 50 θεατές και την απουσία νυχτερινών παραστάσεων δεν μπορούν να ανοίξουν τα cinema.
Η πίεση που θα ασκήσει ο σύνδεσμος θα αφορά ολικό άνοιγμα των κινηματογράφων, εντός των επόμενων εβδομάδων, μας επισημάνθηκε.
Διαβάστε ακόμα: Κωτσόβολος: Στον Άγιο Αθανάσιο το κατάστημα της Λεμεσού
Πρόταση για νυχτερινές παραστάσεις
Πρόταση του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών προς την κυβέρνηση είναι να ετοιμαστεί ένα σύστημα μέσω του οποίου ο θεατής θα παρουσιάζει το εισιτήριο της παράστασης που θα παρακολουθήσει, ως αποδεικτικό στοιχείο. Δηλαδή, εάν η παράσταση του (είτε cinema είτε θεάτρου) τελειώνει στις 12 το βράδυ να δικαιούται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μεταβεί στο σπίτι του. Ο κ. Ηροδότου έφερε ως παράδειγμα και την περίπτωση των κυνηγών, οι οποίοι είχαν λάβει εξαίρεση διακίνησης εντός του μη επιτρεπόμενου ωραρίου.
Ο ίδιος στάθηκε και στα στατιστικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι δεν καταγράφηκαν κρούσματα στα cinema, προσθέτοντας παράλληλα ότι τον Σεπτέμβριο οι κινηματογράφοι δαπάνησαν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να βρίσκονται σε θέση να λειτουργούν βάσει πρωτοκόλλων.
Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα €2,3 εκατ στους ισολογισμούς REMU, ΑPS και ΚΕΔΙΠΕΣ
Χωρίς ουσία και εφαρμογή
Η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των κινηματογράφων σε συνθήκες curfew, που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των δύο τελευταίων παραστάσεων (8 και 10) είναι χωρίς ουσία και εφαρμογή, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου.
Όπως εξήγησε, οι βασικές παραστάσεις στην Κύπρο είναι οι δύο νυχτερινές (80%-85% των εισιτήριων) ενώ και οι εταιρείες διανομής ταινιών δεν θέλουν να διαθέσουν τις ταινίες τους για τις απογευματινές προβολές, οι οποίες έχουν πολύ μικρή απήχηση στο κοινό.
Δεν αναγνωρίζονται από το υπουργείο
Ο κ. Ηροδότου εξέφρασε, επίσης, παράπονο για το γεγονός ότι οι κινηματογράφοι δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις και βοήθειες από το κράτος και βασίζονται μόνο στα έσοδα των παραστάσεων τους. Μπορεί οι κινηματογράφοι να εμπίπτουν στα σχέδια κάλυψης του προσωπικού και της απώλειας εσόδων επιχειρήσεων, ωστόσο ο κ. Ηροδότου εξέφρασε παράπονο για το ότι οι κινηματογράφοι δεν υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Δηλαδή ενώ αποκαλούνται ως η έβδομη τέχνη, στην Κύπρο δεν τυγχάνουν τέτοιας αναγνώρισης. Σε όλη την Ευρώπη το cinema επιχορηγείται από τα Υπουργεία Πολιτισμού, στην Κύπρο όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.
Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των κινηματογράφων, προαναγγέλλοντας κάποιας μορφής στήριξη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις τους να αντέξουν για κάποιο ακόμη διάστημα.
Δεν αρκούσε η πειρατεία
Η πανδημία ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινηματογράφοι τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία η αυξανόμενη πειρατεία ταινιών επηρέασε τις εισπράξεις τους.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών, πριν την εμφάνιση της πανδημίας τα εισιτήρια που έκοβαν οι κινηματογράφοι σε μια χρονιά έφταναν τις 850.000 ενώ κοντά στο 2000 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν κοντά στο 1,2 με 1,3 εκατομμύρια.